Consiliul Fiscal: Un spatiu fiscal temporar in 2016 nu poate constitui o sursa de acoperire in 2017 a impactului permanent generat de majorarile salariale
Cu toate acestea, mai spune Dumitru, spatiul fiscal relativ la tinta de deficit avand aceasta sursa nu este decat unul temporar si existenta acestuia nu poate fi extrapolata in 2017, implementarea proiectelor de investitii cu finantare europeana conform noului exercitiu financiar fiind probabila a se accelera substantial in anii viitori.
Un spatiu fiscal temporar in 2016 nu poate constitui o sursa de acoperire in 2017 a impactului permanent generat de majorarile salariale.
Consiliul fiscal apreciaza ca, din perspectiva plafonului cheltuielilor de personal in vigoare aferent anului 2017, definit de Legea nr. 338/2015 la un nivel de 7,4% din PIB, ar fi imposibila incadrarea in interiorul acestuia dati fiind parametrii actuali cu privire la numarul de angajati din sectorul public si majorarile salariale propuse, dupa luarea in considerare a cresterii suplimentare a PIB prilejuite de acestea din urma in eventualitatea necompensarii - estimam ca nivelul cheltuielilor de personal in urma implementarii amendamentelor ar reprezenta echivalentul a cel putin 7,8% din PIB in anul 2017.
Art. 15 alin. 1 lit. b) al LRFB indica faptul ca acest plafon, impreuna cu cele de cheltuieli totale si de deficit bugetar, sunt relevante pentru initiativele legislative adoptate de actuala legislatura. Trebuie precizat insa ca o masura echivalenta adoptata de viitoarea legislatura nu ar cadea sub incidenta acestui plafon de cheltuieli, in conditiile in care schimbarea Guvernului implica libertatea acestuia de a-si asuma noi parametri pentru strategia fiscala pe termen mediu, in interiorul constrangerilor exercitate de regulile prevazute de art. 6-8 ale LRFB mai sus descrise cu privire la deficitul bugetar.
Efecte de runda a doua asupra veniturilor bugetare ar aparea doar in lipsa unor masuri compensatorii si deci, doar in masura in care deficitul din 2017 ar fi lasat sa se majoreze cu cuantumul efectului de runda intai identificat (cu 2,9 miliarde de lei ori 0,35% din PIB). Chiar acceptand existenta unui multiplicator fiscal ridicat de circa 0,8 pentru cheltuielile de personal, veniturile generate de o crestere economica suplimentara de 0,2-0,3 pp. ar fi mai mici de un miliard de lei, ceea ce implica o crestere a deficitului bugetar cu cel putin 2 miliarde de lei (0,25% din PIB).
Consiliul fiscal valideaza calculele de impact primite de la MFP (si prezentate in Anexa 3), conform carora amendamentele aprobate ar atrage o majorare a cheltuielilor de personal in anul 2017 cu 4,85 miliarde lei si, caeteris paribus, un efect de runda intai la nivelul deficitului bugetar de 2,9 miliarde de lei, ulterior considerarii veniturilor suplimentare pe care majorarile salariale le-ar determina automat la nivelul contributiilor sociale datorate de angajator si angajati, precum si la nivelul incasarilor din impozitul pe venit.
Cheltuielile de personal la finele anului 2015 au fost de 52 miliarde lei, comparativ cu un plafon, instituit prin Legea nr. 182/2014, de 48,4 miliarde de lei. Chiar ajustand pentru cheltuielile suplimentare ce decurgeau din titluri executorii a caror achitare a fost decisa cu prilejul rectificarilor bugetare ulterioare (in suma de circa 1,5 miliarde lei), aceste cheltuieli s-au situat cu circa 2 miliarde de lei deasupra plafonului.
Citeste in fisierul atasat opinia integrala a Consiliului Fiscal cu privire la majorarile salariale recent adoptate.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Va raciti gura de pomana cu el. Macar ceilalti luminati din PSD si ALDE sa inteleaga.
sa-ti amintesc ce spunea cand s-a redus CAS-ul cu 5 procente la angajator?
sau cand a scazut TVA la alimente?
sau cand a scazut TVA la restul de produse?
sau cand s-a marit salariul minim?
daca stai sa-l asculti pe asta.....
Daca nu iesim suficienti la vot in decembrie, vom fi condusi in urmatorii 4 ani de reprezentatnii individului de mai sus.
plus ca istoria il contrazice. si chiar si viitorul. el gresind constant
Cit depsre contrazis, da-mi si mie niste exemple despre istoria care l-a contrazis. Despre viitor nu ma pot pronunta, ca n-am fost la mama omida. Poate ai fost tu.
si tot de atatea ori a dat gres. e doar un propagandist anti-psd
legat de creditele in CHF... asta de la care iei tu lumina are 2 credite in CHF, deci mai gandeste-te daca e asa competent :))
cat despre salariul meu de bugetar... sa-ti dea dumnezeu de 100 de ori mai mult decat am luat eu de la stat :))
bani pe care trebuie sa-i imprumutam, si pentru care vom pati dobanda an de an. Asta in conditiile incare noi am avea nevoie de bani sa atragem fonduri europene si sa dezvoltam infrastructura, ca sa creem locuri de munca.
daca tot mori de grija sigurantei financiare a romanului, de ce nu ceri urgentarea legii unice a salarizarii, care sa creasca salariile mici in procent mult mai mare decit salariile mari. O fi moral ca unui asistent universitar cu salariul de 1500 de lei sa-i cresti salariul cu 225 de lei, iar profesorului care are salariul de 8000 de eli sai dai in plus 1200 de lei? Si asta pe spinarea deficitului bugetar? oare n-ar fi fost mai inteligent sa-i daia aluia cu salariu 1500 inca 1000 de lei si aluia cu salariu de 8000, 200 de lei in plus?
Da' asha e romanul, pune botul imediat la orice manipulare care anunta ca se da ceva, fara sa gindeasca.