Luni dupa amiaza, deputatii din Comisia de Buget Finante vor discuta despre propunerea legislativa care ar putea debloca intregul sistem de economisire-creditare din Romania. Reamintim ca un control al Curtii de Conturi a bagat spaima in clientii celor doua banci pentru locuinte, acestea nemai incheind niciun contract nou, ceea ce pentru cele doua banci de economisire-creditare e un adevarat dezastru. Practic, sistemul Bauspar functioneaza ca un CAR al caselor, iar daca noi jucatori nu intra in sistem, in timp acesta colapseaza. Sistemul functioneaza de circa 100 de ani in Austria si este mult mai bine dezvoltat decat la noi in Cehia, Ungaria, Slovacia, Germania si alte state.

Luni, deputatii din Comisia de Buget ar putea debloca sistemul BausparFoto: Hotnews

Grosso modo, participantii pun fiecare economiile intr-un bol comun, din care periodic, cel care are nevoie de finantare, obtine suma necesara ca sa-si renoveze casa sau sa isi ia un credit din care sa-si finanteze achizitia unei locuinte noi. Evident ca lucrurile sunt putin mai sofisticate in practica, dar aceasta e ideea.

  • De unde a inceput totul?

La finalul anului 2015, doua echipe de control ale Curtii de Conturi , formate din cate doi inspectori, au demarat o actiune la Raiffeisen BpL si respectiv BCR BpL, singurii doi jucatori din piata sistemului de economisire creditare din Romania. E drept, controlul nu a fost direct la cele doua banci, ci prin ricoseu de la Ministerul Dezvoltarii, institutia care achita prima de stat pentru clientii Bauspar. De la MDRAP (condus in perioada supusa controlului de Liviu Dragnea), Curtea a extins controlul la cele doua BpL-uri.

Cele doua echipe de inspectori, avand la baza aceeasi lege de functionare a bancilor pentru locuinte, au ajuns insa la concluzii diferite.

Ceea ce era strict interzis la una din banci, la cealalta era trecut la "recomandari". Dincolo de micile diferente intre cele doua rapoarte, exista insa cateva constatari comune despre care puteti citi mai pe larg aici.

Inspectorii nu par sa se fi uitat si la modul in care functioneaza acest sistem (de peste 100 de ani, ca nu au inventat Raiffeisen BpL si BCR BpL apa calda), asa incat incercam sa redam mai jos principalele diferende intre Curtea de Conturi, cum merg lucrurile in sistemul Bauspar din Romania si care sunt practicile europene (click pe imagine pentru a o mari):

  • Care sunt scenariile posibile?

In Parlament a fost depusa o initiativa legislativa care sa deblocheze intregul sistem de economisire creditare. Luni, aceasta initiativa va fi discutata in Comisia de Buget din Camera Deputatilor. Exista doua variante: Comisia sa aprobe aceste modificari, iar legea sa ajunga in plen iar sistemul Bauspar sa isi reia activitatea in mod normal. Sau varianta B, deputatii din Comisie sa le pese mai mult de campania electorala decat de cei peste 700.000 de clienti ai sistemului de economisire creditare, clienti care acum sunt buimaci si nu stiu ce se va intampla cu banii lor.

Propunerea legislativa a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, Comisia Economica si Comisia pentru dezvltare si strategie economica. Reprezentantii bancilor pentru locuinte saluta orice asemenea demers care poate debloca sistemul, in prezent gripat.

Din pacate, 2016 a fost un an pierdut pentru sistemul de economisire creditare din Romania. Niciun roman nu a putut incheia un contract nou, doar cei care aveau contracte in derulare si care solicitau dreptul la finantare erau serviti. Daca in alte tari europene, autoritatile incurajeaza aceste sisteme (Bauspar), iar acest lucru se vede pe strada in felul in care arata casele, la noi sistemul e blocat, din pacate. Iar aspectul e cel pe care il vedem cu totii.