
Gradul de tensionare a pietei muncii e orientat in sus, pentru ca somajul nu se suprapune grografic si structural cu ce vor antreprenorii si piata.
Potrivit BNR, proiectia de inflatie a fost estimata la la -0,4% pentru finalul anului 2016 si este revizuita in sus, la 1%, pentru finalul anului 2017. "Daca nu s-ar fi resimtit impactul scaderii TVA, inflatia la finalul anului 2016 ar fi fost de 1%", a spus Isarescu.
Ca presiuni inflationiste, seful BNR a indicat factorii externi, cu o incertitudine pe pietele financiare determinata si de rezultatele alegerilor din SUA, dar si de deciziile la nivelul tarilor exportatoare de petrol, si factorii interni, cel mai important fiind cresterea consumului.
Vezi mai jos conferinta de presa de joi a Guvernatorului BNR:
P.S. In loc sa mori de grija lui Isarescu n-ar fi rau sa pui mina pe o carte de gramatica... "ultimele stafi comuniste" , "toate jafurile si specula pe care le-ati pastorit"... vorbesc ambele despre nivelul tau de educatie.
Se poate trai bine si-n Romania, si fara sa faci porcarii. Doar ca tre' sa fii capabil sa faci ceva util. Ca esti constructor sau inginer nu conteaza, cata vreme iti faci bine treaba.
Din articol reiese ca resursele de forta de munca calificate din Romania sunt cam epuizate, si ca angajatorii nu prea mai au de unde angaja oameni noi. Ceea ce, strict dintr-un punct de vedere egoist si miop, e de natura sa ma avantajeze - intr-o asemenea piata a muncii, in care cererea e mai mare decat oferta, valoarea mea pe piata muncii creste fara sa depun eu vreun efort.
Dintr-un punct de vedere mai putin miop, pe termen lung gatuireaq pietei muncii ma va dezavantaja si pe mine, ca pe toti ceilalti oameni din tara asta. Firmele vor migra spre piete cu forta de munca mai multa si mai calificata, economia va avea de suferit si pe ansamblu oportunitatile profesionale vor deveni mai reduse.
Dar cand da bine in statistici, ce mai conteaza acest amanunt...doar suntem tara cu cea mai mare crestere economica din Europa.
Nemtii, ungurii, olandezii sunt inclinati spre economisire, si, daca au un ban il pun deoparte sau il investesc.
Romanii sunt in capul listei privind cheltuielile cu distractia: daca au un ban, imdediat il dau pe consum (in general pe distractie, centru vechi, alcool, tigari) sau pe consum de bunuri personale. Asa ca ai zis bine ca, daca ii dai 100 ron la salariu, el sare sa isi ia Iphone.
Un lucru nu pricep: ce te astepti tu sa faca guvernatorul BNR pentru economia tarii? Inflatia e negativa, datorita mult-iubitului parlament, dobanzile sunt aproape zero, adica bani sunt in piata la greu. ce ar trbeui sa mai faca BNR pentru economie?
E complice dl. Guvernator la tepele luate de romani de 26 de ani.
Apoi faptul ca tine partea bancilor desi e platit de romani si in slujba lor. Sau poate e platit mai bine de bancari si in slujba bancarilor.
Desi intelegem ca de aceea s-a inventat "independenta BNR", adica sa fie independenta de vointa romanilor, necontrolabil de Demos.
Acu lasand la o parte diicot-ul, pe vremea cind bancile dadeau faliment una dupa alta, puterea de control a BNR era minima. Abia din 2000, cind s-au stabilit reguli clare de functionare a sistemului bancar, BNR a avut un rol activ in controlul bancilor. Si de atunci nu stiu sa mai fi fost vrun faliment bancar.
Cit despre rolul BNR, ala nu e de a tine partea romanului care s-a imbulzit ca oile la luat credite in orice conditii, ci de a se asigura ca bancile au de unde da inapoi banii deponentilor. Nu e treba BNR sa-ti citeasca tie contractul de credit, e treaba ta. BNR doar tre sa se asigure ca banca nu aduna depozite de la populatie/firme, dupa care face banii pierduti si da faliment.
Da' asha e romanul, barbat adevarat. Semneaza ca oaia, dupa care da vina pe altul.
In italia muncitorii romani din constructii (zidari, faiantisti, instalatori) sunt printre cei mai cautati pentru ca fac treaba foarte buna la preturi mici.
Nu mai vorbesc de IT-isti si de medici....foarte cautati in vest.
la fel si santierul naval de la Constanta, face nave f bune.
Terminati cu ineptiile ca in Romania nu se face calitate...asta arata din partea voastra frustrare, ura si ignoranta.
BNR nu are treaba cu impozitele, dupa cum nu a avut nici cu taierile salariale din 2010 (asa cum insinueaza cei de la haznaua 3 in ultimele luni).
Impozitele se stabilesc la Min Finante, si, marimea lor va depinde de cine va castiga alegerile in decembrie.
Daca politicul creaza un deficit mai mare al bugetului care duce la imprumuturi externe nu vezi nici o legatura?
Pasul 2 dupa alegeri ptr a balansa bugetul e clar o marire de taxe.
Isarescu care e clar ptr toata lumea ca trebuie sa fie sustinut politic ca sa rezisti atata timp la sefia BNR(nu dragostea populatiei il tine acolo de atatia ani nu?) trebuie sa serveasca mai usor pastila cu marirea taxelor vezi doamne e ptr binele tarii, ca sa nu mai aibe cel care munceste banul sa-l dea aiurea pe produse straine.
Doar ca isi ascund cu mare grija interesele.
Greenspan, Bernanke etc stiu ca au creat o bula, dar au vrut-o. Tot ei o si sparg cind vor.
Interesanta observatie ca PIB-ul e 75% servicii, care nu vin din import (desi turismul, parte - mica - din transportul international, anumite servicii comerciale sau bancare - sint import). Asadar cel putin 75% din cresterea de venit se duce sigur in Romana.
Insa, cel mai important aspect de mentionat este extrem de greu sa atragi investitii fara sa ai consum intern mare si pe panta ascendenta. Companii gen Mercedes care sa vina sa faca cutii de viteze la Sebes si sa exporte 99% din productie fara sa le intereseze de cosumul national sunt foarte bune pt economie dar sunt putine. Importurile se vor reduce atunci cand piata locala va fi suficient de atragatoare si pt antreprenorul mic si pt ala mare ca sa nu mai aduca din import ci sa produca local. Atunci devine atractiv sa riscam si sa facem investitii in productie.
Dar Isarescu nu are de unde sa stie lucrurile astea pentru ca nu s-a confruntat el personal cu economia reala. Antologica a fost mirarea sa in fata nivelului taxelor din RO pe care trebuie sa le plateasca un antreprenor. Si sa recunoastem, nivelul asta e relativ mic comparativ cu tarile dezvoltate.
Iar finalul comentariului iti defineste perfect ideea despre viata... astepti ca imbuibatii sa puna osul la munca iar tu sa stai pe margine si sa strigi "hei ho, hei ho" in asteptarea cresterii nivelului de trai. Asta e esenta visului de marire al romanului mindru ca e roman. Sa stea pe margine si sa comenteze, si altcineva sa puna osul la treaba ca sa-i fie lui bine. Ce mai, filosifia de viata a oricarui roman mindru ca e roman!
daca nu doresti sa vezi clasa politica la treaba in folosul cetateanului, nu vrei ca impozitele si taxele pe care le platesti sa se intoarca in beneficiul tau, ca cetatean care munceste, daca nu esti de acord ca toti sa fie egali in fata legii si sa raspunda pentru faptele sale, daca nu vrei sa vezi ca institutiile statului chiar functioneaza si alcatuiesc un sistem in beneficiul cetateanului - atunci nu cred ca stiu ce vrei sa spui in comentariul tau.
Si, ca sa-ti explic ca la o baba chioara, afirmatia mea ''a pune osul la munca'' exact la astea de mai sus se refera.
Inca o data, nu face din frustrarile tale problema mea si te rog nu interpreta cum iti convine tie ceea ce am spus. Toate cele bune.
Btw, hai sa vedem doar cei 50% din romanii de la tara. Aia ce venit au?
Iar leafa medie mare pe tara, ce o agiti, vine din super-lefurile de sefi de companii de stat (de 10.000 euro/luna)
Traieste tu cu 1000 leafa.
Prin neaderarea la euro, noi, consumatorii, am cumparat in lei produse la pret de euro....
sa intelegem cu totii: aderam la euro cand economia e pregatita, nu cand vor unii cititori ai hotnews.
Vaicareala asta cu forta de munca ma scoate din minti, mai e si ochelaristul ala de la zf cu aceeasi mantra.
In statistica aia a voastra intra cumva si inginerii care nu gasesc de munca in Ro? E cazul meu ...muncesc peste hotare ca nu gasesc de munca in tara...multumiti?
Sigur ca el merita salariu mare, ca el e destept.
Nu iti e rusine Dl. Guvernator?
Poti sa ii spui unei pensioanare ca nu merita 100 ron la pensia de 700 ron? Sau unui medic ca nu merita 200 ron in plus la 2000 ron?
Dupa ce pensionara a fost furata 26 de ani, vine un nomenclaturist securist imbuibat sa ii spuna ca nu merita 800 ron pe luna pensie, ca nu merita apa calda si caldura. Pensionarii aia au construit infrastructura tarii pe care acum o folosesc marile firme. In 26 de ani ce infrastructura ati facut voi?
Din cauza ta si altor nomenclaturisti secursti au pensionarii acum 700-1000 ron pensie si mor de frig in case.
Toti cei care au stat in puf 26 de ani , politicieni , bancheri , sefi de stat , guverne , multi antreprenori in contracte vesnice cu statul , nu au schitat nici un semn ca ar vrea sa intram si noi in randul civilizatiei
Acum , ce vor sa zica aceiasi oameni ? Ei vorbesc , dar prin legi , comportamente , hotie , vanzare de tara , ne-au impins la pribegie peste hotare pentru a putea supravietui . Nu le este rusine ? Tot ei vorbesc ? Daca un sef de stat , zis base , ne-a spus ca nu-i obligatoriu sa ai de lucru in tara si ca sunt destule locuri de munca in Europa , atunci la ce sa ne mai asteptam ?
Solutia este sa facem schimbare dura in decembrie , astfel incat sa nu mai intre in parlament nici unii din cei care au condus tara , guverne ,penali , condamnati , hoti , parlamentari si alte leper locale . Isarescu , daca-i destept , ar trebui sa se lase de banca si sa intre intr-un grup politic nou care vrea sa schimbe tara in bine . Problema-i ca nu-l vor primi acesti oameni noi . La pmp sigur se gaseste loc pentru oricine , or psd , or pnl , or alde .
Ați demonstrat de prea multe ori că sunteți un incapabil.
Ne-am săturat de când tot sunteți la conducerea BNR!
Demisionați domnule Isărescu!
Și cereți-le demisia și celorlalți consilieri, șefo, directori care sunt octogenari sau aproape octogenari din BNR. (Adrian Vasilescu are 80 de ani)
Si dupa ne intrebam de ce nu sunt bani la buget. Coruptia, evaziunea fiscala si importurile sunt pricipalele cauze (chiar daca nu ar fi coruptie sau evazune fiscala daca nu ai cine sa iti produca si sa impozitezi tot putini bani la bugete vei avea).
Preferinta pt. importuri este si o problema de educatie - mentalitate a populatiei iar din pacate nu am vazut pana acum cineva sa incerce sa o informeze despre consecintele preferarii cumparirii unui produs din import.
Un guvern daca nu ar face nici o reforma dar ar reusi sa schimbe partial marcar aceasta mentalitate ar avea, probabil, cea mai mare si sanatoasa crestere economica si a incasarilor la buget. In rest suntem cei mai buni la produs „noi reforme” adica harti.
Forta de munca calificata. Pe langa exagerarea problemei (mai este putin si ne spun ca ne trebuie imigranti ca sa suplinim cererea) si neadaptarea sistemului de invatamant la cerintele pietiei, uitam ce s-a intamplat cu scolile de meserii?.
Mai apare o problema cand importi, locurile de munca se creeaza in tara de unde se importa si atunci cand vezi ca nu este cerere pt. muncitori (o scoala de meserii o absolvi in ani de zile, greu sa anticipezi ce va fi cand termini) nu prea exista dorinta de a invata acea meserie decat daca vrei sa pleci.
Statul ar trebui sa creeze si sa sustina un sistem mult mai putin rigid care sa permita caificarea/recalicarea.