Cand GB Shaw a fost arestat, a spus un lucru care mie unuia mi-a placut foarte mult. "Pana acum, am trait cu teama. De-acum voi trai cu speranta". Asa si Simona L., unul din primii romani imprumutati in CHF. Traia cu teama ca va avea de platit rate uriase, acum traieste cu speranta conversiei. Tine minte si azi cum a intrat la OTP (banca ce introducea in noiembrie 2005 acest produs), iar fata de la ghiseui i-a recomandat sa se imprumute in franci. "Platiti o rata mai mica!" Si i-a zambit gales. Simona spune azi ca nimeni nu i-a atras atentia ca francul poate oricand exploda. A incercat timid sa ceara sa studieze acasa contractul, dar nici vorba de asa ceva. Take it or leave it! Iar Simona a semnat. De la 1500 de lei, rata i-a urcat la peste 3000 de lei. Acum, Simona e decisa sa faca conversia la cursul de atunci.

HotNews.roFoto: Hotnews

Initial, a vrut sa dea in plata, dar s-a interesat la un avocat care i-a spus ca notificarea de dare in plata, odata transmisa, nu mai poate fi revocata, fiind vorba de principiul nerevocabilitatii actelor juridice unilaterale. A asteptat, dar cu folos, spune Simona.

"Cea care mi-a "vandut" creditul era chiar o fosta colega de liceu. Cum sa fi pus la indoiala faptul ca tocmai ea incerca sa-mi bage pe gat ceva toxic doar ca sa-si primeasca ea un premiu lunar? Din cate imi prezentase, paream chiar o proasta daca NU ma imprumutam in franci", mai spne Simona. Partial, avea dreptate. Bonusurile din banci erau atunci acordate si in functie de cat de mult "vindeai". Sefii de banci erau la randul lor incantati ca isi vedeau vanzarile explodand, iar bonusurile anuale urcand consistent.

In zece luni, OTP a vandut astfel credite in franci (de consum si ipotecare) de peste 110 milioane echivalent euro! "Din punctul nostru de vedere, ceea ce parea la inceput mai mult o tactica de marketing pentru atragerea clientilor s-a dovedit a fi principalul instrument de atragere a clientilor persoane fizice, pentru toate tipurile de credite", declara atunci pentru ZF Cristian Nae, director de produse la Divizia Retail a OTP Bank Romania. Intre timp, OTP si-a retras de pe site stirile legate de promotiile de credite in CHF. Dar, nici pe atunci nu suflau o vorba despre riscul valutar.

Simtind mirosul profitului, a doua banca ce a intrat pe segmentul creditelor in CHF a fost Raiffeisen Bank. "Pentru acest tip de credite nu se solicita avans, girant sau carte de munca.", se spune in comunicatul oficial al bancii. Cum sa nu te bagi la o asemenea pleasca? La fel, niciun cuvant despre riscul valutar. Banca a renuntat in noiembrie 2008 la creditele in franci.

Urmeaza apoi Bancpost , cu "Giga Credit"- Creditul lor pentru locuinte. In octombrie 2006, intra in ring si Banca Romaneasca ,nu doar pe segmentul CHF ci si pe cel al yenilor japonezi . Niciun cuvant despre riscul valutar.

Decembrie 2006 "Luna decembrie aduce o mutare importanta pe segmentul creditelor la Piraeus Bank Romania si anume posibilitatea contractarii de credite ipotecare sau imobiliare precum si credite de nevoi personale cu garantii reale, in franci elvetieni",se arata intr-un comunicat de presa al bancii. Niciun cuvant despre riscul valutar.

Ianuarie 2007 . Imprumuturile in CHF sunt introduse si in oferta Volksbank. "Incepand cu data de 17 ianuarie, Volksbank Romania a introdus creditele in franci elvetieni", la cererea clientilor, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.Niciun cuvant despre riscul valutar. Le retrage in octombrie 2008.

Noiembrie 2007. Credit Europe Bank a lansat la inceputul lunii noiembrie creditul pentru investitii destinat IMM-urilor, ce poate fi acordat si in franci elvetieni, conform bancii. "Incepand cu 1 noiembrie, oferim IMM-urilor optiunea de finantare si in franci elvetieni (CHF) pentru creditele de investitii: Ipotecar IMM, Transport IMM si Invest IMM. Astfel, oferim micilor intreprinzatori posibilitatea de a avea acces la produse de creditare mai ieftine.", explica atunci Cemal Yildirim, vice presedinte adjunct - Divizia IMM, Credit Europe Bank (Romania).Niciun cuvant despre riscul valutar. Creditul e retras dupa un an din oferta.

Octombrie 2008 Bancile arunca din brate cartoful fierbinte. Clientii insa….

Volksbank Romania, subsidiara romaneasca a grupului financiar austriac Volksbank, a anuntat ca renunta la acordarea creditelor in franci elvetieni, pe fondul noilor norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si a crizei financiare internationale.

Piraeus Bank a oprit, de asemenea, creditarea in franci elvetieni, dar a refuzat sa comenteze motivele pentru care a recurs la aceasta masura. Nici Credit Europe Bank Romania si Banca Romaneasca nu au dorit sa dea detalii despre masurile similare.

Millennium Bank Romania si-a sistat, de asemenea, oferta de credite in franci elvetieni, pe motiv ca "in contextul actual, creditele in CHF ofera aproape aceleasi conditii de creditare ca imprumuturile in moneda europeana si atunci nu se justifica sa ai doua produse similare in portofoliu", potrivit declaratiilor reprezentantilor bancii.

BCR si BRD au fost printre foarte putinele banci care au rezistat tentatiei si au acordat in mod nesemnificativ imprumuturi in chf. BCR deloc, BRD doar cateva credite, numarabile pe degete. Au pierdut cote de piata, dar in final au fost mai castigate din acest punct de vedere. Drept e ca BRD de pilda a gafat in alte directii, dar asta e o alta discutie.

Revenind la Simona L., acum e o femeie fericita. N-o intereseaza aspectele etice ale problemei- faptul ca si cei imprumutati in euro platesc ratele la banci la un curs mult mai mare decat cel din momentul imprumutului, ci isi vede problema EI rezolvata, ceea ce sigur nu e putin lucru. Ii uraste pe cei care spun ca nu e normal ca doar cativa clienti sa fie ajutati sau ca sprijinul acordat ei va fi achitat de toti ceilalti. Important e ca ea a fost ajutata de cineva caruia cu siguranta ii va da votul. Restul? Sa faca si ei galagie, ca nu e usor!