Leul pare tolanit in intervalul 4,44-4,55 de luni bune de zile, in ciuda unor evenimente politice care in alte tari sau pe alte piete ar fi produs miscari mai consistente. Sigur ca din punct de vedere al stabilitatii financiare e bine ca fluctuatiile sunt reduse, insa "indiferenta" monedei nationale poate insemna fie sprijin din partea BNR prin interventii in piata, fie faptul ca piata valutara locala e prea mica pentru a atrage atentia marilor jucatori. Legi precum darea in plata sau conversia creditelor in franci elvetieni , despre care s-a spus ca vor arunca in aer leul, in realitate n-au produs niciun seism. Alegerea lui Trump, la fel.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Hotnews

Click pe graficul de mai jos pentru a-l mari.

"Avem un curs schimb relativ neutru. Este in agrement cu fundamentele economiei. Atunci cand cursul se indeparteaza de la acele fundamente, BNR uziteaza de ceea ce permite regimul de curs flotant. Acolo unde e nevoie, intervenim. Metodele sunt diferite. Unele sunt doar interventii verbale. Altele, sunt referinte explicite ale Guvernatorului. Cu cat sunt mai indepartate in timp, cu atat explicatiile Guvernatorului sunt mai transparente", spune un fost inalt oficial din BNR.

De asemenea, chiar daca cele mai multe banci locale si-au redus expunerea pe valuta, un curs al leului in intervalul 5.5-6.0 in fata euro le-ar face pe multe bnci sa transpire. Sa nu uitam ca stocul creditelor in valuta este inca la 45% din total

  • Cursul de schimb mai are si o corelatie foarte clara in cresterea economica.

Daca cursul de schimb se depreciaza ai tentatia sa crezi ca sprijina cresterea economica, sugera recent Guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Unul dintre cei mai buni profesori de economie de la noi, celebrul Moisa Altar, e de parere ca variabila numita "curs de schimb" este extrem de dificil de modelat, fiind greu de identificat factorii determinanti dar si relatiile functionale dintre curs si factorii determinanti"

  • Moisa Altar:Tehnicile econometrice sunt utilizate de multe ori in mod incorect

"In ultimul sfert de secol au aparut numeroase modele de calcul a cursului numit de "echilibru", modele care isi propun sa identifice daca paritatea este supraevaluata sau subevaluata. Toate aceste modele pornesc de la ipoteza ca marimea cursului e determinata de fundamentele macroeconomice. Si toate tipurile de modele utilizeaza in mod abuziv, dupa parerea noastra, termenul de "echilibru", spune Altar.

Tehnicile econometrice sunt utilizate de multe ori in mod incorect, incercandu-se o fortare a rezultatelor. Doctrina "Exchange Rate Misalignment" se raporteaza la un curs care, probabil, nu este de echilibru, conchide Moisa Altar.

  • Dealer valutar: Sa fim seriosi, noi nu contam ca piata!

Realitatea din piata valutara este infinit mai simpla. "Miscarile pe leu sunt generate de fluxurile externe, nu de clientii interni. Noi nu contem, ca s-o spun mai clar. Noi depindem de banii care vin din afara. Cand un dealer de afara decide sa intre pe pietele emergente din regiune- pe EMEA, cum spunem noi- intra cu 50 de milioane pe piata din Cehia, cu 80 de milioane pe piata din Polonia si cu maxim 10 milioane pe piata din Romania. El actioneaza pe baza unor recomandari ale departamentului de research ale bancii pentru care lucreaza si isi mentine optiunea atata vreme cat sefii lui nu trag semnalul de retragere a banilor", spune un dealer activ in piata.

  • Bloomberg: Trump ofera un sprijin neasteptat pietelor de la Bucuresti si Praga

Aversiunea presedintelui ales Donald Trump fata de acordurile comerciale cu vecinii din America Latina ofera un sprijin neasteptat pietelor de la Bucuresti si Praga, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg, citta de Agerpres. Leul romanesc s-a apreciat cu 2,4% fata de dolar dupa victoria lui Trump, mai scrie Bloomberg, candidatul republican vrand sa renunte la acordurile cu Mexicul si sa aduca producatorii inapoi, in SUA.

Aceste politici izolationiste nu reprezinta o amenintare pentru Europa de Est, care depinde mai putin de exporturile catre cea mai mare economie mondiala, ceea ce i-a determinat pe analistii de la Rabobank, Nomura International Plc si Raiffeisen Bank International AG sa recomande cumpararea valutelor din regiune.

Forintul maghiar s-a apreciat cu 1,8% fata de dolar, iar zlotul polonez s-a apreciat si el, in timp ce monedele din Mexic si Africa de Sud au condus declinul de pe pietele emergente.

Europa Centrala si de Est nu a fost pana acum supusa criticilor. Vedem Ungaria ca pe o zona de refugiu, a apreciat Daniel Bebesy, director in cadrul companiei de gestionare a activelor Budapest Alapkezelo Zrt.

Nomura a numit activele din Ungaria, alaturi de rubla, ca fiind investitii care vor avea o evolutie peste asteptari dupa instalarea noii administratii la Washington, in conditiile in care liderul de la Budapesta este unul dintre putinii politicieni care l-au laudat pe Donald Trump si unul dintre primii care l-au felicitat