Dupa ce a scazut continuu aproape cinci luni la rand, activitatea din industrie a inregistrat o revenire in luna septembrie, indicatorul pentru volumul productiei a urcat la 60 de puncte fata de 51 in august si se afla acum peste media de 57 de puncte a ultimelor 23 de luni, se arata in Barometrul calculat de IRSOP si SNSPA. (vezi atasament). Practic in luna septembrie industria s-a departat cu 10 puncte de pragul sub care se afla zona de contractie. Noua situatie suscita cel putin trei intrebari.

Prima intrebare este de ce a scazut industria timp de aproape jumatate din an ajungand aproape de pragul recesiunii. Sezonalitatea reprezinta una din fortele scaderii. In toate tarile europene productia industriala scade in lunile de vara, producatorii pleaca in concediu, iar unii inchid capacitatile cu totul. Si la noi, tiparul activitatii industriale din ultimii doi ani arata o contractie intre mai si august. Totusi anul acesta caderea pe timpul verii a fost mai brutala decat anul trecut.

Sezonalitatea s-a adaugat la conditiile dificile ale pietei globale si europene caracterizate prin supraoferta, prabusirea preturilor la materii prime si exporturi ieftine de la economii concurentiale din zona Asiei.

A doua intrebare este cum se explica revenirea. Barometrul arata o crestere a comenzilor noi de la 50 de puncte in august la 60 in septembrie si o crestere puternica a comenzilor pentru export de la o cota recesionara de 46 de puncte la 61 de puncte in zona de expansiune. Pare clar ca revenirea s-a produs in contextul revigorarii comenzilor externe. Dar producatorii nostri abia incep sa-si re-umple depozitele, dupa o perioada lunga de "de-stocare". Indicatorul pentru stocuri a crescut doar cu 2 puncte, de la 42 in august la 44 in septembrie, un semn ca stocurile au fost lichidate aproape in intregime. Volumul comenzilor neexecutate a crescut de la 43 in august la 52 in septembrie, ceea ce arata ca industria ar putea avea de lucru si in lunile urmatoare.

Costurile de productie arata o usoara tendinta de crestere modesta, de la 56 la 58, pe fondul activitatii sporite. In schimb, indicatorul preturilor incasate de firme pentru produsele lor a scazut de la 54 la 52 de puncte.

A treia intrebare este daca revenirea activitatii va continua sau va urma reintrarea in volatilitate si stagnare relativa. Exista putine elemente pentru predictii valide. Tiparul anual arata ca de obicei revenirea in industrie dureaza pana la sfarsitul anului. Pe de alta parte, firmele semnaleaza intentia angajarii de noi salariati, dupa ce timp de patru luni au facut disponibilizari. Indicatorul pentru angajari de personal a crescut de la 47 in august la 52 in septembrie. Explicatia ar putea fi volumul mai mare al activitatii curente sau perspectiva mentinerii ritmului de comenzi, cel putin la nivelul actual.

Totusi, in ciuda semnelor de revigorare, managerii raman sceptici. Indicatorul de speranta in activitatea viitoare a crescut doar cu un punct, de la 54 in august la 55 in septembrie si se afla cu 4 puncte sub media ultimelor 23 de luni. Valoarea indicatorului se compune din agregarea asteptarilor managerilor privind comenzile, volumul productiei si preturile care ar putea fi incasate peste 6 luni. Stagnarea asteptarilor pozitive semnaleaza ingrijorare. Cand ingrijorarea e mare, managerii se asteapta ca dificultatile sa continue