Numarul romanilor de peste 65 de ani il depaseste pe cel al tinerilor de sub 14 ani cu peste un sfert de milion de persoane
La 1 iulie 2016, populatia dupa domiciliu care traia in mediul urban a fost de 12,51 milioane de persoane, in scadere cu 0,4% fata 1 iulie 2015. Femeile erau in numar de 11,37 milioane, mai spune INS.
Procesul de imbatranire demografica s-a adancit, comparativ cu 1 iulie 2015 remarcandu-se o scadere usoara a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) si o crestere de 0,3 puncte procentuale a ponderii populatiei varstnice (de 65 ani si peste).
Indicele de imbatranire demografica a crescut de la 104,7 (la 1 iulie 2015) la 107,7 persoane varstnice la 100 persoane tinere (la 1 iulie 2016).
Varsta medie a populatiei a fost de 41,0 ani, cu 0,2 ani mai mare decat la 1 iulie 2015.
Asa cum spuneam mai sus, Statistica calculeaza doua tipuri de populatie: cea rezidenta si cea dupa domiciliu. Populatia rezidenta reprezinta totalul persoanelor cu resedinta in Romania ( atat cei cu cetatenie romana, cat si strainii si apatrizii). Datele sunt utile in domeniul social (la calculul ocuparii si somajului, a ratei de scolarizare, venituri si cheltuieli per capita, numarul si ponderea persoanelor aflate in saracie si risc de excluziune sociala etc.) cu influente negative asupra politicilor nationale pentru educatie, pentru ocupare, pentru protectie sociala si incluziune sociala etc.
Populatia dupa domiciliu reprezinta numarul persoanelor, cu cetatenie romana si domiciliul pe teritoriul Romaniei, delimitat dupa criterii administrativ-teritoriale. Datele sunt folosite pentru asigurarea informatiilor necesare guvernantilor localisi pentru producerea de informatii utile pentru fundamentarea politicilor si strategiilor locale.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
oricum... sunt curios cine o sa mai produca in tara asta, plina de mosi si asistati social!
majoritatea oamenilor ce muncesc se cara (si sa vezi ce o sa mai se care daca pe 11.12 iese ciuma rosie!)
Ca in orice zi din saptamana agentii imobiliari membrii ai asociatiei "Smecher da' Smecher" produc anunturi false si duplicate preluate din sistemele pitagora si argus!
Deasemenea produc si reclame prin care indeamna tinerii sa isi caute o "scorbura", o "viziuna", un "barlog" sau macar un "cuib".
Avem si vesti proaste: asociatia noastra a trimis un emisar, un agenti imobiliar care sa extinda asociatia noastra la nivel de UE si acesta s-a intors foarte speriat! Ba mai mult el cere ca si Romania sa iasa din UE, pentru ca in tarile dezvoltate din UE sunt niste reglementari foarte ciudate. In UE agentii imobiliari sunt de-a dreptul persecutati cu regulamente si legi de genul:
- nu e voie sa publici anunturi false: cica ar fi bait-and-switch
- nu e voie sa furi anunturile proprietarilor: cica neaparat trebuie contract cu fiecare proprietar in parte, un aberatie numita "listing contract" ca sa poti sa-i vinzi case
- pentru sisteme de genul argus si pitagora, poti sa ajungi sa platesti amenzi gigantice, cica proprietarii au drepturi si nu le poti fura datele personele sau pozele
- nu e voie sa iei comision si de la vanzator si de la cumparator
Agentul nostru spune ca agentii imobiliari din alte tari UE sunt foarte amarati, ei nu au voie decat sa se comporte profesionist. Trebuie neaparat sa iesim din UE pana incep sa aplice regulamentele si la noi! Ar insemna ca mii de agenti imobiliari raman pe drumuri pentru ca nu se poate face specula cu asa reglementari!
Romanii care se imbata cu apa rece ca chestia asta ii va ocoli cumva, ar trebui sa se trezeasca repede.
Asa ca sa nu ne mai vaietam ca imbatraneste populatia, este un semn de dezvoltare.
Partea proasta nu de aici vine, ci de la faptul ca pleaca tinerii in afara si raman batranii.
De unde 2-3 copii? Asta este in Romania.
Este extrem de "scump" sa ai un copil si uneori esti obligat sa faci calcule pragmatice cand decizi daca o sa fii parinte.
In Japonia sau Europa, cum zicea @bancher, natalitatea scade din cauza stresului cotidian, stresul de la servici tot mai accentuat, chiar daca sunt tari dezvoltate a caror sisteme merg binisor.
Prin urmare, ai dreptate, eu cred ca ponderea mai mare o are natalitatea scazuta in defavoarea cresterii sperantei de viata, care este si ea o realitate.
Iar la noi, daca te uiti, copii multi fac cei cu venituri foarte mici. N-ai sa vezi aproape deloc 3 copii la familii care cistiga 1000-2000 de euro, ci la alea cu 300. Din pacate societatea moderna te cam face sa uiti ca principalul rol pe care-l avem pe pamant e sa procreem, nu sa ne distram...
faceau multi copii pentru ca nu era protectie si nici scoala prea multa. In plus, speranta de viata era pana la 50-60 de ani, se murea si de la o zgaraietura sau de la pojar.
Dar in nici un caz saracia nu e motivul pentru care nu facem copii.
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21357492-doua-idei-gresite-despre-cresterea-economica.htm
Concluzie: depinde cu cat participi lunar la fondurile de pensii...daca participi cu mult, vei lua mult.
Mai mult, daca mai vine 1-2 crize ca aia din 2008 (si nu e exclus statistic sa se intample) o sa iei exact ce zice cineva mai sus....ce a luat taicasu cu carnetul CEC.
Americanii o stiu cel mai bine, ca in 2008 sau evaporat toate pensiile lor din contul 409k. Am colegi americani care lucreaza, ca nu pot sa traiasca numai din pensia privata...mor de foame.
Variante:
1. Pe batrani, in speranta ca noi vom fi vesnic tineri, pana ajungem la un raport convenabil tineri/batrani.
2. Politicienii...
Daca iti lipseste totusi coloana vertebrala si mai ai varsta necesara, este suficient sa accepti pozitiile (din organigrama) propuse si vei avea satisfactia de a incasa sume mai mari decat altii cu studii relevante si 10-20 ani de experienta mai mult decat tine, care nu doar ca fac prezenta cand au chef sa isi plimbe ultimele tinute pe la sediu, dar mai si muncesc din greu 5+ zile pe saptamana. Exista si astfel de pepiniere de...
Deci, bafta!