Numarul romanilor de peste 65 de ani il depaseste pe cel al tinerilor de sub 14 ani cu peste un sfert de milion de persoane

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 28 octombrie 2016, 9:14 Economie | Finanţe & Bănci


Imbatranirea Romaniei se accentueaza
Foto: sxc.hu
Imbatranirea populatiei a fost re-confirmata vineri de oficialii Institutului National de Statistica, care a arata ca in Romania traiesc 3,52 milioane persoane de peste 65 de ani si 3,2 milioane de persoane sub 14 ani. La 1 iulie 2016 populatia dupa domiciliu a fost de 22215 mii persoane, mai spun statisticienii. Statistica calculeaza doua tipuri de populatie: cea rezidenta si cea dupa domiciliu. Populatia rezidenta reprezinta totalul persoanelor cu resedinta in Romania ( atat cei cu cetatenie romana, cat si strainii si apatrizii). Populatia dupa domiciliu reprezinta numarul persoanelor, cu cetatenie romana si domiciliul pe teritoriul Romaniei, delimitat dupa criterii administrativ-teritoriale.

La 1 iulie 2016, populatia dupa domiciliu care traia in mediul urban a fost de 12,51 milioane de persoane, in scadere cu 0,4% fata 1 iulie 2015. Femeile erau in numar de 11,37 milioane, mai spune INS.

Procesul de imbatranire demografica s-a adancit, comparativ cu 1 iulie 2015 remarcandu-se o scadere usoara a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) si o crestere de 0,3 puncte procentuale a ponderii populatiei varstnice (de 65 ani si peste).

Indicele de imbatranire demografica a crescut de la 104,7 (la 1 iulie 2015) la 107,7 persoane varstnice la 100 persoane tinere (la 1 iulie 2016).

Varsta medie a populatiei a fost de 41,0 ani, cu 0,2 ani mai mare decat la 1 iulie 2015.

Asa cum spuneam mai sus, Statistica calculeaza doua tipuri de populatie: cea rezidenta si cea dupa domiciliu. Populatia rezidenta reprezinta totalul persoanelor cu resedinta in Romania ( atat cei cu cetatenie romana, cat si strainii si apatrizii). Datele sunt utile in domeniul social (la calculul ocuparii si somajului, a ratei de scolarizare, venituri si cheltuieli per capita, numarul si ponderea persoanelor aflate in saracie si risc de excluziune sociala etc.) cu influente negative asupra politicilor nationale pentru educatie, pentru ocupare, pentru protectie sociala si incluziune sociala etc.

Populatia dupa domiciliu reprezinta numarul persoanelor, cu cetatenie romana si domiciliul pe teritoriul Romaniei, delimitat dupa criterii administrativ-teritoriale. Datele sunt folosite pentru asigurarea informatiilor necesare guvernantilor localisi  pentru producerea de informatii utile pentru fundamentarea politicilor si strategiilor locale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5867 vizualizari

 • +6 (20 voturi)    
  am pus-o! (Vineri, 28 octombrie 2016, 9:29)

  liviu_ [utilizator]

  psd e la putere :(

  oricum... sunt curios cine o sa mai produca in tara asta, plina de mosi si asistati social!
  majoritatea oamenilor ce muncesc se cara (si sa vezi ce o sa mai se care daca pe 11.12 iese ciuma rosie!)
  • +10 (16 voturi)    
   pamflet (Vineri, 28 octombrie 2016, 10:09)

   lenderDK [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Cine produce in Romania? Agentii imobiliari!

   Ca in orice zi din saptamana agentii imobiliari membrii ai asociatiei "Smecher da' Smecher" produc anunturi false si duplicate preluate din sistemele pitagora si argus!

   Deasemenea produc si reclame prin care indeamna tinerii sa isi caute o "scorbura", o "viziuna", un "barlog" sau macar un "cuib".

   Avem si vesti proaste: asociatia noastra a trimis un emisar, un agenti imobiliar care sa extinda asociatia noastra la nivel de UE si acesta s-a intors foarte speriat! Ba mai mult el cere ca si Romania sa iasa din UE, pentru ca in tarile dezvoltate din UE sunt niste reglementari foarte ciudate. In UE agentii imobiliari sunt de-a dreptul persecutati cu regulamente si legi de genul:
   - nu e voie sa publici anunturi false: cica ar fi bait-and-switch
   - nu e voie sa furi anunturile proprietarilor: cica neaparat trebuie contract cu fiecare proprietar in parte, un aberatie numita "listing contract" ca sa poti sa-i vinzi case
   - pentru sisteme de genul argus si pitagora, poti sa ajungi sa platesti amenzi gigantice, cica proprietarii au drepturi si nu le poti fura datele personele sau pozele
   - nu e voie sa iei comision si de la vanzator si de la cumparator
   Agentul nostru spune ca agentii imobiliari din alte tari UE sunt foarte amarati, ei nu au voie decat sa se comporte profesionist. Trebuie neaparat sa iesim din UE pana incep sa aplice regulamentele si la noi! Ar insemna ca mii de agenti imobiliari raman pe drumuri pentru ca nu se poate face specula cu asa reglementari!
   • +1 (3 voturi)    
    hei (Vineri, 28 octombrie 2016, 14:41)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui lenderDK

    Colapsul demografic european + tsunamiul demografic musulman = marea inlocuire a populatiei europene
    Romanii care se imbata cu apa rece ca chestia asta ii va ocoli cumva, ar trebui sa se trezeasca repede.
  • +1 (3 voturi)    
   Dimpotrivă ! (Vineri, 28 octombrie 2016, 13:08)

   neamprooost [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Cine a votat PSD si a murit nu va mai vota PSD. Cine e tânăr și va vota pentru prima dată nu prea va vota PSD. Cine a fost tânăr și n-a votat PSD nu va vota PSD numai fiindcă a intrat în altă categorie statistică.
   • 0 (2 voturi)    
    Cred ca nu știi ce vorbești! (Sâmbătă, 29 octombrie 2016, 15:15)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui neamprooost

    ”Cinea votat PSD și a murit, nu va mai vota PSD”? Greșit, toarșu! Că toarșu Dragnea, zis și Stăpânul Moroilor Electorali, a inventat votul post-mortem! Nu contează cu cine ai votat când erai viu, dacă ești mort, votezi cu PSD-ul, Cu Moartea călcând pe BEC, toarșu Dragnea este martirul partidului PCR-FSN-PDSR-PSD(+USL+U$D+ALDE-UNPR), fiindcă el riscă să intre la bulău pentru multă vreme, luând cu suspendare, și dacă-l găsesc și cu altceva - ex-soțioara lui, Bombonica de pe coliva, știe ea, atunci se adaugă la ce pedeapsă așteaptă după colț în suspensie! Minunea din Teleorman: teleormanizare=zombielectoralizarea României!
  • -3 (3 voturi)    
   nu-ti face griji (Vineri, 28 octombrie 2016, 13:29)

   xanti [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Investitii din China masive si va avea cine sa munceasca.
 • +19 (21 voturi)    
  Oameni buni (Vineri, 28 octombrie 2016, 9:30)

  bancher [utilizator]

  intelegeti un lucru: procesul de imbatranire a populatiei este un semn ca oamenii traiesc mai mult, ca speranta de viata e mai mare, si este o caracteristica a tarilor dezvolate economic. Japonia este tara cu cea mai imbatranita populatie din lume (speranta de viata este peste 81 ani). Si este rau? Nuu...este bine, pentru ca oamenii traiesc mai mult. Dimpotriva, in Africa exista cea mai tanara populatie din lume. Si este bine? nuu...este rau pentru ca oamenii mor pe la 50 ani.
  Asa ca sa nu ne mai vaietam ca imbatraneste populatia, este un semn de dezvoltare.
  Partea proasta nu de aici vine, ci de la faptul ca pleaca tinerii in afara si raman batranii.
  • +10 (12 voturi)    
   nu chiar (Vineri, 28 octombrie 2016, 11:15)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   E si semnul ca se nasc din ce in ce mai putini copii. Pentru a avea un spor natural pozitiv, familiile ar trebui sa aiba 2-3 copii. Ori la noi cei care fac copii fac 1-2. Exceptind tiganii si cei foarte saraci care fac cite un copil pe an. Si peste 20 de ani va intra in pensie si generatia '70-80, aia a decrteilor.
   • +3 (5 voturi)    
    300 euro venit si lucrat peste program (Vineri, 28 octombrie 2016, 13:27)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    far crese, fara spitale...
    De unde 2-3 copii? Asta este in Romania.
    Este extrem de "scump" sa ai un copil si uneori esti obligat sa faci calcule pragmatice cand decizi daca o sa fii parinte.

    In Japonia sau Europa, cum zicea @bancher, natalitatea scade din cauza stresului cotidian, stresul de la servici tot mai accentuat, chiar daca sunt tari dezvoltate a caror sisteme merg binisor.
    Prin urmare, ai dreptate, eu cred ca ponderea mai mare o are natalitatea scazuta in defavoarea cresterii sperantei de viata, care este si ea o realitate.
    • -1 (5 voturi)    
     saracia e doar o scuza... (Vineri, 28 octombrie 2016, 16:00)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

     Acu 100 de ani conditiile erau mult mai grele si se faceau mult mai multi copii. Si azi daca te uiti, inafara de israel poate, tarile cu spor natural mare sunt alea sarace. China, India, Pakistan, etc. Iar in tarile bogate nu stresul e de vina, ci auto-suficienta, curentul social cum ca important in viata e sa te distrezi, sa mergi in excursii, sa te simti bine, si nu sa procreezi. Cam asha merge roata istoriei, fiecare imperiu/forta dominanta ajunge la un moment dat la autodistrugere din motive de autosuficienta.

     Iar la noi, daca te uiti, copii multi fac cei cu venituri foarte mici. N-ai sa vezi aproape deloc 3 copii la familii care cistiga 1000-2000 de euro, ci la alea cu 300. Din pacate societatea moderna te cam face sa uiti ca principalul rol pe care-l avem pe pamant e sa procreem, nu sa ne distram...
     • +3 (5 voturi)    
      Acu 100 de ani era examplul Africii de acum (Vineri, 28 octombrie 2016, 16:48)

      jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Cum scria colegu' mai sus.
      faceau multi copii pentru ca nu era protectie si nici scoala prea multa. In plus, speranta de viata era pana la 50-60 de ani, se murea si de la o zgaraietura sau de la pojar.
      • 0 (0 voturi)    
       pai si? (Luni, 31 octombrie 2016, 12:02)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

       Asta spun si eu... cu cit crest6e nivelul de civilizatie si de trai, cu atit lumea va face mai putini copii, folosind diverse scuze. Ori e prea scump, ori e prea obositor, ori sta in calea carierei profesionale.

       Dar in nici un caz saracia nu e motivul pentru care nu facem copii.
  • -21 (25 voturi)    
   corolar (Vineri, 28 octombrie 2016, 11:33)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Există doar două soluții pt inversarea procesului de îmbătrânire: 1. importul de populație tânără (soluția Merkel), 2. scăderea nivelului de trai (soluția Ciolos).
   • +7 (7 voturi)    
    scaderea nivelului de trai (Vineri, 28 octombrie 2016, 13:03)

    cladob [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    nu merge. a fost deja aplicata de 26 de ani de psd si nu a dat rezultate. Ba oamenii fug din tara nu vezi ?
    • 0 (0 voturi)    
     exagerezi (Vineri, 28 octombrie 2016, 15:37)

     nu-conteaza [utilizator] i-a raspuns lui cladob

     statistica spune chiar opusul, nu ca ar avea psd-ul vreun merit:

     http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21357492-doua-idei-gresite-despre-cresterea-economica.htm
 • +13 (17 voturi)    
  Cu alte cuvinte: (Vineri, 28 octombrie 2016, 9:47)

  Amoredivino [utilizator]

  Luați-vă adio de la pensie, tânără generație !!! Nici n-ați văzut-o, nici n-o veți vedea vreodată. Iar sistemele de pensii private...Panama Papers!
  • 0 (8 voturi)    
   sistemele de pensii private sunt bune, totusi (Vineri, 28 octombrie 2016, 11:37)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Amoredivino

   Eu am la pilonul II si din 2007 pana in prezent s-au strans aproape 40 000 RON. Pana la pensie, daca se mentine trendul, voi strange 125 000 ron in cont. Pai e ceva, nu, sa iei atatia bani ca prima de pensionare?!!
   Concluzie: depinde cu cat participi lunar la fondurile de pensii...daca participi cu mult, vei lua mult.
   • +4 (4 voturi)    
    Sa fiti sigur (Vineri, 28 octombrie 2016, 12:03)

    dealucaragiale [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    C-o sa vedeti pana la ultimul banut. Majoritatea suntem in aceeasi situatie. Chiar credeti ca vom fi niste pensionari fericiti, ca pe Coasta de Azur?
   • +1 (1 vot)    
    Sa fiti sigur (Vineri, 28 octombrie 2016, 12:03)

    dealucaragiale [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    C-o sa vedeti pana la ultimul banut. Majoritatea suntem in aceeasi situatie. Chiar credeti ca vom fi niste pensionari fericiti, ca pe Coasta de Azur?
   • +5 (5 voturi)    
    Ce drăguț ești... (Vineri, 28 octombrie 2016, 14:53)

    Amoredivino [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Muncești ca robul și „strângi” 125 000 ron cu care iți vei putea lua atunci când vei fi la senectute exact ce și-a luat și tata cu cei 65 000 lei puși pe cec pentru o dacia 1300 pe vremea lui Ceaușescu !!! Nici măcar un televizor nu și-a mai putut lua.
   • 0 (0 voturi)    
    Ma pufnit rasul...cata naivitate (Sâmbătă, 29 octombrie 2016, 20:49)

    Je__ [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Aia bani nu se dau ca prima, ci se dau esalonat pe 20 ani, deci iti vine undeva la 500RON pe luna.

    Mai mult, daca mai vine 1-2 crize ca aia din 2008 (si nu e exclus statistic sa se intample) o sa iei exact ce zice cineva mai sus....ce a luat taicasu cu carnetul CEC.

    Americanii o stiu cel mai bine, ca in 2008 sau evaporat toate pensiile lor din contul 409k. Am colegi americani care lucreaza, ca nu pot sa traiasca numai din pensia privata...mor de foame.
 • +4 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 28 octombrie 2016, 9:49)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   marota cu Kgb, iar! (Vineri, 28 octombrie 2016, 13:09)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui

   Domnule, ca sa stii, Kgb era ANTI-AVORT ! Si anti-emigrare.
  • 0 (2 voturi)    
   ... (Vineri, 28 octombrie 2016, 13:43)

   1001001 [utilizator] i-a raspuns lui

   Vad ca emigratia a continuat si dupa schimbarea guvernului PSD. Ba chiar PSD a cerut marire alocatii dar guvernul tehnocrat a refuzat.
 • +9 (15 voturi)    
  Fara griji (Vineri, 28 octombrie 2016, 10:15)

  vlad.pe [utilizator]

  La prima gripa puternica sau un inceput de cancer si ii rezolva spitalele din Romania: nosocomiale, tratament gresit, pastile falsificate, doctori si asistente care nu te trateaza decat dacă dai spaga ...
 • -1 (3 voturi)    
  Pai sa cosim buruienile (Vineri, 28 octombrie 2016, 12:10)

  jackalphonse [utilizator]

  Daca tinerii nu reusesc sa aiba locuri de munca in tara, evident, batranii nu prea pot sa si primeasca pensiile, fiind multi raportati la cati lucreaza, politicianul trebuie musai sa si fure partea si nu are bani de subventii pentru afaceri ori investitii pentru facilitati, atunci exista o solutie evidenta: sa incepem sa decapitam.
  Variante:
  1. Pe batrani, in speranta ca noi vom fi vesnic tineri, pana ajungem la un raport convenabil tineri/batrani.
  2. Politicienii...
 • +1 (3 voturi)    
  well.. (Vineri, 28 octombrie 2016, 12:26)

  ella111 [utilizator]

  o tara de asistati social. pe langa asta, natalitatea nu este incurajata deloc. salarii de mizerie, femei discriminate la angajare (ceea ce in nicio tara civilizata nu se mai intampla), multinationale care ne trateaza ca pe niste negri mititei...si rezultatul e asta. un dezastru pe care inca nu il simtim dar viitorul e mai mult decat sumbru
  • 0 (2 voturi)    
   'femei discriminate la angajare' :))) (Vineri, 28 octombrie 2016, 21:15)

   Saturn [utilizator] i-a raspuns lui ella111

   Daca nu m-as lovi de ceva argumente legale si contractuale, ti-as putea recomanda cel putin o multinationala si cateva zeci de 'mici intreprinzatori' unde nu te vei lovi de discriminarea pe care o vad doar niste feministe cu un pic de coloana vertebrala sau pur si simplu trecute / obosite.

   Daca iti lipseste totusi coloana vertebrala si mai ai varsta necesara, este suficient sa accepti pozitiile (din organigrama) propuse si vei avea satisfactia de a incasa sume mai mari decat altii cu studii relevante si 10-20 ani de experienta mai mult decat tine, care nu doar ca fac prezenta cand au chef sa isi plimbe ultimele tinute pe la sediu, dar mai si muncesc din greu 5+ zile pe saptamana. Exista si astfel de pepiniere de...

   Deci, bafta!
 • -4 (4 voturi)    
  Sa nu va imaginati (Vineri, 28 octombrie 2016, 13:03)

  cafo [utilizator]

  Ca isi mai planifica vreun tanar sa intemeieze o familie in urmatorii 10 ani cand muricanii isi falfaie F16 in fiecare zi. Sa-si aduca carnea de tun de acasa.
 • +1 (1 vot)    
  problema si mai grava (Vineri, 28 octombrie 2016, 13:21)

  cladob [utilizator]

  e ca nici un partid nu are un program pentru cresterea natalitatii, pentru sprijinierea femeilor care nasc, a familiei.
 • +4 (4 voturi)    
  Sa nu va mai aud! (Vineri, 28 octombrie 2016, 14:09)

  ferol [utilizator]

  Eu nu am auzit nici o cresa cum ca s-ar fi inchis pe motiv ca nu mai sunt copii. Ba mau mult, am incercat sa-mi inscriu fetita la o cresa de stat in octombrie si nu am mai gasit un loc liber in tot sectorul 3. Cum se explica asta daca poipulatia scade de la un an la altul??
  • +1 (1 vot)    
   paradox (Vineri, 28 octombrie 2016, 21:19)

   Saturn [utilizator] i-a raspuns lui ferol

   INS-ul detine raspunsul la aceasta intrebare, si eu personal sunt la fel de contrariat in aceasta privinta. Am trecut prin aceeasi situatie si am ajuns sa platesc sute de Euro lunar pentru gradinita.
 • +1 (3 voturi)    
  lupta pentru supravietuire a generatiilor (Vineri, 28 octombrie 2016, 17:28)

  U_swamp [utilizator]

  Cei care au apucat perioade de mari privatiuni si-au adaptat ADN-ul la traiul cu putin, din cersitul pe strada, la rude sau prieteni. Ei ii vor ingropa si pe junii hipsteri care in momentul cind vor fi alungati de multinationale sau vor da faliment "antreprenorial" vor crapa ignorati. Traim un timp mult mai "darwinist' decit am fi tentati sa credem...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by