Misu Negritoiu nu s-a prezentat la audierile din comisiile parlamentare, trimitandu-le parlamentarilor o scrisoare. Acestia au demarat procedura de demitere a sefului ASF

de DP     HotNews.ro
Luni, 31 octombrie 2016, 14:10 Economie | Finanţe & Bănci


Misu Negritoiu, fost presedinte ASF
Foto: Hotnews
Seful ASF urma sa fie audiat luni incepand cu ora 13 in comisiile de specialitate din Parlament, insa in locul prezentei sale fizice, Misu Negritoiu a trimis o scrisoare." ASF este o autoritate administrativa autonoma, independenta si autofinantata, limitele controlului exercitat de Parlament in aceea ce priveste numirea si revocarea conducerii acesteia fiind expres si fara echivoc limitate", precizeaza Misu Negritoiu in scrisoarea adresata Parlamentului. "Pe cale de consecinta, revocarea unui membru al conducerii ASF nu este legal posibila, atat timp cat acesta continua sa indeplineasca conditiile care au stat la baza numirii sale", arata Negritoiu in scrisoarea trimisa luni. Vezi imai jos un scurt CV al sefului ASF.

"Succesul ASF ca autoritate de supraveghere a unor piete a caror stabilitate este esentiala in orice economie depinde de asigurarea independentei Autoritatii si a protejarii acesteia de orice perturbari determinate de ciclurile electorale, precum si, in general, de orice alte ingerinte, presiuni politice sau decizii arbitrare. Orice asemenea nedorite ingerinte sunt de natura a afecta negativ reputatia ASF, a crea neincredere in randul actorilor pietelor supravegheate si destabiliza aceste piete, cu potentiale efecte negative pentru intreaga economie. Pe cale de consecinta, revocarea unui membru al conducerii ASF nu este legal posibila, atat timp cat acesta continua sa indeplineasca conditiile care au stat la baza numirii sale, orice hotarare in sens contrar fiind abuziva, facuta in frauda legii si, deci, lovita de nulitate, urmand sa fie desfiintata ca atare de instantele si autoritatile competente", mai spune seful ASF in scrisoare.
 • Cine este Misu Negritoiu, impotriva caruia a fost declansata procedura demiterii?
Fostul deputat si ministru Misu Negritoiu, in prezent de 66 de ani, fost CEO al ING Romania si in prezent presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, este o persoana controversata, cu lumini si umbre. Mai multi senatori si deputati ii solicita demisia ca urmare a scandalului politelor RCA.

 • Inainte de 1989, Negritoiu a avut o cariera bazata pe comertul exterior. A absolvit Facultatea de Comert Exterior din cadrul ASE si apoi cursurile la "fara frecventa" ale Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti. Este doctor in stiinte economice la ASE Bucuresti in anul 1995, cu teza "Investitiile straine si tranzitia la economia de piata".
 • Dupa ce a terminat ASE-ul, Negritoiu s-a angajat in 1973 ca economist in comertul exterior, la ILEXIM. Dupa cinci ani e transferat in cadrul Departamentului de analiza economica de la Ministerul Comertului Exterior. In 1982 e trimis ca inlocuitor temporar al sefului Agentiei economice romanesti din New York, apoi al sefului Biroului comercial din Los Angeles.
 • In anul 1984, Negritoiu devine atasat olimpic al Romaniei la Jocurile Olimpice de Vara de la Los Angeles iar un an mai tarziu este numit in functia de director la intreprinderea Arpexim, care se ocupa cu exportul si importul de pielarie si incaltaminte (fosta fabrica de tabacarie Dambovita).
 • Dupa Revolutia din decembrie 1989, este numit in martie 1990 ca sef al Sectiei economice de la New York a Ambasadei Romaniei in SUA, apoi in perioada 18 octombrie 1990 - 19 noiembrie 1992 indeplineste functia de presedinte (cu rang de secretar de stat) al Agentiei Romane de Promovare a Investitiilor Straine si Asistentei Economice din Strainatate. Se inscrie ca membru in PDSR (actualul Partid Social Democrat).

In perioada 19 noiembrie 1992 - 27 august 1993 a fost ministru de stat, presedinte al Consiliului de Coordonare, Strategie si Reforma in Guvernul condus de Nicolae Vacaroiu, un organism care in teorie ar fi trebuit sa decida programul de guvernare si de reforma al Cabinetului Vacaroiu, dar in practica nu avea nici macar un buget propriu. Negritoiu demisioneaza, confruntat cu opozitia unor oameni politici si directori de intreprinderi de stat, dar este numit, incepand cu 1 septembrie 1994, in functia de consilier prezidential pentru probleme economice si de reforma (cu rang de ministru) si coordonator al Grupului Consultativ pe probleme economico-sociale pe langa Presedintele Romaniei din acea vreme- Ion Iliescu.

In urma alegerilor parlamentare din 3 noiembrie 1996, Negritoiu a fost ales ca deputat de Dolj pentru legislatura 1996-2000, pe listele PDSR. In aceasta calitate, a fost membru al Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare. Demisioneaza insa din Parlamentul Romaniei la data de 5 mai 1997 (fiind inlocuit de catre Mihai Nicolescu), declarand: "M-a coplesit desertaciunea rolului pe care il aveam ca deputat: in teritoriu, alegatorii imi cereau locuri de munca sau se plangeau ca au pierdut procese, iar in Parlament mai mult se pierdea vremea".

Din Parlament ajunge insa la banca anglo-olandeza ING Barings, cu functia de corporate finance manager. In anul 1999 este promovat ca vicepresedinte si director general adjunct al bancii ING Romania. La 1 august 2006, Misu Negritoiu a preluat pozitia de director general al ING Bank Romania si de presedinte al Comitetului pe Tara al ING Romania, grup financiar care include banca ING Bank Romania, compania de asigurari de viata si pensii ING Asigurari de Viata (Nederlanden), societatea de factoring ING Commercial Finance, societatea de leasing ING Lease si societatea de investitii imobiliare ING Real Estate Investment Management. Negritoiu devine astfel primul bancher autohton care preia conducerea executiva a unei mari banci cu actionar majoritar strain. In acel moment, ING era a patra banca de pe piata din Romania dupa valoarea activelor, cu o cota de piata de 6,3%.
 • Umbrele si controversele lui Negritoiu
A fost de-a lungul timpului acuzat ca ar fi fost ofiter acoperit al fostei Securitati, dar a negat permanent acest lucru.

Intrebat direct daca a colaborat cu Securitatea, Negritoiu spune: "O, in nici un caz. I-au zis unii lui Voiculescu ca toti cei care au lucrat in comertul exterior ar fi colaborat cu Securitatea. Dar diferenta e ca numai el a ajuns miliardar".

Pleaca de la ING in septembrie 2012, predand postul de CEO polonezului Michal Szczurek, dar ramanand in functia neexecutiva de chairman. Era la scurt timp dupa ce SUA a impus sanctiuni bancii olandeze pentru efectuarea unor operatiuni ilegale prin sucursala din Romania. Negritoiu a negat permanent ca ar exista o legatura intre plecarea sa si sanctiunile date de SUA.

Declara ca are o atitudine conservatoare fata de risc, nu investeste pe piata bursiera, nu are afaceri proprii (cu exceptia unei mici ferme de albine Apicornu, in care a investit 10.000 dolari si pe care a lichidat-o fiindca nu a gasit clienti).

Numele lui Negritoiu a mai fost legat de un accident mortal comis in noiembrie 2008 in Turnu Magurele, cand un batran si-a pierdut viata.

A fost numit in 2014 la conducerea  ASF, o institutie macinata de scandaluri inca de la infiintare, perceputa ca fiind un loc caldut pentru multe din rudele parlamentarilor sau ale sefimii din asigurari.

Misu Negritoiu este casatorit pentru a doua oara si are doi copii: un baiat care a absolvit Duke University si care lucreaza la Microsoft si o fata care a absolvit Taft University si care lucreaza in SUA. Recent, seful ASF a impartit copiilor o parte din imobilele detinute.
 • Demisia, ceruta in mod repetat. Dar degeaba

Lui Negritoiu i s-a cerut demisia inca din decembrie 2014, cand reprezintantii service-urile auto au protestat in fata sediului ASF si al Parlamentului. El a mai fost chemat la audieri in comisiile de specialitate din Parlament, solicitandu-i-se de mai multe ori demisia, dar de fiecare data Negritoiu a ramas in functie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11209 vizualizari

 • +7 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 31 octombrie 2016, 14:44)

  [anonim]

  • -4 (4 voturi)    
   Bravo (Luni, 31 octombrie 2016, 17:52)

   Adriana_10 [utilizator] i-a raspuns lui

   Bravo Negritoiule, mi-ai placut la faza asta.
   Le-ai dat peste nas parlamentarilor.
   Habar nu au de legislatie, cheama ei la ordine pe toata lumea (Ciolos, Negritoiu), de parca sunt stapanii Romaniei penalii astia.
 • +13 (15 voturi)    
  citesc scrisoarea si ma cutremur: (Luni, 31 octombrie 2016, 14:50)

  bancher [utilizator]

  ,,limitele Parlamentului in privinta ASF sunt fara echivoc limitate'', declara dl Negritoiru. Ba mai mult, ,,schimbarea unui membru din conducerea ASF nu este legal posibila''. Pai, in aceasta situatie, bine a facut parlamentul ca a inceput procedurile de destituire a d-lui Negritoiu. Cred ca a fost singura masura buna pe care a luat-o parlamentul in ultimul timp.
  • -6 (6 voturi)    
   de ce? (Luni, 31 octombrie 2016, 16:07)

   vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   cu ce ocazie cheama parlamentul seful "unei autoritati administrative autonome, independente si autofinantate" sa i dea socoteala?
   • +5 (7 voturi)    
    nu e nene nici una din cele spuse de tine (Luni, 31 octombrie 2016, 16:54)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui vindicomvs

    nu intelegi ca Misu Negritoiu a fost numit de Parlament pe functie? Nu intelegi ca autonom nu inseamna independent? ASF-ul este o institutie de stat, la fel ca Romazza sau alta regie autonoma, care legifereaza asigurarile din Romania (printre altele). Actionar este statul (mIn de finante, cred eu) si se supune unor reguli ale sistemului de stat, mai ales la numirea administratorului. ASF nu este insitutie cu capital privat, sa nu raspunda in fata parlamentilui. Si, chiar si asa, daca te cheama parlamentul, tr sa te duci si sa explici frumos si respectuos ca esti institutie privata si faci ce vrei cu banii tai. Asa neobrazare eu nu am auzit la niciun sef de banca de cand sunt in sistemul bancar...Poate voi nu va dati seama, dar va spun eu ca asa ceva nu se face. Daca te cheama parlamentul te duci, indiferent ca nu ai nici in clin nici in maneca cu ei.
    • 0 (0 voturi)    
     Cuvantul cheie ....Cred! (Marţi, 1 noiembrie 2016, 6:18)

     VGoldy [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Cuvantul cheie la argumentul dumneavoastra este Cred. ASF nu are actionar, este doar o autoritate de reglementare.

     Negritoiu are dreptate, cel mai important atribut al ASF ar trebui sa fie independenta, astfel incat sa poata lua decizii neparatinitoare, neinfluentate de politic. Parlamentarii romani au dovedit pana acum, in nenumarate randuri as spune, ignoranta dumnealor in materie de economie si continua sa o faca - vezi cazul dnei Paul Vass, care in afara de discursuri bombastice nu are nici macar o realizare notabila in cariera (copii nu se pun, sunt in parta privata si ei sunt o realizare importanta intotdeauna).
     • 0 (0 voturi)    
      CRED...legat de "realizarile" lui Misu (Miercuri, 2 noiembrie 2016, 9:56)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui VGoldy

      este o reala Neincredere in produsele financiare a Consumatorilor precum si Supra_reglementarea Pietei fara discernamant...un bancher nu are treaba cuasigurarile..pensiile si actiunile...sau mai exact un bancher stie doar cum se tranzactioneaza prin banca...nu cum se fac..
 • +22 (24 voturi)    
  aroganta maxima. (Luni, 31 octombrie 2016, 14:58)

  Johanis [utilizator]

  comert exterior = securitate. 100%.
 • +20 (22 voturi)    
  Sa inteleg deci (Luni, 31 octombrie 2016, 15:21)

  Cuca [utilizator]

  ca in 1972 cineva era angajat la o intreprindere de comert exterior, si apoi era trimis in USA, FARA a fi membru al securitatii ?

  Asta ne ia de prosti. Sau poate isi inchipuie ca am uitat de la mana pana la gura.
  • +8 (8 voturi)    
   hm (Luni, 31 octombrie 2016, 15:41)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

   In comertul exterior mai ajungeai si fara sa fii membru de partid sau securist, dar la post in strainatate foarte probabil ca nu...
  • +1 (1 vot)    
   asa este (Luni, 31 octombrie 2016, 16:55)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

   am prins si eu anii aceia....nu trebuia neaparat sa fii membru al securitatii (adica ofiter de securitate) dar trebuia sa ai acceptul lor ca sa pleci (in consecinta sa devii informator).
 • +11 (13 voturi)    
  acest individ este FANTOMAS!!! (Luni, 31 octombrie 2016, 15:28)

  andreeaandreea [utilizator]

  Cand i se pomenete numele toata lumea scuipa de trei ori in san si se da cinci pasi in spate.
  A fost adus de catre o naveta OZN din Nebuloasa Andromeda.
 • +6 (6 voturi)    
  Mishule esti imparatul mustelor.(ca Vlasov) (Luni, 31 octombrie 2016, 15:31)

  Plagarus [utilizator]

  " Rezistenta " si slabiciune,dreapta intelegere si inselare,ai plecat pe cont propriu si nu iti mai vi "in fire", te vrei puternic, in pofida starii de cadere ireversibila, in care ai ajuns,precum Beelzebul (Baal-Zebub)
 • +7 (7 voturi)    
  o cariera bazata pe comertul exterior. (Luni, 31 octombrie 2016, 15:41)

  Maniu [utilizator]

  o cariera bazata pe relatiile dintre fostii securisti. Rusine tovarase, dar nu stii ce-i aia, ai uitat-o demult.
  • +4 (4 voturi)    
   mai mult chiar... (Luni, 31 octombrie 2016, 15:58)

   periscop [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

   foști secriști de culoare... ciudată...
 • +9 (11 voturi)    
  demisie misu negritoiu (Luni, 31 octombrie 2016, 16:04)

  XXXXL [anonim]

  un personaj infect....
  o scarba umflata de bani dobanditi din munca altora...
  un jeg plin de aroganta si trai nemreritat....
  un nenorocit...
  ar trebui jupuit de viu...
  • -4 (4 voturi)    
   aici ii iau apararea (Luni, 31 octombrie 2016, 16:57)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui XXXXL

   a gresit crunt ca nu s-a dus in parlament (asa cum am scris mai sus) dar este o persoana fina, destul de intelegatoare si umana cu angajatii si bun administrator la ING. Dar nu stiu ce l-a apucat acum...
   • 0 (0 voturi)    
    he he..puicutzele din banca (Marţi, 1 noiembrie 2016, 7:01)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    spun altceva...
 • +7 (7 voturi)    
  batranete (Luni, 31 octombrie 2016, 16:07)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Cel mai clar semn ca esti depasit (chiar si daca cariera ta este hotia) este cand te agati de un rol desi ai pus bani departe si oricum poti face altceva.
 • -1 (1 vot)    
  cine sunt politicienii si in ce consta puterea lor (Luni, 31 octombrie 2016, 18:11)

  DianaRadu [anonim]

  http://obiectivbr.ro/content/mihai-tudose-%C3%AEn-filmul-%C2%ABun-ministru-dou%C4%83-gagici-trei-posibilit%C4%83%C5%A3i%C2%BB
 • -2 (2 voturi)    
  cine sunt politicienii care l-au demis!!!! (Luni, 31 octombrie 2016, 18:12)

  DianaRadu [anonim]

  http://obiectivbr.ro/content/mihai-tudose-%C3%AEn-filmul-%C2%ABun-ministru-dou%C4%83-gagici-trei-posibilit%C4%83%C5%A3i%C2%BB


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by