BNR a calculat luni o cotatie medie a euro la 4,51 lei, cu doar o zi inainte ca legea conversiei creditelor sa fie ​aprobata in plenul Parlamentului. "EUR/RON a continuat sa urce, inchizand vineri marginal mai sus, langa 4,5070. Legea conversiei creditelor in franci ale persoanelor fizice revine pe calendarul saptamanii. Unii politicieni au promis ca legea va fi discutata luni in comisiile de specialitate pentru a elimina un plafon maxim pentru creditele convertite; un vot final ar putea avea loc maine. Totusi, un membru al consiliului de administratie al BNR a spus vineri ca banca centrala ar interveni daca ar aparea tensiuni in piata in urma conversiei imprumuturilor in franci", scriu economistii ING intr-un raport transmis luni investitorilor. Francul elvetian a "sarit" de la 4,13 lei la 4,15 lei.

"Monedele Europei emergente au pierdut teren fata de euro luni dimineata, leul tranzactionandu-se in momentul redactarii la 4.5115/EUR. Ne asteptam ca RON sa inchida in scadere azi inaintea votului din parlament privind legea conversiei", scriu si economistii Piraeus Bank intr-un raport similar.

De asemenea, in raportul saptamanal de trezorerie, Banca Transilvania estimeaza ca deprecierea leului ar putea atinge pragul de 4.53 de unitati pentru un euro.

"Cum ne despart mai putin de doua luni de alegeri, politicienii vor continua sa fie vocali la adresa BNR ca aceasta sa sa tina presiunile sub control. Acestea fiind zise, fortele care apasa asupra EUR/RON raman orientate in sus inaintea votului de maine privind legea conversiei.

Legea conversiei creditelor este probabil sa ramana principalul factor care dicteaza evolutia EUR/RON saptamana aceasta. Bancile va trebui sa cumpere 1,2 miliarde euro pentru a acoperi pozitia valutara rezultata din aplicarea legii, destul de mult pentru piata locala, astfel ca leul ar trebui sa ramana sub presiuni de depreciere daca conversia va fi adoptata maine. Acestea fiind zise, vedem sanse tot mai mari ca banca centrala sa intervina si sa ofere lichiditate in piata valutara (vom urmari pentru posibile semne ale prezentei BNR in zona 4,53-4,54)", mai noteaza economistii ING.