Desi suntem iar tigrii Europei, la nivelul PIB pe locuitor Romania e codasa. Uite 4 explicatii la care poate ca nu te-ai gandit

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 10 noiembrie 2016, 16:19 Economie | Finanţe & Bănci


Iancu Guda
Foto: Hotnews
Romania a inregistratin prima jumatate a anului una dintre cele mai rapide rate de crestere economica din Uniunea Europeana din ultimii ani- 5,2%, urmatorea clasata fiind Slovacia, cu 3,7%. Desi suntem iar tigrii UE, valoarea Produsului Intern Brut/ locuitor, ajustat cu puterea de cumparare standard (un indicator des folosit pentru nivelul de trai) este in cazul Romaniei (pentru 2015) de numai 13.900 EUR, aproape de doua ori mai putin decat media UE (15). Altfel spus, suntem la jumatate din media raportata de UE (15), cu doar 5pp mai mult decat eram in 2008.

Asa cum se vede si din graficul de mai jos, nivelul raportat de Romania pentru acest indicator este cel de care vorbeam inainte. • Cauza numarul 1: Distributia diferita a veniturilor, in functie de calibrul firmei
Unul dintre factorii structurali care determina aparitia acestor diferente consta in distributia diferita a veniturilor, in functie de calibrul companiilor, considera analistii Coface.
Mai exact, Romania detine un nivel de concentrare mult mai mare al activitatii in randul firmelor mari.

Si acum, putina istorie: In anul 1906, economistul italian Vilfredo Pareto a creat o formula matematica pentru a descrie inegalitatea distributiei bogatiei din tara sa, observand ca 20% din populatie detinea 80% din bogatia totala, corelatie care s-a consacrat prin regula lui Pareto 80/ 20. Ei bine, in Romania nivelul de concentrare este mult mai ridicat. Cele mai mari 1% dintre companiile din tara noastra (primele 4.500 cu cea mai mare cifra de afaceri) concentreaza aproximativ 67% din veniturile raportate de toate companiile active in 2015. Acest procent este superior gradului de concentrare din Ungaria, Polonia sau Cehia (51%).

Iar cele mari mari 10% dintre firmele romanesti detineau aproape 91% din totalul veniturilor intregului mediu de afaceri, in timp ce aceasta pondere este mult mai scazuta in cazul Ungariei (72%), Poloniei (68%) sau Cehiei (59%).

Acest nivel de concentrare se poate si el explica prin diferentele de spirit antreprenorial fata de tarile din regiune. Asa cum se observa imai jos, Romania detine al doilea cel mai scazut nivel, dupa Serbia, in ceea ce priveste numarul de companii raportat la totalul populatiei.
 • Explicatia nr.2: 99% din firmele romanesti sunt IMM-uri, dar acestea au o sanatate subreda, abia mai respira

Ce mai stim? Pai mai stim ca 99% dintre companiile active din Romania sunt incadrate in categoria microintreprinderilor sau a companiilor mici si mijlocii (IMM). Desi aceste companii joaca un rol structural in economie, companiile din segmentul IMM inregistreaza si cea mai precara situatie financiara. Mai mult decat atat, distributia veniturilor in functie de calibrul companiilor pentru perioada 2008 - 2015, confirma accentuarea fenomenului de polarizare in randul mediului de afaceri.

Doar 1% din companiile autohtone au venituri mai mari de 5 MIL EUR, dar aceasta au consolidat aproape 65% din veniturile intregului mediul de afaceri in 2008, ajungand la 74% in 2015.

Mai mult decat atat, fenomenul de polarizare este amplificat de o majorare a calibrului financiar intre firmele mari si cele mici. Firmele mici inregistreaza un nivel de indatorare mai ridicat cuplat cu o durata de colectare a creantelor mult mai extinsa si un nivel inferior al investitiilor pe termen lung (apreciat prin ponderea activelor corporale in total active).

Firmele care au avut venituri sub 5 MIL EUR sunt singurele care au raportat o contractie a vanzarilor nominale in 2015, comparativ cu 2008.

Cu alte cuvinte, impactul crizei financiare s-a resimtit mai mult in randul firmelor mici, care nu aveau rezerve financiare pentru a dispersa socurile negative marcate prin scaderea veniturilor, cresterea costului de finantare sau neincasarea creantelor.

Sau, mai spun economistii Coface, cei bogati au devenit si mai bogati, iar cei saraci au saracit si mai mult! Fix cum spune la Biblie: bogatului i sa va da, iar saracului i se va lua.

 • Explicatia numarul 3: imbatranirea populatiei
Fenomenul de polarizare in randul companiilor private este amplificat si de o polarizare demografica in randul populatiei care inregistreaza un efect vizibil de imbatranire in ultimii 25 de ani. Conform ultimelor cifre comunicate de INSSE si ilustrate in Tabelul al 5-lea, ponderea populatiei cu varsta sub 9 ani a scazut de la 15,1%, nivelul inregistrat in 1990, la doar 10,43% in 2011, dinamica numarului absolut al cetatenilor care se incadreaza in aceasta categorie de varsta fiind de 40%.

La popul opus, ponderea populatiei cu varsta peste 70 de ani, a crescut de la 6,2%, nivelul din 1990, la 10,86% in 2011, dinamica numarului absolut a cetatenilor din aceasta categorie de varsta fiind de 53%.
Fenomenul de imbatranire a populatiei devine si mai alarmant, avand in vedere scaderea numarului total al populatiei oficial declarate, de la nivelul din anul 1990, respectiv 23 milioane, la cel inregistrat cu ocazia ultimului recensamant din 2011, de 20 de milioane, desi numarul real efectiv al populatiei care locuieste in Romania este probabil cu 10% - 15% mai mic, din cauza migratiei. In plus, efectul de migratie incepe sa se observe din ce in ce mai accelerat in randul populatiei cu o pregatire superioara, din domenii, precum sanatate, inginerie, IT sau finante.

 • Explicatia nr.4: In top 10 investitori straini in Romania sunt paradisuri fiscale , ceea ce nu e un semn bun

Pentru a intelege si mai bine detaliile acestei polarizari accentuate a mediului de afaceri, ne vom concentra atentia asupra analizei celor mai mari 1.000 de companii din Romania, clasament realizat in baza cifrei de afaceri raportata pentru 2015.

Cele mai mari 1.000 de companii din Romania aveau o cifra de afaceri consolidata de 323 MLD RON la finalul anului 2008, radica putin peste o treime din cifra de afaceri a tuturor firmelor din Romania. Daca ne uitam la tara de provenienta in functie de actionariatul majoritar al celor mai mari 1.000 de companii de la noi observam ca 36% au capital autohton, in timp ce doua treimi provin din strainatate. Cele mai reprezentative tari sunt Olanda (12%), Germania (10%) si Franta (6%).

De remarcat prezenta in Top 10 cele mai reprezentative tari de provenienta ale actionariatului companii mari din Cipru si din Luxemburg, care nu reprezinta parteneri importanti din perspectiva provenientei investitiilor straine directe in Romania. Prezenta unor tari, precum Cipru si Luxemburg in acest top nu poate fi justificata decat prin scopuri de optimizare fiscala a companiilor romanesti

Doua din cinci firme din primele 1000 (sau 40%, cum doriti) activeaza in comert (cu ridicata si/ sau amanuntul), industria alimentara sau fabricarea bauturilor. Aceasta structura confirma dependenta ridicata de consum a modelului de crestere economica a Romaniei, in conditiile in care ponderea in formarea produsul intern brut din ultimii 20 de ani a inregistrat o medie de 75%, cu variatii in banda de 69% - 84%.

"Fenomenul de polarizare a economiei romanesti, dublat si de imbatranirea medie a unei populatii in scadere si din ce in ce mai putin calificate, ridica, in mod evident, presiuni majore asupra perspectivelor de crestere economica si de competitivitate pe termen mediu-lung. In acest context, cei bogati devin si mai bogati, iar cei saraci saracesc mai mult. Patura de mijloc, atat in randul populatiei, cat si in randul mediului de afaceri, devine din ce in ce mai subtire si mai putin capabila sa reprezinte acel element de amortizare a socurilor negative cauzate de o posibila viitoare criza financiara", explica Iancu Guda, Services Director, Coface Romania.

"IMM-urile, coloana vertebrala a oricarei economii, prezinta o stare de fragilitate pronuntata, iar o economie cu o coloana vertebrala fragila nu poate fi una competitiva pe termen lung. Dupa Serbia, Romania inregistreaza cel mai scazut numar de companii raportat la populatia activa, iar firmele care isi intrerup activitatea sunt de 1,6 ori mai multe decat cele nou inregistrate, de aproape 3 ori peste nivelul anterior crizei financiare. Pentru a schimba aceasta tendinta distructiva, Romania are nevoie de solutii eficiente pentru debirocratizarea aparatului public si de reducerea coruptiei, de un cadru juridic stabil dublat de o politica fiscala anticiclica, precum si de o strategie pe termen lung in domenii critice, precum infrastructura, educatia si sanatatea", conchide Guda


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16439 vizualizari

 • +18 (18 voturi)    
  sintem tigri Europei (Joi, 10 noiembrie 2016, 16:40)

  victor L [utilizator]

  cu dinti de mucava.
  Cresterea economica din consum?
  • -10 (10 voturi)    
   cand aud tigrii europei (Vineri, 11 noiembrie 2016, 8:08)

   xanti [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Ma apuca sila.
   Se vede de la o posta ca democratia nu ne prieste de 26 de ani.
   E cazul sa sa facem un pact economic cu toata europa de est si sa iesim naibii de sub tutela UE.
   • +2 (2 voturi)    
    nu ai zis nimic de Rusia (Vineri, 11 noiembrie 2016, 9:44)

    Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui xanti

    ?!
   • +4 (4 voturi)    
    Europa (Vineri, 11 noiembrie 2016, 11:23)

    CipCC [utilizator] i-a raspuns lui xanti

    Ciolosescule, am mai vazut niste comentarii de ale tale, toate negative, Esti un trol sau un rusnac.
    In Romania nu a fost niciodata mai bine ca acum, asta daca iti arde de munca. Daca stai si freci menta e rau.
    Cam ce e rau fiind in UE, ca poti calatori unde doresti, ca ti se dau bani de pomana doar sa vrei sa faci ceva. Mergi in Rusia si lasa-na.
    Oamenii ca tine sunt niste frustrati, oameni care au asteptat toata viata sa li se intample ceva bun fara sa faca nimic constructiv, critica si atat. Si mie mi-e sila de tine!!!!
  • +4 (6 voturi)    
   Precizări (Vineri, 11 noiembrie 2016, 8:26)

   FlaviuBota1 [anonim] i-a raspuns lui victor L

   După 27 ani de guvernare postdecembristă și 41 ani de guvernare comunistă, economia Românească a ajuns coada Europei ( locul 36 în Europa din 40 de țări, Moldova fiind pe locul 40). Consultând datele puse la dispoziție de Eurostat am constatat că mai mulți indicatorii macroeconomici înlănțuiți ne arată cât de săraci suntem. Acești indicatori macroeconomici sunt ocoliți cu măiestrie de partidele și politicienii ce ar trebui să răspundă de dezastru și care din păcate nu au soluții pentru îmbunătățirea lor. Acești indicatori sunt:
   1. PIB / capita
   2. Productivitatea medie a muncii unui angajat este de 5,6 €/ oră, de 12 ori mai mică ca productivitatea maximă în UE și de 5,7 ori mai mică ca media în UE.
   3. Procentul număr de angajați / număr de locuitori este de 24%, toate țările din UE având procentul între 40% și 50%;
   4. Procentul număr de bugetari / număr de angajați este de 27% , toate țările din UE au acest procent în jur de 15%.
   Numai îmbunătățirea acestor indicatori va permite: creșterea efectivă a salariilor, a pensiile, a alocațiilor pentru copii, a banilor pentru sănătate, învățământ, apărare și investiții.
   Referitor la articol vin cu urătoarele observații:
   1. PIB / capita este un indicator macroeconomic ce ne permite să analizăm puterea economică a unei țări în comparație cu alte țări.
   • Conform datelor Eurostat pe 2015, în UE România se găsește pe penultimul loc (27) cu PIB / Locuitor egal 8100 €, înaintea Bulgariei care are PIB / locuitor egal cu 6100 €;
   • Pe primul loc în UE se plasează Luxemburg cu un PIB / locuitor de 91600 € - de 11,30 ori mai mare;
   • PIB/locuitor mediu pentru Zona Euro (18 țări) este 30800 € - de 3,80 ori mai mare;
   • PIB /locuitor mediu pentru UE (28 țări) este 28800 € - de 3,56 ori mai mare.
   2. Ierarhizarea țărilor după PIB / capita nu se poate face prin procente căci ajungem la concluzii greșite, ci după valorile efective prezentate mai sus.
 • +8 (14 voturi)    
  Cine e ratacitul care a scris lucrarea de fata (Joi, 10 noiembrie 2016, 17:37)

  4Runner [utilizator]

  Nu vad aici decat o multime de correlation without causation. Si in anumite situatii nici macar corelari nu sunt, si nu este prezentat nici un coeficient de corelare.
  Analizele pe IMM-uri in estul Europei ar trebui facute cu foarte mare grija pt ca vorbim de situatii foarte peculiare de la tara la tara.
  Imbatranirea populatiei e mai grava in tarile vestice decat in Romania, insa la noi emigrarea e marea problema. Dar asta e ceva ce deja stim.
  Polarizarea economiei romanesti? Coeficientul Gini in Romania e la un nivel mediu, si oricum nu e un indicator corelat cu dezvoltarea economica.
  Decalajul dintre RO si EEC e dat de catre alti factori principali, si prea putin de ce spune aici dl economist.
  PS. Nivelul PIB/capita (PPP) pentru Romania in 2015 a fost la aproximativ $21000/loc, nu 13000 euro asa cum se spune in articol. Trebuie sa va revizuiti datele considerabil.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita
  • +1 (1 vot)    
   o mica obiectie la PS (Vineri, 11 noiembrie 2016, 9:46)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui 4Runner

   autorul articolului se refera la " valoarea Produsului Intern Brut/ locuitor, ajustat cu puterea de cumparare standard "
   • 0 (0 voturi)    
    si eu am vorbit despre acelasi indicator (Vineri, 11 noiembrie 2016, 10:04)

    4Runner [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

    Avem PIB/loc nominal si PIB/loc PPP (purchasing power parity). Nu exista o a treia unitate de masura. Asa ca nu stiu unde ar putea fi neintelegerea ta.
  • +4 (4 voturi)    
   asta e stilul casei (Vineri, 11 noiembrie 2016, 10:08)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui 4Runner

   Un copy-paste dintr-o statistica, fara interpretare de date, fara incercarea de a explica numerele. N-ai cu cine.
 • +7 (11 voturi)    
  Cam jalnic, explicatia e una singura (Joi, 10 noiembrie 2016, 17:53)

  Fu Leng [utilizator]

  Cresterea e doar din consum si e crestere pt ca economia e undeva jos, in basement. Ai crestere, dar doar de la stadiul de calic la cel de "oleaca" mai putin calic.
  A doua explicatie, de ce nu se vede in nivelul de trai, sta in preturi, mari, ai tva pe alimente, ai tva de 20%, ai preturi la energie uriase si 1001 taxe si biruri. Banii sunt efectiv sifonati de la populatie si intr-o rpoportie infioratoare FURATI, de statul mafiot.
  PS: daca e doar 16% impozitul pe profit, nu se intreaba nimeni de ce isi tin investitorii banii in paradisuri fiscale???
  • +2 (2 voturi)    
   pai... (Vineri, 11 noiembrie 2016, 10:13)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   e 16% pe profit + 16% din ce ramane pe dividende. In total, daca vrei sa scoti profitul din firma si sa-l bagi in buzunar, 30%. Pe cind in cipru, impozit pe profit 10%, iar pe divindende (cu citeva conditii usor de indeplinit) 0%.
   • +1 (1 vot)    
    Spuneam doar, ca racnea pontalaul (Vineri, 11 noiembrie 2016, 17:55)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    ca Romania are impozit mic, ca e competitiva, etc.
 • -3 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 noiembrie 2016, 17:54)

  [anonim]

 • +6 (8 voturi)    
  cauze interne(IMM+pop.)+ paradisuri fiscale (Joi, 10 noiembrie 2016, 18:12)

  ..13 [utilizator]

  Sectorul IMM-urilor este sufocat de catre politicieni - prin control direct sau indirect - si de reglementarile care vin si vin si nu se mai termina...

  Piata este mica si pentru ca din cauza lipsei unei infrastructuri nu se permite depasirea unei piete locale - relativ mica - care in multe cazuri nu permite atingerea un break-even point uneori...

  Imbatranirea populatiei nu se sustine daca nu se analizeaza si starea de sanatate a acestora. Poate sa sunt oameni relativi tineri care nu isi mai permita sa munceasca ca in vest pentru ca au serioase limitari - materiale si de sanatate...Regrete eterne - trebuie analizate serios aceste limitari si corelate cu nivelul de saracie atins in RO...

  Sunt masuri la nivelul UE masuri stabilite pentru limitarea afacerilor derulate in paradiscurile fiscale - la noi se cresc salariile la foc automat in Parlament, dar legislatia pentru limitarea efectelor paradiselor fiscale in RO deloc - de ce??? Aici este o proasta alocare a prioritatilor in parlament si un Presedinte care nu a stiut cum sa apese pe accelerator sa le ceara parlamentarilor sa fixeze TOP PRIORITATILE pentru elementele care conteaza pentru economia/dezvoltarea pe termen mediu si lung...
 • +10 (10 voturi)    
  Acu' la cate bice pe spinare au primit (Joi, 10 noiembrie 2016, 19:07)

  dbdb [utilizator]

  de-a lungul timpului investitorii romani mici si mijlocii, ma si mir ca mai sunt inca 23 firme/1000 de locuitori. Bulgaria are in legislatie ca statul nu cumpara niciun ac de la privatii care au sediul in paradisuri fiscale sau au vreun actionar din paradisuri fiscale. La noi, nu s-a vrut, cat era de greu sa faca la fel?
 • 0 (4 voturi)    
  Cand aud de "imbatranirea" populatiei... (Joi, 10 noiembrie 2016, 22:28)

  Maniu [utilizator]

  mai frate, populatia globului nu poate creste exponential fara cataclisme definitive. Asa ca musai ca numarul nasterilor sa fie mai putine.
  • +1 (1 vot)    
   aha (Vineri, 11 noiembrie 2016, 10:14)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

   deci daca populatia globului nu poate creste exponential, e musai sa ai mai putine nasteri. Curat murdar.
  • 0 (0 voturi)    
   Strict vorbind de Romania (Vineri, 11 noiembrie 2016, 10:57)

   v_sile [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

   Ce e in lume e una, ce e in Romania e alta.

   Strict pe bucata asta de pamant, populatia nu creste exponential, ci scade accelerat.

   Pentru ca numarul de nasteri a scazut si pentru ca am pierdut 3 milioane de oameni buni de munca si buni de facut copii.

   Putem sa ignoram asta si sa o dam cu resursele limitate ale planetei. Dar, strict pentru Romania, situatia e dramatica. Nu putem sa sustinem nici macar rata normal de improspatare (media de 2,1 nasteri per femeie).

   Nu o sa ne incurajeze cu nimic ca a crescut populatia in Africa, daca noi o sa avem in Romania in 2050 doar 15 milioane de oameni si doar 15% din populatia adulta buna de munca.

   Dar, cred ca exagerez. Totusi tara are ceva resurse naturale, o pozitionare buna si o clima rezonabila. Pana la urma tot o sa vina unii sa populeze Romania, nu o ramana desert pe aici. Africani, arabi, poate chinezi. Ei, noi sa fim sanatosi, oameni sunt si ei
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 11 noiembrie 2016, 8:56)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  Diferenta intre tigru și pisică (Vineri, 11 noiembrie 2016, 9:01)

  Spiky [utilizator]

  Creșterea economică implică indici sintetici, agregați care nu oferă o imagine precisă a creșterii - este o chestie statistică precum faimosul exemplu al tipului care avea o mână într-un lighean cu gheață și pe cealaltă într-unul cu apă clocotită, dar în medie temperatura era de 25 de grade Celsius. Deci:
  1. Creșterea este la nivel statistic, și banii nu există.
  2. Banii de la creșterea care există sunt repartizați după principiul Pareto adaptat României - nu 80/20, ci 90/10. Deci este nevoie de o creștere de 20% pentru ca amărâții să o simtă la buzunar. Good luck with that!
 • +3 (3 voturi)    
  serios? (Vineri, 11 noiembrie 2016, 9:35)

  Toni_Romania [utilizator]

  Cam 80% din romani au venit sub 1000 lei, la preturi de Ue.
  • +1 (1 vot)    
   ,,, (Vineri, 11 noiembrie 2016, 13:26)

   Alor [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Cel mai corect comentariu restul sunt apa de ploaie.
 • 0 (0 voturi)    
  Ezista 2 esplicatii: (Vineri, 11 noiembrie 2016, 22:21)

  Miky113 [utilizator]

  1PIB=Statul colecteaza prin tehnici macroeconomice ghiduse mai mult decat era obisnuit omul gras sa palmeze.
  Tehnica tigrului: mai concret prin pretul la pompa ca pe vremea cand barilul era 120 dolari; complementar cu activarea dna/anaf/master plan /proiect de tara/demografia...

  2 Puterea de cumparare=Consumatorul(omul slab + grasul), se concentreaza pe pitbull(1),
  putin tras din fata si si mai mult impins din spate;
  Iack-asa nu-si mai justifica numele de consumator . GDii ma Batore(Fefeleaga):
  "Fraierii: nu mor; se schimba " !
  Ciolos: "Ne asteptam la o participare buna la vot, in special din partea generatiei tinere" (virgine) !!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by