"Pe termen scurt s-ar putea produce deprecierea unor monede emergente din tarile expuse la fluxurile de capital in dolari - America Latina, Asia. Daca s-ar manifesta o intensificare a politicilor protectioniste din SUA in domeniul comercial ori al circulatiei fortei de munca, aceasta ar putea afecta mai degraba tarile cu excedent comercial consistent pe relatia cu SUA sau tarile apropiate din punct de vedere geografic", a transmis miercuri analistul sef al BCR, Florin Sinca. Potrivit acestuia, chiar daca Leul va avea variatii mai mari in aceste zile, ne asteptam ulterior la o calmare a pietei locale, cu atat mai mult cu cat Romania nu a fost beneficiara unor fluxuri semnificative de capital in dolari in trecut.

Florin Eugen Sinca- BCRFoto: Hotnews

In consecinta, eventuale retrageri de capital speculativ din Romania vor fi mai mici decat cele din alte tari emergente. Estimarea noastra privind cursul de schimb EURRON la finalul anului 2016 este 4,51, neschimbata de mai multe luni. De altfel, ponderea datoriei exprimata in dolari in totalul datoriei guvernamentale este de 9% in Romania, mult sub datoria in euro care detine 40% din total.

Romania va fi afectata destul de putin din punct de vedere comercial deoarece schimburile cu SUA sunt inca reduse. In primele sapte luni din acest an Romania a exportat bunuri de aproape 600 milioane euro in SUA, sub 2% din totalul exporturilor romanesti, in special masini si echipamente de transport. Exporturile romanesti de servicii sunt concentrate in zone dinamice unde Romania are o competitivitate ridicata cum ar fi serviciile IT, iar aici nu ne asteptam la un impact negativ.

Probabilitatea unei majorari a dobanzii de catre FED in luna decembrie este mai mica in prezent, datorita volatilitatii pietelor financiare. Pe undeva este o situatie similara cu inceputul lui 2016 cand FED a amanat o majorare a dobanzii datorita turbulentelor din China. Lichiditatea abundenta din pietele dezvoltate ar putea fi mentinuta astfel o perioada mai lunga, ceea ce va atenua declinul unor active financiare. Anumite banci centrale din tari emergente ar putea majora dobanzile pentru a stopa deprecierea monedelor nationale. Pe plan local nu ne asteptam la o reactie din partea BNR in urma rezultatelor alegerilor din SUA si vedem in continuare prima majorare a dobanzii undeva la inceputul lui 2018. O anumita intarire a politicii monetare ar putea veni pana atunci din ingustarea coridorului de dobanzi pentru facilitatea de credit si facilitatea de depozit in 2017, ceea ce ar duce dobanzile din piata usor in sus, spre dobanda de politica monetara.

Randamentele obligatiunilor in lei ar putea fi confruntate cu usoare presiuni de crestere iar in acest context este cu atat mai importanta mentinerea deficitului bugetar la 3% din PIB. Oricum, tendinta de crestere a randamentelor in lei exista si inainte de alegerile din SUA fiind explicata si de alti factori precum inceperea unui proces gradual de crestere a inflatiei in 2017.

Nu in ultimul rand, ar putea fi facuta o paralela cu votul britanicilor pentru iesirea din UE din luna iunie. Impactul ulterior asupra economiei Zonei Euro si a Marii Britanii a fost mult sub cel asteptat, in sensul ca activitatea economica a rezistat bine in ciuda unei volatilitati pe pietele financiare. Daca la momentul respectiv au existat reduceri de multe ori agresive ale estimarilor de crestere economica pentru Marea Britanie si Zona Euro, ulterior aceste estimari au fost revizuite in sus pe masura ce datele venite pe parcursul verii au surprins pozitiv, conchide Sinca.