A aparut legea care schimba fundamental modul de functionare si inregistrare a PFA, Intreprindere Individuala sau familiala

de DP     HotNews.ro
Joi, 20 octombrie 2016, 13:41 Economie | Finanţe & Bănci


Nici PFA-urile nu vor mai fi ce au fost
Foto: sxc.hu
In monitorul oficial de miercuri, 19 octombrie 2016, a fost publicata legea care schimba fundamental modul de functionare si inregistrare a persoanelor fizice ce desfasoara activitati economice (mai precis persoane fizice autorizate PFA, intreprinderi individuale II si intreprindere familiala IF). Legea introduce un numar maxim de salariati pe care ii poate avea o astfel de persoana si un numar maxim de activitati – coduri CAEN pe care le poate presta. Foarte important: legea nu dispune asupra profesiilor independente reglementate de legi speciale.

In esenta, persoanele fizice pot desfasura activitatile economice dupa cum urmeaza:
 • individual si independent, ca persoane fizice autorizate;
 • ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale;
 • ca membri ai unei intreprinderi familiale

Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele fizice?
 • sa aiba capacitate deplina de exercitiu, cu exceptia membrilor intreprinderii familiale ce nu au calitatea de reprezentant, care trebuie sa aiba varsta de cel putin 16 ani;
 • sa nu fi savarsit fapte sanctionate de legile fiscale, contabile, vamale si de cele care privesc disciplina financiar-fiscala;
 • sa aiba un sediu profesional declarat;
 • sa declare pe propria raspundere ca indeplinesc conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si al protectiei muncii.

Nota: in cazul in care, potrivit unor prevederi legale speciale, pentru anumite activitati economice este necesara indeplinirea unor conditii de pregatire profesionala si/sau de atestare a pregatirii sau experientei profesionale, acestea trebuie sa faca dovada indeplinirii acestora.

Pentru stabilirea sediului profesional/punctelor de lucru este necesar ca persoana fizica titulara care se autorizeaza ca PFA, titularul intreprinderii individuale sau oricare membru al intreprinderii familiale, dupa caz, sa prezinte inscrisul care atesta dreptul de folosinta asupra imobilului cu destinatie de sediu profesional/punct de lucru.

Nota: daca la sediul profesional, imobil cu destinatie de locuinta, nu se desfasoara nicio activitate economica atunci se va depune o declaratie pe propria raspundere, sub semnatura privata, prin care se atesta faptul ca la sediul profesional nu desfasoara activitate economica.

Daca se dispune inregistrarea in Registrul comertului, oficiul registrului comertului de pe langa tribunal va elibera certificatul de inregistrare in termen de 3 zile lucratoare, calculat de la data inregistrarii cererii. Acelasi termen este aplicabil si in cazul eliberarii certificatului de inscriere de mentiuni.

Din perspectiva functionarii PFA si a intreprinderii individuale se introduc limitari din perspectiva numarului de angajati al claselor de activitati.

PFA poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN si poate avea maxim 3 angajati iar intreprinderea individuala poate avea in obiectul de activitate cel mult 10 clase de activitati prevazute de codul CAEN si poate angaja cel mult 8 salariati.

Legea aduce unele modificari si la nivel de doctrina, prin reformularea definitiilor unor termeni, astfel:
 •  activitate economica - activitate cu scop lucrativ, constand in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii;
 •  intreprindere economica - activitatea economica desfasurata in mod organizat, permanent si sistematic, combinand resurse financiare, forta de munca, materii prime, mijloace logistice si informatie, pe riscul intreprinzatorului, in cazurile si in conditiile prevazute de lege;
 •  intreprindere familiala - intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de membrii unei familii;
 • persoana fizica autorizata - intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de o persoana fizica ce foloseste, in principal, forta sa de munca;
 • patrimoniul de afectatiune - masa patrimoniala in cadrul patrimoniului intreprinzatorului, reprezentand totalitatea drepturilor si obligatiilor afectate, prin declaratie scrisa ori, dupa caz, prin acordul de constituire sau printr-un un act aditional la acesta, exercitarii unei activitati economice;
 • sediul profesional - sediul principal/locatia declarata la registrul comertului, in vederea inregistrarii si autorizarii functionarii persoanei fizice autorizate, intreprinderii individuale sau familiale, reprezentand elementul de identificare al acesteia in raporturile juridice la care participa.

Legea prevede si o serie de facilitati aplicabile studentilor care vor sa desfasoare activitati ca PFA or II in sensul scutirii de la plata taxelor pentru operatiunile de inregistrare si autorizare precum si a tarifelor pentru serviciile de asistenta prestate de  oficiile registrului comertului. In acest sens, studentul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
 • sa urmeze cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate in Romania;
 • sa fie cel putin in anul II de studiu si sa fi promovat, integral, la data solicitarii, toate cerintele programei de invatamant prevazute de senatul institutiei;
 • nu a implinit varsta de 30 de ani.

Aceasta lege intra in vigoare la 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. In termen de 2 ani de la intrarea in vigoare a acestei legi, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale al caror numar de activitati incluse in obiectul de activitate este mai mare decat cel impus modifica mentiunile din registrul comertului referitoare la obiectul de activitate, proces ce se realizeaza, pe baza unei cereri, de oficiul registrului comertului, cu titlu gratuit.

Cu 30 de zile inainte de implinirea termenului de 2 ani, ONRC publica pe pagina sa de internet listele cu persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale care nu si-au indeplinit obligatia de modificare a obiectului de activitate.

In termen de 60 de zile de la implinirea acestui termen, oficiul registrului comertului radiaza, din oficiu, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale care nu si-au indeplinit obligatia de modificare a mentiunilor referitoare la obiectul de activitate. Articol scris cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23365 vizualizari

 • -12 (20 voturi)    
  PFA FARA LEGI (Joi, 20 octombrie 2016, 15:05)

  Fanel01 [utilizator]

  Locuiesc intr-un bloc de locuinte foarte civilizat si avem o astfel de persoana care lucreaza ca PFA impreuna cu alti 3 angajati(tot pfa) --NE-AU DISTRUS !!!!!
  Desi nimeni din bloc nu este de acord sa desfasoare activitate economica ,ne sfideaza si nu avem ce sa facem. Inclusiv platesc o persoana la intretinere(motivand ca nu locuiesc aici) in schimb fregventeaza zilnici zeci poate chiar sute de persoane.
  Rog statul sa ia masuri cu aceste pfa si atunci cand vor sa desfasoare activitati ,sa primeasca clienti la locuinta sa necesite autorizatie de funcionare sau acordul vecinilor.
  • +4 (6 voturi)    
   exista deja legea (Joi, 20 octombrie 2016, 15:45)

   Lol Lolovici [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

   Nu e nevoie sa faca nimic in plus statul, exista deja cerinta ca pfa cand inregistreaza un sediu sa aiba acordul vecinilor directi (cu care are pereti comuni). Ori a obtinut acordul si atunci nu aveti de ce sa va plangeti, ori a facut smecherii la inscrierea la registrul comertului si atunci e in ilegalitate. Probabil tot la registrul comertului trebuie facuta o plangere in caz ca nu are de fapt acordul. Trebuie sa va informati acolo mai intai, poate la telefon.
   • 0 (8 voturi)    
    Merci pt raspuns (Joi, 20 octombrie 2016, 16:06)

    Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui Lol Lolovici

    Acordul cu siguranta nu il are pt ca eu sunt unul din vecinii direct invecinati,plangere a fost facuta la inceput si cu toate astea tot functioneaza.
    Cu siguranta a gasit o portita ceva pt ca ne-a spus de la inceput ca nu o intereseaza sa dam acordul
    • +2 (6 voturi)    
     totusi (Joi, 20 octombrie 2016, 17:32)

     Lol Lolovici [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

     Ar trebui sa insistati atunci pentru ca portita nu poate sa fie legala. Stiu pentru ca am pfa si m-am lovit de cateva ori de chestia asta, la diferite modificari facute la registrul comertului a trebuit sa vin cu un acord nou al vecinilor (desi in cazul meu, dezvoltare software, doar daca dau cu tastatura de pereti am sanse sa deranjez vecinii). Singurul caz in care nu ai nevoie de acord este daca declari ca nu desfasori activitati la sediul social, caz in care evident este ilegal sa desfasori activitati acolo. Deci ceva tot e ilegal acolo.

     Se poate incerca ceva plangere si la ANAF ca si pe ei ii intereseaza daca cineva face activitati comerciale fara sa declare, mai ales ca au marit impozitul exact pentru astfel de activitati si le place sa primeasca niste bani in plus.
     • +1 (5 voturi)    
      multumesc (Joi, 20 octombrie 2016, 17:50)

      Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui Lol Lolovici

      Multumesc frumos
     • -1 (1 vot)    
      acordul vecinilor (Vineri, 21 octombrie 2016, 10:43)

      MarcelP [utilizator] i-a raspuns lui Lol Lolovici

      Eu stiu ca nu ai nevoie de la toti. Parca doar de la 3.
  • +2 (12 voturi)    
   Haha (Vineri, 21 octombrie 2016, 9:19)

   camasa_neagra_la_gat [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

   "Ne-au distrus!" Serios?? Cu ce te-a distrus? Ti-a luat clientii si te-a falimentat sau ce?!?Eu cred ca esti doar un carcotas invidios pe care-l deranjeaza si o albina care zboara la 1km. Ce rahat de afacere are dom'le intr-un apartament cu "sute" de clienti zilnic care sa "te distruga"?? Doar nu e club de noapte sau supermarket.. clar exagerezi din invidie comunistoida. Pe de alta parte de ce ma, invidios comunist ce esti, sa declare 10 sau 100 la intretinere daca sta singur acolo? Are banuiesc apometre, contor la lumina si mai mult ca sigur clientii lui nu iti fac tie gunoi.
   • -2 (6 voturi)    
    Corporatist frustrat (Vineri, 21 octombrie 2016, 10:07)

    Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui camasa_neagra_la_gat

    Liftul cu care urca acele zeci de persoane pe zi pana la etajul 3 se plateste pt o singura persoana si nu are nici contor separat.
    La fel si lumina pe scara care se aprinde cu senzor la foecare client,la fel si interfonul,gunoiul pe scara etc.
    Sigur esti doar un corporatist venit din provincie caruia ii place sa amestece locuinta si buna dispozitie a uni bloc de locuinte cu firma si harmalaia zilnica.
   • +4 (4 voturi)    
    esti sigur? (Vineri, 21 octombrie 2016, 10:39)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui camasa_neagra_la_gat

    Serios acum, de ce ar minti omul? Poate ala are un PFA pe reparatii calculatoare si toata ziua vin clientii, suna la interfon, suna la usa, vorbesc pe hol... poate fi stresant, de ce nu?
   • 0 (0 voturi)    
    s-a deranjat o fiinta asa de fina... (Sâmbătă, 22 octombrie 2016, 17:06)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui camasa_neagra_la_gat

    precum dna Melinte.

    Auzi omule ca urca cu liftul si consuma curentul electric. Doamne ce turbati sunt unii!!!! Cred ca stau si prost cu nervii.

    dar este dreptul dansei sa se planga de situatia creata - asa nici ca o sa existe vreodata vreo afacere sau vreo intentie de afacere pentru ca babele/doamnele astea frustate...

    In general domnii sunt mai rezervati in aprecierea acestor situatii - si numai un administrator de imobil care este frustrat ca nu il duce si pe capul cum ii merge celui care afacerea este in stare sa faca asemenea comentarii.

    rau de tot.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by