In ultimele trei luni, numarul cererilor conforme inregistrate la Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar s-a dublat, ajungand la 172 de cereri,au transmis vineri oficialii CSALB. Numarul de hotarari/incheieri pronuntate de conciliatori a ajuns la 16 (fata de numai 5, cate erau in luna iunie) iar cererile clasate au crescut la 102 in septembrie.Cele mai multe solicitari ale consumatorilor sunt, in continuare, legate de eliminarea si restituirea comisioanelor de risc, administrare, gestiune si monitorizare percepute pentru credite.

Cele mai multe cereri, peste 70% dintre ele, vin pe e-mail, 13% au fost transmise prin posta si 17% au fost aduse si inregistrate de consumatori direct la sediul CSALB.

De asemenea, consumatorii solicita reducerea marjei dobanzii si restituirea sumei ce a rezultat din marirea marjei dobanzilor in mod excesiv, in acceptiunea consumatorilor, inghetarea cursului valutar la data incheierii contractului de credit (in CHF), diminuarea ratei lunare, in situatiile in care consumatorul apreciaza ca ratele lunare au fost marite de comerciant in mod abuziv sau eliminarea unor clauze privind aplicarea de dobanzi penalizatoare calificate de catre consumatori ca fiind abuzive.

Principalele motive de clasare a cererilor conforme sunt:

  • comerciantii au refuzat solutionarea litigiului prin proceduri SAL, din urmatoarele motive: existenta unor dosare in instanta de judecata; au contactat direct consumatorul; au facut mai multe oferte, dar toate ofertele au fost refuzate de consumator (anterior sesizarii de catre consumator a CSALB) sau au fost initiate procedurile de executarea silita;
  • au trecut mai mult de 90 zile de la data depunerii cererii, iar consumatorul nu a completat cererea cu datele/documentele necesare.

Concluzii:

Consumatorii sunt nemultumiti de faptul ca procedurile SAL nu sunt obligatorii pentru comercianti si cred ca majoritatea bancilor sau IFN-urilor nu vor accepta solicitarile lor, formulate prin intermediul CSALB, cata vreme nu le-au acceptat in cadrul incercarii de solutionare amiabila (in faza de reclamatie simpla). De aceea, cei mai multi consumatori considera ca impunerea "prin lege" a etapei prealabile (incercarea de solutionare amiabila directa dintre consumator si comerciant) reprezinta un element inutil si care genereaza intarzieri nejustificate, mai ales in contextul existentei unor relatii extrem de incordate intre consumator si comerciantul respectiv.

O consecinta nedorita a acestei situatii o reprezinta cazurile in care consumatorii au formulat reclamatia/solicitarea direct catre comerciant, iar ulterior "in asteptarea raspunsului de la acest comerciant" au renuntat la continuarea demersului initiat la nivelul CSALB.

De cealalta parte, comerciantii dovedesc flexibilitate pentru procedura cu solutie propusa, neacceptand inca procedura cu solutie impusa.

Se mentine reticenta consumatorilor in a apela la procedurile alternative de solutionare a litigiilor, fiind necesar sprijinul sustinut al asociatiilor de consumatori in acest demers de rezolvare a neintelegerilor cu comerciantii prin metode mult mai rapide si fara niciun cost pentru acestia.