"Costurile excedentare ale indatorarii sunt deductibile doar pana la 30% din castigurile contribuabilului", se arata intr-un proiect de lege privind "stabilirea normelor impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale" initiat de un grup de 23 de deputati PNL, potrivit Mediafax.

Una dintre metodele de evitare a obligatiilor fiscale practicate in prezent de catre majoritatea multinationalelor consta in imprumutarea filialei si apoi utilizarea castigurilor acesteia pentru rambursarea imprumutului, cheltuiala respectiva fiind deductibila fiscal (scutita de impozitare). Astfel ca, in loc de profit, filiala locala ramburseaza, deductibil, imprumutul acordat de compania-mama, erodandu-si marja de profit. Proiectul PNL vine sa limiteze la 30% din castiguri aceasta cheltuiala cu rambursarea de imprumuturi, restul urmand a se impozita cu 16% (ca impozit pe profit).

Initiativa legislativa prevede impozitarea firmelor in locul (tara) in care a fost realizat profitul si transpune in legislatia nationala Directiva (UE) 2016/1164 a Consiliului European, masura pentru care Romania are anul 2019 ca termen de implementare.

Presedintele PNL, Alina Gorghiu, i-a cerut luni liderului PSD, Liviu Dragnea, sa aiba "aceeasi disponibilitate pe care a avut-o pentru adoptarea legii privind eliminarea celor 102 taxe" si pentru proiectul PNL privind plata impozitului in tara in care este obtinut profitul. "In timp ce intreprinzatorii romani platesc 16% impozit pe profit, exista o anumita practica a unora dintre companiile internationale de a-si trimite profitul inregistrat in state terte. Aceasta lege are ca obiectiv - daca este sa-l explic simplist - plata impozitelor acolo unde este generat profitul, unde este generata valoarea, prin eliminarea cailor prin care unele companii care activeaza la noi in tara ocolesc aceasta responsabilitate", a sustinut Alina Gorghiu.