Luni, in Comisia de Buget a Camerei Deputatilor toata lumea s-a certat cu toata lumea. Se discuta un proiect de lege care sa clarifice modul in care va functiona de la anul sistemul de economisire-creditare, dupa ce Curtea de Conturi a facut un control la cele doua banci din acest sistem: BCR BpL si Raiffeisen BpL. Mai intai s-au certat intre ei reprezentantii Guvernului (mai exact cei ai Finantelor cu cei ai Ministerului Dezvoltarii Regionale), apoi oficialii Curtii de Conturi cu cei ai bancilor pentru locuinte, apoi membrii Comisiei intre ei. In final, daca lunea urmatoare nu se vor transa neintelegerile, legea va fi discutata abia la anul.

Imagine din cadrul sedintei de luni dupa amiazaFoto: Hotnews

Viorel Stefan, presedintele Comisiei : Ministerul Dezvoltarii vrea sa scape si sa paseze efectuarea platilor si controlul contractelor la Ministerul Finantelor. Asadar, jumatate de problema e rezolvata. Sa vedem cealalta jumatate, daca si Finantele accepta.

Attila Gyorgy, secretar de stat in Finante: Argumentele noastre le cunoasteti. Din perspectiva noastra nu este bine sa preluam . Sunt restante pe doi ani care vor trebui platite retroactiv. Noi nu avem expertiza, nu avem structuri pecializate si e nevoie de proceduri pe care nu le avem. E un proces pe rol la care Minibsterul Dezvoltarii a participat cu puncte de vedere...E si o incarcare administrativa. Noi nu avem asemenea atributii. Noi ne dorim sa ramana doar controlul contractelor de economisire creditare la Finante.

Dorel Sandor, reprezentantul Asociatiei Bancilor din sistemul Bauspar:Pana acum am avut discutii cu dl ministru Dancu si am facut un grup de lucru unde am lucrat foarte bine cu d-na director Tenea de la Ministerul Dezvoltarii. Este absolut inexplicabil ca acum Ministerul se retrage.

Sirma Caraman, secretar de stat la MDRAP: Ministerul Finantelor este institutia care da banii. Banii vin de la bugetul de stat. Sustinem in continuare ca Finantele sa preia aceasta activitate. Multumesc.

Prima parte a discutiei poate fi ascultata mai jos.

Descarca fisierul audio in format MP3

Andreea Paul: Auziti, daca noi dialogam asa inseamna ca decuplam total dezvoltarea regionala de sistemul localtiv, ceea ce mi se pare absurd. Eu vad acest atribut ca apartinand Ministerului Dezvoltare, chiar pe termen lung. E mai logic pastrarea managementului acestui program la Dumneavoastra. Ceea ce ma doare este cand vad cat de slab e statul roman, venind reprezentantii a doua ministere ale aceluiasi Guvern cu doua pozitii total diferite... Mie imi transmiteti ca Statul nu stie ce sa faca cu acest program. Il vrea sau nu-l vrea? Inteleg ca e frica, ca e un proces pe rol cu Curtea de Conturi, ca personalul functionaresc are ezitari majore... dar trebuie sa mergem mai departe

  • Care sunt variantele de lucru si ce schimbari ar putea aparea?

Biroul Permanent al PNL a stabilit ca si luni, 14 noiembrie, sa mai aiba loc o noua sedinta a Comisiei, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Comisiei, Viorel Stefan. "Noi ne dorim sa rezolvam aceasta problema si -daca ne intalnim lunea urmatoare- exista sansa rezolvarii acestei legi. Daca nu, ramane urmatorului Parlament gasirea solutiei", a mai spus Stefan

Potrivit aceluiasi presedinte al Comisiei, fie clientii bancilor de economisire-creditare vor trebui sa justifice ceea ce vor sa faca cu banii in cazul in care la maturitatea depozitului decid sa isi retraga soldul si prima de stat aferente sau, (varianta a doua) sa se reduca prima primita de la stat la o valoare care ulterior stabilita.

"Important e sa fie o lege care sa asigure functionarea in continuare a produsului. In acest moment depozitele facute la bancile pentru locuinte asigura cel mai mare randament- de 10-12 ori mai mare decat piata. Nici nu stiu daca nu e neconcurential fata de celelalte banci din sistem. Dar nu putem incuraja un sistem in care depun 200 de oameni si ia credit unul singur", a mai spus Viorel Stefan la finalul dezbaterilor de marti.

"Noi consideram ca important e trebuie sa existe o viziune clara referitor la felul in care functioneaza sistemul si speram ca acest lucru sa se realizeze cat mai rapid cu putinta. Din pacate, in acest moment noi suntem intr-o parte in care trebuie sa asteptam ca parlamentul sa se pronunte", a explicat la finalul discutiilor Aurelia Cionga, presedinta Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Reamintim ca dupa controlul Curtii de Conturi, bancile de locuinte nu au mai incheiat contracte noi, operand doar contractele deja incheiate.

Despre aceasta situatie care afecteaza circa 600.000 de clienti mai puteti citi:

sau