"Una dintre problemele Romaniei este ca nu are un invatamant bun si situatia nu pare sa se schimbe. Dupa cum stiti, firmele din Ardeal, pentru ca si-au pierdut rabdarea, isi fac scoli tehnice si profesionale. Noi nu reformam invatamantul. Singurele tari care fac o asemenea reforma sunt Cehia, Slovacia si Polonia- intr-o anumita masura. La noi nu se vede nimic. Pana nu rezolvam acest lucru nu putem visa la investitii straine masive cu valoare adaugata mare, pentru ca cineva trebuie sa si munceasca", a spus vineri Dan Bucsa, economist al UniCredit Bank Londra.

Dan BucsaFoto: Agerpres

Degeaba stim limbi straine, a mai adaugat Bucsa, pentru ca asta nu ajuta la a opera mai productiv un strung. "In UE sunt doua trenduri importante. Pentru ca Europa imbatraneste, Europa e mai interesata de calitate mai degraba decat de cantitate si e mai interesata de servicii, nu de bunuri. Ce-o sa exportam Europei peste 20 de ani?", se intreaba Bucsa.

Cresterea calitatii serviciilor poate veni doar prin cresterea calitatii fortei de munca. "Si aici avem niste cifre de cosmar. Prima, participarea, care este extrem de redusa. Avem circa 2.4 milioane de romani apti de mnca, dar care nu muncesc:, spune Bucsa, care are si o solutie.

"Stim care e rezolvarea. Germania a aplicat o reforma a muncii in urma careia Schroeder a pierdut alegerile, dar care a asigurat tarii un somaj de sub 3%. Cum au facut? Au redus beneficiile sociale- ajutor de somaj, toate celelalte forme de ajutoare sociale, redirectionand banii economisiti catre o structura foarte puternica de recalificare profesionala. Au oferit aceasta structra gratuit celor fara loc de munca, cu cateva conditii- sa fie aproape de casa si sa nu poata respinge de mai mult de doua ori un post oferit. Nu a fost populara aceasta reforma, dar a avut rezultate. Cine ar avea curajul unei asemenea reforme la noi? Absolut nimeni!. La fel s-a intampla si in Ungaria. Au redus masiv ajutoarele de somaj si a creat niste scheme de angajare mai ales pentru unele minoritati. Majoritatea planteaza panselute si vopsesc garduri, dar ideea e ca nu primesc ajutoare sociale fara sa faca nimic. Da, e aceeasi minoritate la care ne gandim cu totii", mai spune economistul roman.

Invatamantul primar ia in Romania o nota de trecere. Cu cat este mai prost invatamantul, cu atat nationalismul e mai vocal si mai popular. "Campionul", ca stat, este Ungaria. Acolo, invatamantul este cel mai prost si are cel mai mare partid nationalist din regiune. Turcia, la fel. Urmeaza Slovacia, dupa care noi. Din fericire noi nu avem partide extremiste, dar nu ducem lipsa de nationalism. A doua problema este adecvarea la piata muncii. Pentru ca structira economiei se schimba, crede Bucsa.

UniCredit Bank estimeaza o crestere economica pentru Romania de 4,3% in 2016 si de 3,5 % in 2017, cele mai mari niveluri din regiune.

UniCredit Bank estimeaza o crestere economica pentru Romania de 4,3% in 2016 si de 3,5 % in 2017, cele mai mari niveluri din regiune.