Printre clientii care beneficiaza de conversia francilor elventieni la un curs favorabil s-ar numara o persoana care a luat credit un milion de franci ca sa cumpere actiuni la Transelectrica - oficial BNR
"In intelepciunea lor, politicienii au si explicat asta (si au votat unanim!!!) : pentru ca bancile i-au inselat pe clienti, nu le-au spus destul despre riscul valutar, si de aceea trebuie pedepsite - inclusiv pentru creditele de, sa spunem, un milion de franci pentru a cumpara actiuni la Transelectrica. Bietul client a fost inselat de banca, nu-i asa, veroasa. Iar asta este atat de limpede, ca nici nu mai e nevoie de un judecator care sa constate inselatoria - o poate face foarte bine si Parlamentul...", arata Eugen Radulescu intr-un comentariu pe Facebook.
Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, a declarat pentru HotNews.ro ca 40 de clienti au luat 45 de credite de peste un milion de franci, iar alti 201 clienti au luat credite cu valoarea cuprinsa intre jumatate de milion si un milion de franci elvetieni. Numarul total de clienti cu credite in franci elvetieni este de 51.334, iar soldul total al creditelor este de 5,6 miliarde lei.
Reamintim ca Parlamentul a adoptat saptamana trecuta legea care prevede posibilitatea convertirii creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii. Parlamentul a eliminat o prevedere introdusa de comisia de buget - finante care prevedea un plafon maxim de 250.000 de franci. Guvernul a anuntat luni ca va ataca legea la Curtea Constitutionala, iar premierul a explicat ca legea nu trebuie sa se adreseze "speculatorilor", ci "celor carora le este pus in pericol venitul lunar".

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Hoti sunt peste tot, in toate partidele, ca sunt de-ai nostri si asta este obiceiul locului. :)
Mai bine v-ar fi rusine
Oricum sunt mai multe lucruri ciudate:
1) de ce nu a atacat bancile care sunt direct afectate acesta lege si a fost atacata de guvern romaniei
2) nenea asta a iesit taman acum sa zica...plus ca stie si exact ce s-a facut cu bani????? de unde si cum alt mister..
3) cand bancile inseala oamenii cu diferite comisioane...clauze..nimeni de la bnr nu pune nimic pe facebook....
Si ce sa vezi mai sunt cativa care au luat si ei acolo un credit de 1-2-3 milioane de CHF ca sa isi ia cateva actiuni la Transelectrica sa aiba un sprijin la batrinete. Si acuma doresc sa le platim si lor diferenta de curs.
Intr-o tara normala indivizi de teapa celor aflati acuma prin Parlament ar fi disparut urgent din viata politicadupa o astfel de initiativa.
In schimb la noi gandirea mioritica este : ''lasa, ca au furat dar au facut si bine la oameni amarati''.
Cand o sa isi puna oare intrebarea romanii cate se puteau face cu banii furati, si nu cate s-au facut ca faramele aruncate ca la caini?
Pana atunci ne meritam acesti politicieni si aceasta soarta.
BNR ar trebui urgent sa dea urmatoarea informatie:
- din totalul de credite date in CHF cate sunt pentru credite imobiliare - grupate frumos pe categorii pina in 50.000 CHF, intre 50 si 100.000 CHF, peste 100.000 CHF etc , si cate pentru alte scopuri.
Oamenii care cu siguranta trebuiesc sustinuti sunt cei cu credite pina in 100-120.000 CHF, care in mare parte sunt cu venituri mai modeste sau medii (altfel fie nu aveau nevoie de credit fie luau unul mai mare) si si-au luat o locuinta civilizata, nu cine stie ce viloi de cateva sute de mii de CHF sau au facut investitii pe piata financiara.
Neste escroci, ce mai.
Multumesc tuturor postacilor bancari de aici , care ne-au lamurit ca toti cei care au credite in franci sunt cu actiuni cumparate la Transelectrica., termoelectrica, Opcom, SMARTS SA, Electrocentrale si Elcen.
Bine ca sunt demascati...
Traisaa bancile!!!!!! Moara fraierii!!!!
PS. nu am credit in franci, doar in euro. Pe cuvantul meu bancar
La ambele tipa ca din gura de sarpe ca trebuiesc eliminate orice fel de plafoane, orice fel de conditionari!
PS. HN, la vremea primei legi mi-ai cenzurat toate comentariile in care spuneam ca este un ticalos !
De ce nu au oferit aceste informații încă înainte de a fi adoptată legea conversiei?
Probabil că sperau ca această lege să nu treacă de Parlament.
Dacă ar fi oferit aceste infromații din timp societății civile și parlamentarilor BNR-ul ar fi contribuit la elaborarea unei legi mai bune.
Dar nu au făcut acest lucru!
Au tăcut mâlc, nedivulgând aceste informații și lăsând legea să iasă intr-o formă proastă.
Dar acum pot ieși să dinamiteze legea cu această informație.
Și-au păstrat un atu.
CEI MAI MARI HOȚI DIN UNIVERS: POLITICIENII ȘI BANCHERII - ÎN EGALĂ MĂSURĂ!
Dar oare Cinteza care se ocupa cu supravegherea nu e inca arestat???
bai ! da' cum dracu stau unii in posturi cheie de la revolututie incoace ? nu exista altii mai buni si mai tineri ? pt. ce este tinuta fosila cu educatie economica formata pe vremea C.A.E.R. ?
Altfel, da, nu vad de ce s-a scos limita aia...
De luat a luat ca orice care dorea un credit in conditii cat mai avantajoase si de returnat a returnat dupa ce a simti oarece pericol.
Cam atata stiu din presa!
Sunt strugurii acri acolo mai sus???
Era un noroc sa ai credit la banca de unde se imprumuta Isarescu.
La viticultor cand nu i-a mai convenit ca i se retine comision RMO, a iesit in presa a strigat o data si s-a rezolvat, fara instante, certuri si alte porcarii de genul asta.
Acum te intreb, daca nu-ti permiteai un credit in lei/euro ...de ce ai luat in CHF? era chiar asa de important sa iti iei casa in anul ala? nu puteai sa astepti inca putin in chirie? De ce trebuie sa fim toti proprietari? Eu asta nu inteleg si nu voi intelege niciodata.
de aceea iti doresc ca toata viata sa ai parte numai de stat in chirie! Forever!
Mai mult, casa in care stai este tot un fel de chirie. Daca ai citit contractul casa este a bancii pana in momentul in care tu platesti ratele. Deci tot in chirie stai.
Omul castiga 3000lei si hotaraste sa-si ia un apartament a carui rata sa nu depaseasca 1000 lei, ajunge la Banca si cere credit in lei, banca spune ca nu se incadreaza la suma imprumutata ex 100.000lei, bine atunci euro cere clientul, banca il refuza si aici dar scoate surpriza din buzunar si ii ofera franci, il convinge ca e o moneda stabila, converibila si nu trebuie sa-si faca griji este la fel ca si cum ar lua in euro, mai mult decat atat ii spune ca poate sa-i dea franci pana 150.000lei. Clientul ia creditul de 100.000 lei/franci convertiti isi cumpara apartament si incepe sa plateasca rate la 1000lei/luna. Toata lumea fericita, pana la un moment dat cand francul incepe sa se aprecieze iar ratele s-ai creasca pe la 1300lei/luna, acesta merge la banca si cere sa-si schimbe creditul dar surpriza nu se poate, iar rata ajunge sa se dubleze si in unele cazuri ajunge la 2500 lei.
Cum traieste omul ala cu 500 sau 1000 lei/luna?
Ce vina are el?
Acesta este adevarul creditelor in franci, nu cazul expus BNR-istul habarnist.
Si unde e inselaciunea? La faptul ca CHF a urcat asa mult? se numeste risc valutar. Sa stii ca si banca si-a asumat acelasi risc.
Daca sunt comisioane abuzive, dati banca in judecata. Dar riscul valutar nu e inselaciune.
Mai mult, asa-i ca e mai bine sa ai si casa si rate in lei si dobanda de chf? Asta nu e inselaciune?
Eu nu am cunostinta de asemenea cazuri, dar cred ca bancile s-ar fi descurcat si in aceasta situatie, introducand comisioane, marind dobanzile ... ar fi inventat ele ceva legat de inflatie...
2. Inselaciunea s-a produs incepand de la prezentarea creditului in CHF ca fiind o moneda stabila, fara risc valutar, convertibila...nemaispunand ca bancile nici macar nu au avut franci sa dea oamenilor deci se vede clar specula facut de banci pe spatele oamenilor.
Nu ti se pare ca esti penibil cu rate in lei si dobanda de CHF, dobanda pe site-ul ING este de 4,1% la lei, iar francii au 4%, mare diferenta ce sa-ti spun.
Mai mult, sa sti ca Libor-ul a scazut si banca nu a plans deloc.
Pentru comisioane abuzive mergeti in instanta.
Mai sa fie, auzi tu "banca nu s-a plans de libor", dar sti de ce? pentru ca nu a micsorat dobanda cand a scazut LIBORUL, numai prin 2010-2011 s-au trezit ca ar putea sa-si puna marja fixa+LIBOR si atunci au pus marja de 3,5%+LIBOR deci s-au rezolvat. In mod corect dobanzile ar trebui sa fie in jur de 1% la CHF dar sunt la 4% si mai vrei sa se planga banca.
Pe viitor nu mai scoate aberatii gen CHF=1leu si banca nu se plange de LIBOR, gandeste inainte sa scrii.
Pentru practici abuzive bancile ar trebui amendate serios, nu tarati oamenii in instante.
Acum considera ca ai platit aceeasi rata dar cu 20% dobanda. Sa vezi ce iese.
Iti spun eu: faptul ca tu mai ai de dat dobanda pe anii care au trecut. Di sold, nu ai dat mai nimic. Sigur poti sa refinantezi?
Mai mult, refinantarea poate fi facuta oricand, ca e curs istoric sau nu. Nu te opreste nimeni, si totusi ai asteptat pana acum sa faci acea refinantare.
Ti-am explicat ca am incercat sa refinantez in momentul cand francul sa intarit cu 10% fata de lei iar ei nu au fost de acord, ce este atata de greu de inteles?
In rest nu iti mai repet nimic, citeste postarile mele si o sa ai raspuns la toate intrebarile tale.
Eu imi explic ca banca respectiva este educata economic astfel incat sa nu insele clienti.
Sa stii ca in orice credit prima data platesti dobanzile si apoi soldul creditului.
Sa stii cum ti se calculeaza dobanda si ce inseamna un comision.
Ca sa vezi:
1. M-am informat cat am avut acces despre evolutia CHF-ului, mai mult in contract scrie ca daca CHF-ul se intareste cu mai mult de 10% fata de leu, se poate schimba moneda de creditare dar sigur doar cu sintagma Banca are dreptul dar nu si obligatia.
2.Dobanda este scrisa ca se va calcula in functie de LIBOR.
Pare ca era un contract fara griji, dar ce sa vezi nimic nu se respecta, adica nu va incadrati la credite in alte monede iar dobanda nu v-a crescut(ce s-o mai scada in functie de LIBOR), acestea au fost motivele pentru care bancile nu au vrut sa modifice contractul.
In rest vad tot felul de educati financiar pe aici care nu inteleg nimic din creditele in CHF.
Sa stii ca am patit si eu la credit prima casa in euro si am sunat la banca le-am adus aminte ca avem un contract si cand am luat eu credit EURIBOR 3M era 2% iar acum este -0.3. Astept recalcularea ratelor. Au comentat putin dar au recalculat. Nu a fost nevoie sa merg in instanta, dar asta e cazul meu.
Creditul prima casa e garantat de stat, cel in chf nu este si asta zice totul.
Tu auzi ce spui? Ca ti s-a spus ca CHF e o moneda stabila, sunt de acord, dar nu te-a protejat nimeni de riscul valutar.
Nici eu nu sunt protejat de riscul valutar si nici nu as fi de acord cu asemena protectie. Am luat euro la curs de 4.3 si ieri am platit rata la un curs de 4.51. Sunt oameni care au luat credite in euro la 3 lei si acum e 4.5 lei. Nimeni nu a fost si nu este protejat de cursul valutar.
Ma citez de mai sus:
"Ca sa vezi:
1. M-am informat cat am avut acces despre evolutia CHF-ului, mai mult in contract scrie ca daca CHF-ul se intareste cu mai mult de 10% fata de leu, se poate schimba moneda de creditare dar sigur doar cu sintagma Banca are dreptul dar nu si obligatia."
Deci riscul meu valutar nu trebuia sa treaca mai mult de 10% la lei. Capsci.
Creditul a fost de la inceput conceput ca o teapa pentru consumatori.
(curs valuta - euro)*(curs euro-leu). Si formula asta se gaseste pe internet. De ce sa ne deranjam sa cautam asemenea informatii cand avem statul care sa ne apere cand bancherii cei rai vor sa ne ia locuinta? Asta e realitatea.
Asta cu sa ne informeze altul e o prostie. Stii ca ai obligatia sa citesti TOT contractul si sa il intelegi INAINTE sa semnezi? Daca nu, patesti ca mine, comision 2000 de lei la un credit de 18000 de lei luat pe 5 ani. Asta e, am fost tampit si am semnat. Diferenta e ca eu nu dau banca in judecata, am sunat la ei si le-am spus ca ar fi frumos sa imi returneze comisionul, dar eu nu ii voi da in judecata. Evident ca nu a venit nici un raspuns din partea lor (mai au cateva zile).
Puteai sa cauti si sa te interesezi in loc sa astepti de la altcineva care nu are nici un interes sa iti ofere. Macar ai intrebat chestiile astea? Daca nu, atunci nu ai scuza.
Daca tu crezi ca, contractele in CHF sunt similare cu contractele gen prima casa garantate de stat, te inseli amarnic.
Sau era mai important sa iti iei credit decat siguranta pe termen lung?
- Dobanda calculata conform indicelui international al monedei (LIBOR)
Din pacate toate cele de mai sus au fost praf in ochi, banca nu au vrut sa respecte nimic.
Acuma toata lumea este consienta ca nu trebuia sa ia credite intre 2005-2008, deoarece creditele in:
- LEI aveau dobanzi foarte mari fata de ce avem acum pe piata.
- EURO risc valutar mare cu o apreciere de 50% fata de lei.
- CHF risc valutar mare cu apreciere de 150% fata de lei.
Vorba aia toti suntem destepti dupa razboi, mai ales cand avem credite in lei/euro cu dobanda mica si garantate de stat.
Problema nu sunt credite de azi, foarte bine sa fie credite cat mai avantajoase pentru clienti si o piata concurentiala cat mai corecta iar bancile sa joace corect.
Problema este ca oamenii au fost inselati privind creditarea incepand de la clauze nerespectate/abuzive continuand cu comisioane abuzive si terminand cu riscul valutar neexplicat clientilor, in special CHF-ul a fost o inselatorie pe fata.
Acum, faptul e inchis.
Atunci poate ai crezut ca esti mare smecher si ca banca s-a pacalit, acum vezi altfel lucrurile precum ca banca a fost smechera???
O tempora o mores!
Daca tu insistai sa primesti CHF, fii sigur ca valuta asta intra in contul tau.
Tot tambalaul asta s-a datorat faptului ca cei care au luat credit nu accepta ideea de risc valutar inerent oricarui credit in valuta.
problema era dobanda, care era mica la franci si cu vreo 8-10 procente mai mare la la lei, deci suma totala datorata era mult mai mare la creditul in lei decat la cel in franci (pentru cursul din momentul ala). Adica rata lunara era mai mare in lei.
de aceea unele dosare erau aprobate pt. franci si nu si pentru lei.
de aia s-au si repezit toti la franci, fiindca au vazut dobanzi mici, dar au uitat sa-i intrebe pe elvetieni daca au de gand sa-si intareasca francul sau nu.
acum se face conversia creditului in lei, la curs istoric, dar cu dobanda de la la franci, nu de la lei. de ce nu se preiau si dobanzile de atunci ale creditelor in lei?
ca sa piarda bancile, nu?
o sa ajungem sa intelegem, pe bani multi, care e cu adevarat rolul bancilor in economie si ca prostia (politica) costa foarte mult...
Voi chiar nu aveti discernamant, ascultati de un pensionar amnezic.
Dar imi place treaba asta: punerea la zid a celor cu bani. Divide et impera. Toata lumea sare ca arsa ca aia scapa. Pai aia nu sunt tot oameni cu credit?
Exista un articol in statutul BNR care face referire la secretul profesional - art 52. Cum spuneam Radulescu se remarca prin rapiditatea cu care se repede sa dea informatii care sunt supuse unor anumite reglementari.
Are salariu redus - abatere disciplinara???
Datel oficiale sa vorbeasca - multumesc pentru statistica de la BNR - am cautat sa vad daca exista cumva o statistica cu astfel de credite dar nu era. Multumesc ca au fost accesibile acum aceste informatii.
Este dat exemplul asta de parca n ar fi fost o intelegere intre banca si client.