Degeaba stim limbi straine, a mai adaugat Bucsa, pentru ca asta nu ajuta la a opera mai productiv un strung. "In UE sunt doua trenduri importante. Pentru ca Europa imbatraneste, Europa e mai interesata de calitate mai degraba decat de cantitate si e mai interesata de servicii, nu de bunuri. Ce-o sa exportam Europei peste 20 de ani?", se intreaba Bucsa.
Cresterea calitatii serviciilor poate veni doar prin cresterea calitatii fortei de munca. "Si aici avem niste cifre de cosmar. Prima, participarea, care este extrem de redusa. Avem circa 2.4 milioane de romani apti de mnca, dar care nu muncesc:, spune Bucsa, care are si o solutie.
"Stim care e rezolvarea. Germania a aplicat o reforma a muncii in urma careia Schroeder a pierdut alegerile, dar care a asigurat tarii un somaj de sub 3%. Cum au facut? Au redus beneficiile sociale- ajutor de somaj, toate celelalte forme de ajutoare sociale, redirectionand banii economisiti catre o structura foarte puternica de recalificare profesionala. Au oferit aceasta structra gratuit celor fara loc de munca, cu cateva conditii- sa fie aproape de casa si sa nu poata respinge de mai mult de doua ori un post oferit. Nu a fost populara aceasta reforma, dar a avut rezultate. Cine ar avea curajul unei asemenea reforme la noi? Absolut nimeni!. La fel s-a intampla si in Ungaria. Au redus masiv ajutoarele de somaj si a creat niste scheme de angajare mai ales pentru unele minoritati. Majoritatea planteaza panselute si vopsesc garduri, dar ideea e ca nu primesc ajutoare sociale fara sa faca nimic. Da, e aceeasi minoritate la care ne gandim cu totii", mai spune economistul roman.
Invatamantul primar ia in Romania o nota de trecere. Cu cat este mai prost invatamantul, cu atat nationalismul e mai vocal si mai popular. "Campionul", ca stat, este Ungaria. Acolo, invatamantul este cel mai prost si are cel mai mare partid nationalist din regiune. Turcia, la fel. Urmeaza Slovacia, dupa care noi. Din fericire noi nu avem partide extremiste, dar nu ducem lipsa de nationalism. A doua problema este adecvarea la piata muncii. Pentru ca structira economiei se schimba, crede Bucsa.
UniCredit Bank estimeaza o crestere economica pentru Romania de 4,3% in 2016 si de 3,5 % in 2017, cele mai mari niveluri din regiune.
UniCredit Bank estimeaza o crestere economica pentru Romania de 4,3% in 2016 si de 3,5 % in 2017, cele mai mari niveluri din regiune.
Chiar nu inteleg pretentiile astea exagerate... Hai sa facem intii scolile alea de meserii, sa apara meseriasdii, sa vina fabricile si uzinele sa angajeze sudorii, dupa care piata va decide salariul. Eu am vazut asta in IT. Daca in '98 as fi vrut salariu ca-n vest, toti ar fi plecat impuscati. Am lucrat intii pe 100 de dolari, dupa 1-2 ani pe 300, dupa inca 2 pe 500, dupa aia pe 1000 sio tot asha. Pe masura ce numarul de specialisti au crescut, au venit din ce in ce mai multe firme, cererea de personal a crescut, iar firmele se au creascut salariile ca sa nu-si piarda meseriasii. Da' la noi asistatul social care nu stie sa faca nimic niic nu vrea sa se apuce de scoala aia de meserii pe motiv ca oricum multinationalele ii vor da un salariu de rahat, asha ca mai bine sta el acasa si asteapta ajutorul ca orice roman care se respecta. Si cind zic romanul mindru ca e roman nu ma refer la toti romanii, ci doar la cei care stau acasa si asteapta sa vina statul sa le dea casa, masa, daca se poate si nevasta.
Foarte putinii strungari si frezori priceputi, care s-au si pastrat la curent cu evolutia tehnologiei, si stiu sa lucreze cu masini cu comanda numerica, sunt platiti foarte bine, chiar extrem de bine, si in Romania. Chiar si asa, angajatorii nu gasesc suficienti oameni angajabili. Asta pe de-o parte. Pe de alta parte, data fiind calitatea si cantitatea scolilor profesionale din Romania, e foarte greu sa te califici in meserie. Aici e unde ar putea si ar trebui sa intervina statul, daca nu vrea sa finanteze invatamant profesional privat, prin infiintarea a mai multe scoli profesionale.
Ceea ce zice nenea ala e ca democratia functioneaza acolo unde cel pus sa aleaga, adica poporul, e educat. Un votant educat nu se lasa prostiti de orice populist/nationalist de doi bani, ia deciziile cele mai avantajoase si in final o duce cel mai bine. Uita-te la tarile cu nivel de trai ridicat, si vei vedea ca in toate aceste tari traiul bun e un dezultat al educatiei (procentul de detinatori de studii superiore cel mai mare, procentul de detinatori de doar 8 clase infim). Iar tarile unde lumea o duce rau sunt alea cu nivel scazut de educatie, indiferent cite resurse si bogatii are tara respectiva.
De ce e rau sa-mi iubesc tara?de ce e rau sa apar ,sa respect si sa incerc sa pastrez traditiile neamului meu??
Asta ma defineste.Asta e identitatea mea .Si vreau sa o pastrez .
Si in 2019, daca contracandidatul lui va fi Dragnea, ce vei face? Vei sta acasa asteptind sadecida pentru tine asistatul social si pensionarul?
Dacă e prea mult, există riscul de a deveni agresivi, cu reflexe de superioaritate și mania persecuției ("nu ne vindem țara", "străinii sunt de vină", etc.).
Dacă e prea puțin, devenim vulnerabili la pericole externe, care, deși nu trebuie supraestimate, există mereu.
Lipsa educației crește șansele neîmplinirii profesionale și financiare, care duce la frustrare și căutarea de vinovați (că doar nu o fi vina noastră).
Pe de altă parte, există unii care ar prefera ca ideea de identitate națională să dispară cu totul, să devenim cu toții niște figurine de plastilină și să ne lăsăm remodelați după bunul plac al celor care cred că știu mai bine în ce direcție trebuie împinsă de la spate societatea: acceptarea căsătoriilor gay, anti-capitalism, îngrădirea dreptului la proprietate privată, etc.
Germania este astazi mai bine pozitionata ca oricand sa demonstreze reforma, desfiintand beneficiile sociale pentru migranti.
In Ungaria, invatamantul cel mai prost? Dl. Bucsa traieste intr-o alta lume, o lume a intereselor si ideilor bine controlate.
In Israel e nitel diferit, la ei ura dintre evrei si palestinieni inca e folosita cu succes de Likud. dar acolo ranile create acu 60 de ani de razboi inca-s vii. Iar terorismul palestinian inca e o realitate.
Iar celelalte ajutoare trebuie date sub forma de servicii sociale si bunuri. Nu dai alocatii pentru ca nu poti conditiona parintii ca cheltuie banii pentru copii, dar dai o masa calda la scoala, dai rechizite gratuite (daca parintii nu isi permit), faci camine cu internat, etc... Nu dai bani!
Ii tine 2-3 ani, pina ajung pe drumuri si nu ii mai angajeaza nici dracu.
De ce BCE cumpara datoria junk a Uni Credit????
Daca ar fi lasat capitalismul sa functioneze ca in carti, Uni Credit ar fi in faliment, iar d-ta, dl. Bucsa, ai fi ori in puscarie ori ai fi homeless si ai primi ajutoare de la Stat.
Ar fi ca si cum Romania ar cumpara datoria CFR.
Nu iti e rusine sa ceri desfintarea ajutoarelor pentru saraci, iar tu sa ceri ajutoare de la Stat?