Nu prea mai exista forta de munca si lucrul acesta il observam si din discutiile cu antreprenorii romani. Cererea de forta de munca devine o problema, iar oferta este in alte domenii decat cele in care e nevoie in economie, a spus joi guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii Raportului privind inflatia. "Ne-am grabit sa stimulam consumul si mai degraba am creat locuri de munca in alte tari. Importurile cresc mult mai rapid decat exporturile, iar cererea aceasta de se duce in importuri desi ar fi fost mai bine daca era stimulata prin cresterea productiei interne. Si stimularea asta nu se face doar prin vorbe, a mai spus Isarescu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gradul de tensionare a pietei muncii e orientat in sus, pentru ca somajul nu se suprapune grografic si structural cu ce vor antreprenorii si piata.

Potrivit BNR, proiectia de inflatie a fost estimata la la -0,4% pentru finalul anului 2016 si este revizuita in sus, la 1%, pentru finalul anului 2017. "Daca nu s-ar fi resimtit impactul scaderii TVA, inflatia la finalul anului 2016 ar fi fost de 1%", a spus Isarescu.

Ca presiuni inflationiste, seful BNR a indicat factorii externi, cu o incertitudine pe pietele financiare determinata si de rezultatele alegerilor din SUA, dar si de deciziile la nivelul tarilor exportatoare de petrol, si factorii interni, cel mai important fiind cresterea consumului.

Vezi mai jos conferinta de presa de joi a Guvernatorului BNR: