Principalele teme atinse de premierul roman Dacian Ciolos:
- Stiu, d-le ministru Schauble, ca sunteti un foarte pragmatic pro-european. Am dori sa ascultam opinia Dvoastra legat de viitorul post-criza al Europei.
- Este o foarte buna ocazie sa discutam despre Romania ca o tara a provcarilor dar si a oportunitatilor in aceasta UE aflata in plin proces de evolutie
- Ne amintim entuziasmul de dupa aderare care a fpst ponderat de criza, noi fiind obligati sa luam masuri de reforme costisitoare social si politic.
- Vedem cresterea economica in crearea de locuri de munca si in nivelul investitiilor
- Anul acesta am venit cu un program anti-saracie care sa reduca decalajele existente. Avem de rezolvat si decalajele urban-rural. Suntem intr-un paradoc in care desi inregistram crestere dar ne intrebam cum sa transformam aceasta crestere in reducerea decalajelor intre regiuni si intre categoriile sociale.
- Suntem constienti ca suntem intr-un an electoral in care trece de la un mod de guvernare la altul-mai predictibil si eficient.
- Am inceput cu masuri de reducere a birocratiei, dar ele trebuie dublate si de o reforma a administratiei publice.
- Aceasta reforma nu se poate face fara o depolitizare care sa insemna o delimitare intre poitic si administratia publica. Sunt lucruri pe care le-am inceput si care trebuie sa continue.
- Romania are cateva milioane de cetateni care lucreaza in afara tarii
- Eu cred ca avem un potential important de re-conectare a acestor romani, cu Romania
- Daca vom pune in opozitie dezvoltarea capitalului autohton cu cel strain , toti vom avea de pierdut
- Nu doar datorita Brexitului sau crizei, ci si datorita extinderii UE- insuficient urmat insa si de o reala integrare- cred ca in anii urmatori putem redefini UE ca ea sa fie mai apropiata de cetateni in sensul pragmatismului
- Trebuie sa ne gandim cum sa incitam tinerii
- Eu, ca proaspat fost tanar, sunt unul care a beneficiat de libera circulatie in Europa, cred ca Europa trebuie sa produca prosperitate in randul tinerilor, pentru ca ei sa creada ca adevarat in capacitatea Europei de a crea prosperitate
Wolfgang Schauble:
- Romania si Germania au avut si au investitii reciproce care pot califica cele doua tari ca investitori reciproci intr-o piata globala.
- Investitorii romani au fost si sunt foarte apreciati in tara noastra
- Europa nu este in cea mai fasta situatie istorica. Avem probleme legate de locurile de munca, a mai aparut si priblema Brexitului si e destul de dificil de conturat viitoru UE in aceste conditii
- Mai avem si problema migratiei peste care nu putem trece foarte usor.
- Romania are una dintre cele mai dinamice rate de crestere din Uniunea Europeana, ceea ce este de remarcat in astfel de vremuri grele, insa trebuie sa protejeze gradul de indatorare de sub 40% din PIB si sa accelereze investitiile, inclusiv din fonduri europene si prin accesarea planului Juncker, pentru a reduce decalajul de dezvoltare fata de celelalte tari membre
- Romania are una dintre cele mai dinamice rate de crestere din UE si asta este de remarcat in astfel de vremuri grele. Indatorarea, si vorbesc in calitate de ministru de Finante, de sub 40% din PIB trebuie pastrata, nu trebuie sa o puneti in pericol
- Este foarte important sa se evite o discriminare legata de conflictul intre investitorii straini si cei romani. Nu trebuie sa apara un conflict nici intre marii investitori si cei mici, pentru ca dinamica economiei este data de IMM-uri, dar si IMM-urile au nevoie de marii investitori. Criza a demonstrat asta
- Trebuie sa sprijinim investitiile acolo unde sunt inca decalaje din punct de vedere economic. Nu vrem sa marim decalajele. Europa va fi cu atat mai puternica pe cat disparitatile vor fi eliminate
Anca Dragu:
- Daca ne uitam pe tabloul de bord al eonomiei, constatam ca suntem o economie competitiva
- Am creat locuri noi de munca, datoria publica e la un nivel sustenabil, iar economia noastra e la un nivel foarte sustenabil, comparat cu deceniul trecut
- Avem un mediu fiscak atractiv si o moneda stabila
Chiar nu vreti sa stopati hemoragia de bani plecati din tara pe contracte fictive catre companiile mama si sa aveti bani mai multi la buget fara sa mulgeti populatia? (sesizati retorica). mecanismul s-a folosit cu imprumutul Romaniei de la FMI pt. recapitalizarea bancilor din Europa de Vest. Costurile pentru populatie le cunoastem.
Deci pentru cine este cresterea asta economica din tara mall-urilor? In rest ce spune Ciolos este vax.
Capitalul romanesc insa, pe linga ce fac strainii, are si marfa la negru, si salariati la negru sau platiti cu salariul minim si restul in plic, si returnari de TVA ilegale. Daca faci un clasament al firmelor dupa profit raportat la cifra de afaceri pe domeniu de activitate, vei vedea ca in capul listei tot multinationalele vor fi, asha paduchioase cum sunt. Sau ca sa particularizez, intre hipermarket si chiascul din colt, vei vedea ca tot hipermarketul plateste mai mult la stat raportat la cifra de afaceri.
Asha ca... hai sa nu ne mai cramponam de externalizarea profitului. Asta e o problema la nivel european si se poate rezolva doar impunind impozit fix si egal pentru toate tarile din UE, astfel incit sa dispara tentatia. Altfel, va fi imposibil sa-i prinzi. Dar nu asta e cea mai mare problema a romaniei.
" Dintr-o cifră de afaceri totală de 1.088 de miliarde de lei pentru 461.000 de companii cu activitate, 509 miliarde de lei au fost realizate de firmele private româneşti (423.000 de companii), cu 2,4 milioane de salariaţi, iar 536 mld. lei de companiile străine (38.000 de companii), cu 1,18 milioane de angajaţi.
Deşi companiile străine au avut o cifră de afaceri mai mare, rezultatul lor net raportat (profit minus pierderi) a fost de minus 2 miliarde de lei.
De partea cealaltă, companiile româneşti au raportat un rezultat final pozitiv de 14 miliarde de lei (profit de 33 de miliarde de lei, pierderi de 19 miliarde de lei)."
Eu ca si guvern, m-as crampona extrem de tare de aceasta realitate.
2. daca ne uitam la cifre, la aproximativ aceeasi cifra de afaceri ai 423.000 companii romanesti si 38.000 straine, respectiv 2.4 mil angajati la firlmele de stat si 1.2 la cele straine. Ceea ce ma duce cu gindul ca nu vorbim de aceleasi procente per domeniu de activitate. Spre exemplu cota de profit a unei spalatorii auto din cifra de afaceri e mult peste cota unui supermarket.
3. Avind in vedere cele de mai sus, nu prea pot avea incredere in studiul respectiv, atit timp cit compara mere cu pere. Daca vrem sa vedem situatia reala, hai sa comparam ce se intimpla per domeniu de activitate.
4. Nu spun ca multinationalele nu externalizeaza profitul. E si normal s-l faca, atit timp cit legea le permite. Doar spun ca asta e o lupta foarte grea, si singura rezolvare pe care o vad e ca la nivel UE sa dispara diferentele de impozit pe profit pentur multi-nationale. Altfel, vorbim de lupta cu morile de vint.
5. Dar in Romania sunt probleme mult mai grave: evaziunea fiscala (se zice ca aproape jumate din TVA nu e colectat) sau angajarea la negru care daca e sa facem diferenta dintre datele INS si fortele de munca inseamna peste 1 mil de angajati. Si astea toate sunt ale patronilor locali, nu ale multinationalelor. Eu de aici as incepe.