Proiect de lege: Multinationalele ar putea fi puse sa plateasca impozit pe imprumuturile acordate filialelor din Romania
Una dintre metodele de evitare a obligatiilor fiscale practicate in prezent de catre majoritatea multinationalelor consta in imprumutarea filialei si apoi utilizarea castigurilor acesteia pentru rambursarea imprumutului, cheltuiala respectiva fiind deductibila fiscal (scutita de impozitare). Astfel ca, in loc de profit, filiala locala ramburseaza, deductibil, imprumutul acordat de compania-mama, erodandu-si marja de profit. Proiectul PNL vine sa limiteze la 30% din castiguri aceasta cheltuiala cu rambursarea de imprumuturi, restul urmand a se impozita cu 16% (ca impozit pe profit).
Initiativa legislativa prevede impozitarea firmelor in locul (tara) in care a fost realizat profitul si transpune in legislatia nationala Directiva (UE) 2016/1164 a Consiliului European, masura pentru care Romania are anul 2019 ca termen de implementare.
Presedintele PNL, Alina Gorghiu, i-a cerut luni liderului PSD, Liviu Dragnea, sa aiba "aceeasi disponibilitate pe care a avut-o pentru adoptarea legii privind eliminarea celor 102 taxe" si pentru proiectul PNL privind plata impozitului in tara in care este obtinut profitul. "In timp ce intreprinzatorii romani platesc 16% impozit pe profit, exista o anumita practica a unora dintre companiile internationale de a-si trimite profitul inregistrat in state terte. Aceasta lege are ca obiectiv - daca este sa-l explic simplist - plata impozitelor acolo unde este generat profitul, unde este generata valoarea, prin eliminarea cailor prin care unele companii care activeaza la noi in tara ocolesc aceasta responsabilitate", a sustinut Alina Gorghiu.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Asa cum este prezentat, proiectul lasa impresia ca spune "lasa ca stim noi ca tu puteai sa obtii profit din afacere, dar aplici schema sa ascunzi profitul".Acum or mai fi si niste rataciti pe planeta asta care incearca doar sa nu-si lichideze afacerea in Romania- eu am trait o experienta din asta, intr-o firma dupa ce a fost acuzata, a castigat toate procesele cu ANAF-ul ce inventase tot feul de prejudicii, dupa care a tras obloanele. Evident ca a lasat o gaura mult mai mare decat visase ANAF-ul, dar toata lumea a fost multumita, nu? Legea a functionat, dom'le!
Dar, vorba aia, unde-i lege, nu-i tocmeala- hai sa mai facem inca fara nuante logice, ca poate altfel ar iesi ceva bun.
Ne-am saturat de "multinationale" nemtesti cu preturi de dumping si marfa Made in China...via germania...