Victoria lui Donald Trump a produs miscari pe pietele valutare,ducad EUR/USD la un maximum al ultimelor doua luni (1.1299 in dimineata de miercuri). Dupa ce au cantarit riscurile si randamentele atasate fiecarei optiuni acestia au readus perechea sub nivelul 1.1100. "Ne asteptam ca in urmatoarele ore volatilitatea sa ramana ridicata. Monedele Europei emergente, percepute ca active riscante, au pierdut teren fata de euro la primele ore ale diminetii reducand pierderile pe masura ce sentimentul global se imbunatatea. Euro a atins un maxim la 4.5210 lei si se tranzactioneaza in apropierea nivelului 4.5100", scriu economistii Piraeus Bank. BNR a calculat miercuri o medie de 4.50 lei/euro.

Alegerile prezidentiale din SUA s-au incheiat cu victoria surprinzatoare a candidatului republican, perceput de mediul de afaceri ca mai putin favorabil pietelor financiare. Apetitul pentru risc a scazut global, victoria generand incertitudini pe piete, dar activele de refugiu nu sunt atat de cautate pe cat era de asteptat, noteaza economistii Piraeus Bank.

Curba randamentelor implicite a urcat miercuri dimineata cu segmentul scurt mai sus cu 10 puncte de baza aproape de 0.35% si cu segmentul 1M-3M crescand cu aproximativ cinci puncte de baza in zona 0.50% - 0.65%.

Atitudinea globala de adversitate la risc s-a facut mai putin prezenta pe piata secundara a titlurilor de stat denominate in lei. Curba randamentelor a crescut cu doar 3-5 puncte de baza, activitatea de tranzactionare ramanand modesta.

Incertitudinile iscate de rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA au crescut de asemenea preferinta investitorilor pentru activele de refugiu. Aurul a atins marti dimineata un maximum al ultimelor sase saptamani la 1,337.40 dolari pe uncie, retragandu-se apoi spre nivelul 1,300.00 dolari pe uncie, argintul e cotat la 18.65 dolari pe uncie dupa ce ajunsese la nivelul 18.99, platina fluctueaza la 1,000.00 dolari pe uncie iar paladiul a urcat peste 660.00 dolari pe uncie.