Consiliul Fiscal: Un spatiu fiscal temporar in 2016 nu poate constitui o sursa de acoperire in 2017 a impactului permanent generat de majorarile salariale

de DP     HotNews.ro
Vineri, 11 noiembrie 2016, 9:21 Economie | Finanţe & Bănci


Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal
Foto: HotNews.ro
 documente
(11 Nov 2016) PDF, 517KB
Amendamentele adoptate (referitoare la cresterile salariale adoptate de Camera Deputatilor) ar majora deficitul bugetar, in lipsa unor masuri compensatorii de natura veniturilor ori cheltuielilor, cu cel putin 0,25% din PIB in anul 2017, au transmis ficialii Consiliului Fiscal. Executia bugetara pentru anul curent indica faptul ca un deficit mai mic conform metodologiei nationale este probabil, mai ales ca urmare a unei subexecutii la nivelul cheltuielilor de investitii pentru proiectele finantate din fonduri europene aferente exercitiului financiar 2014-2020 care apare drept inevitabila, se mai arata in documentul semnat de Ionut Dumitru, presedintele Consiliului.

Cu toate acestea, mai spune Dumitru, spatiul fiscal relativ la tinta de deficit avand aceasta sursa nu este decat unul temporar si existenta acestuia nu poate fi extrapolata in 2017, implementarea proiectelor de investitii cu finantare europeana conform noului exercitiu financiar fiind probabila a se accelera substantial in anii viitori.

Un spatiu fiscal temporar in 2016 nu poate constitui o sursa de acoperire in 2017 a impactului permanent generat de majorarile salariale.

Consiliul fiscal apreciaza ca, din perspectiva plafonului cheltuielilor de personal in vigoare aferent anului 2017, definit de Legea nr. 338/2015 la un nivel de 7,4% din PIB, ar fi imposibila incadrarea in interiorul acestuia dati fiind parametrii actuali cu privire la numarul de angajati din sectorul public si majorarile salariale propuse, dupa luarea in considerare a cresterii suplimentare a PIB prilejuite de acestea din urma in eventualitatea necompensarii - estimam ca nivelul cheltuielilor de personal in urma implementarii amendamentelor ar reprezenta echivalentul a cel putin 7,8% din PIB in anul 2017.

Art. 15 alin. 1 lit. b) al LRFB indica faptul ca acest plafon, impreuna cu cele de cheltuieli totale si de deficit bugetar, sunt relevante pentru initiativele legislative adoptate de actuala legislatura. Trebuie precizat insa ca o masura echivalenta adoptata de viitoarea legislatura nu ar cadea sub incidenta acestui plafon de cheltuieli, in conditiile in care schimbarea Guvernului implica libertatea acestuia de a-si asuma noi parametri pentru strategia fiscala pe termen mediu, in interiorul constrangerilor exercitate de regulile prevazute de art. 6-8 ale LRFB mai sus descrise cu privire la deficitul bugetar.

Efecte de runda a doua asupra veniturilor bugetare ar aparea doar in lipsa unor masuri compensatorii si deci, doar in masura in care deficitul din 2017 ar fi lasat sa se majoreze cu cuantumul efectului de runda intai identificat (cu 2,9 miliarde de lei ori 0,35% din PIB). Chiar acceptand existenta unui multiplicator fiscal ridicat de circa 0,8 pentru cheltuielile de personal, veniturile generate de o crestere economica suplimentara de 0,2-0,3 pp. ar fi mai mici de un miliard de lei, ceea ce implica o crestere a deficitului bugetar cu cel putin 2 miliarde de lei (0,25% din PIB).

Consiliul fiscal valideaza calculele de impact primite de la MFP (si prezentate in Anexa 3), conform carora amendamentele aprobate ar atrage o majorare a cheltuielilor de personal in anul 2017 cu 4,85 miliarde lei si, caeteris paribus, un efect de runda intai la nivelul deficitului bugetar de 2,9 miliarde de lei, ulterior considerarii veniturilor suplimentare pe care majorarile salariale le-ar determina automat la nivelul contributiilor sociale datorate de angajator si angajati, precum si la nivelul incasarilor din impozitul pe venit.

Cheltuielile de personal la finele anului 2015 au fost de 52 miliarde lei, comparativ cu un plafon, instituit prin Legea nr. 182/2014, de 48,4 miliarde de lei. Chiar ajustand pentru cheltuielile suplimentare ce decurgeau din titluri executorii a caror achitare a fost decisa cu prilejul rectificarilor bugetare ulterioare (in suma de circa 1,5 miliarde lei), aceste cheltuieli s-au situat cu circa 2 miliarde de lei deasupra plafonului.

Citeste in fisierul atasat opinia integrala a Consiliului Fiscal cu privire la majorarile salariale recent adoptate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1455 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Domnule Dumitru... (Vineri, 11 noiembrie 2016, 9:37)

  JestersTear [utilizator]

  A va adresa unui analfabet economic-functional precum e Dragnea, este ca si cum ai curata zapada in viscol.
  Va raciti gura de pomana cu el. Macar ceilalti luminati din PSD si ALDE sa inteleaga.
  • 0 (4 voturi)    
   asta a dat numai gherle (Vineri, 11 noiembrie 2016, 11:35)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui JestersTear

   asta a dat numai gherle, nu stiu cum mai ai incredere in el
   sa-ti amintesc ce spunea cand s-a redus CAS-ul cu 5 procente la angajator?
   sau cand a scazut TVA la alimente?
   sau cand a scazut TVA la restul de produse?
   sau cand s-a marit salariul minim?
   daca stai sa-l asculti pe asta.....
 • -2 (8 voturi)    
  Verzele de toamnă (Vineri, 11 noiembrie 2016, 10:37)

  stos [utilizator]

  Ești varză,bre. Adună-i pe toți speaciliștii ca tine și duceți-vă dracului la stăpînii voștri.
  • +1 (5 voturi)    
   exemplul tipic de votac pesedist (Vineri, 11 noiembrie 2016, 11:32)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui stos

   La toata insiruirea de argumente din articol, concluzia votacului stos e implacabile: "Ești varză,bre. Adună-i pe toți speaciliștii ca tine și duceți-vă dracului la stăpînii voștri." Ce mai poti comenta aici?

   Daca nu iesim suficienti la vot in decembrie, vom fi condusi in urmatorii 4 ani de reprezentatnii individului de mai sus.
   • 0 (4 voturi)    
    il asculti pe unul cu credite in CHF? (Vineri, 11 noiembrie 2016, 11:46)

    Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    marele consilier fiscal are 2 credite in CHF, daca pui baza pe ce spune el....
    plus ca istoria il contrazice. si chiar si viitorul. el gresind constant
    • 0 (2 voturi)    
     ce treaba are sula cu prefectura?!? (Vineri, 11 noiembrie 2016, 14:19)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

     Atit timp cit respectivul nu se plinge toata ziua cum l-a pacalit banca si lui nici prin cap nu i-a trecut ca luind credit in valuta se expune la anumite riscuri, nu vad care e problema. Fiecare isi face calculele cum crede, isi asuma ce riscuri considera ca merita, si, cel mai important, isi asuma responsabilitatea petru ce a semnat.

     Cit depsre contrazis, da-mi si mie niste exemple despre istoria care l-a contrazis. Despre viitor nu ma pot pronunta, ca n-am fost la mama omida. Poate ai fost tu.
     • 0 (0 voturi)    
      in cazul asta are (Luni, 14 noiembrie 2016, 12:38)

      Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      baiatul asta care nu a fost capabil sa inteleaga ce se intampla cand a luat credit in chf stie ce se intampla in economie? :))
      • 0 (0 voturi)    
       nu a fost capabil sa ce?!? (Miercuri, 16 noiembrie 2016, 13:38)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

       Tu crezi ca-n 2007 prevedea cineva ca-n 2013-2014 francul va creste pina la 4.2? Daca cineva ar fi stiut asta atunci, isi baga toata averea in chf si-i vindea mai apoi cu profit 70%. Tu ai impresia ca in economie eexista cineva care stie cu precizie ce se va intimpla peste 10 ani? E cineva capabil sa intuiasca ce va face BCE, FED, banca japoniei, Banca elvetiei, dimpreuna cu toti politicienii din tarile de mai sus in urmatorii 10 ani? Si cum va reactiona populatia la stimulii bancilor si politicienilor? In cazul asta esti totalmente pe linga subiect.
  • 0 (4 voturi)    
   rau de tot (Vineri, 11 noiembrie 2016, 11:37)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui stos

   de cate ori s-a luat o masura in folosul populatiei asta a prevestit apocalipsa.
   si tot de atatea ori a dat gres. e doar un propagandist anti-psd
   • +1 (5 voturi)    
    spalatel pe creierel (Vineri, 11 noiembrie 2016, 11:57)

    NWalker [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

    masurile macro nu se vad de azi pe maine, ci au nevoie de timp (cateva trimestre, semestre) sa se coaca si sa se manifeste. asa cum scaderea de acum 2 ani a TVA-ului s-a vazut in consumul inregistrat (statistic) recent, tot asa bombele astea cu maririle de salarii de vor vedea undeva in H2-17. atunci, deja, o sa ti se taie salariul de bugetar cu 25% si iara plangi in pumni ca tu ti-ai luat credit pt o casa pe care nu ti-o permiti si intre timp nu mai ai bani (si reluam povestile de la conversia CHF, EUR, banci "capcaune", votaci psditi tampiti care nu inteleg cum sta treaba cu 1+1=2)
    • -1 (3 voturi)    
     eu sau tu? (Vineri, 11 noiembrie 2016, 12:37)

     Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui NWalker

     tin sa-ti aduc aminte ca asta zicea ca vine apocalipsa cand a scazut tva-ul. uite ca nu s-a intamplat. la fel fel cand s-au luat alte masuri, le-am enumerat mai sus.
     legat de creditele in CHF... asta de la care iei tu lumina are 2 credite in CHF, deci mai gandeste-te daca e asa competent :))
     cat despre salariul meu de bugetar... sa-ti dea dumnezeu de 100 de ori mai mult decat am luat eu de la stat :))
     • 0 (2 voturi)    
      gindire cu premeditare. (Vineri, 11 noiembrie 2016, 14:24)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

      Intra pe site la MF si vei vedea ca scaderea TVA a insemant vrom mld de eur mai putin la buget, coroborat cu aproape alt miliard din cresterile de salarii de la final de 2015. Astea doua cumulate ne duc spre un deficit de 3% din PIB, adica 10% din buget, adica 5 mld de euro.
      bani pe care trebuie sa-i imprumutam, si pentru care vom pati dobanda an de an. Asta in conditiile incare noi am avea nevoie de bani sa atragem fonduri europene si sa dezvoltam infrastructura, ca sa creem locuri de munca.
 • 0 (4 voturi)    
  CHIAR NU AU INTELES (Vineri, 11 noiembrie 2016, 12:16)

  jidanul [utilizator]

  Sunt structuri ale statului nostru care chiar n-au inteles nimic din cea ce se intampla in prezent in lume. Nu s-a inteles nimic din siguranta nationala care e compusa din siguranta tarii adica, apararea Romaniei, din siguranta cetateanului adica, institutile de protectie ale cetateanului si din siguranta financiara a romanilor adica, veniturile romanilor care trebuie sa asigure permanent, o calitate a vietii cat mai buna. Sunt institutii cu angajati platiti din banii nostri, cu salarii "nesimtite" care nu realizeaza ca nu ai sanatate, educatie, cultura, administratie, investitii si dezvoltare performante daca salariul/venitul medicului, profesorului si functionarului public nu este, cel putin decent. Adica, angajatii de la ASF, BNR, Consiliul Fiscal si altii ca ei au salarii enorme dar, doctorul, profesorul si functionarul public sunt in categoria celor cu salarii mici-medii, in conditiile in care un medic, un profesor sau un functionar sunt cu mult mai importanti decat unul ca Ionut Dumitru, Mugur Isarescu, Misu Negritoiu si alti ca ei. De asemenea, la 49 de conducatori ai statului le-au crescut salariile de 3 ori, dintr-un foc si pentru astia au fost bani, dar brusc pentru celelalte categorii sociale de romani nu mai sunt bani. In mod obligatoriu aceste discriminari, abuzuri si privilegii trebuie sa dispara si politica asta "pentru unii muma si pentru altii ciuma" trebuie eliminata. In Romania trebuie comprimate salariile si pensiile de jos in sus si pentru asta este nevoie urgenta de elaborarea si aplicarea a 2 legi: legea salarizarii unitare si legea pensilor, precum si aplicarea Codului muncii pentru absolut toti salariatii din Romania.
  • 0 (2 voturi)    
   tu n-ai inteles nimic (Vineri, 11 noiembrie 2016, 14:34)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   Nimeni nu spune sa nu dam salarii la doctori si profesori ca in vest, atit timp cit se asigura finantarea necesara. Daca sefii tai de la PSD veneau si spuneau ca vor sa creasca salariile in inavatamant si sanatate, cu impact de x mld lei, fondurile fiind asigurate din scaderea salariilor la asf (x mil), scaderea investitiilor(y mil) , etc, etc in suma finala egala cu costurile, era altceva. Dar ei au venit sa spuna doar ca trebuie sa se cheltuie mai mult, ca stiu ei ca sunt bani, in acelasi stil in care fufa lui Ponta de la finante, cu studii la harward ii replica lui basescu ca ea crede din tot sufletul ca se vor gasi bani.

   daca tot mori de grija sigurantei financiare a romanului, de ce nu ceri urgentarea legii unice a salarizarii, care sa creasca salariile mici in procent mult mai mare decit salariile mari. O fi moral ca unui asistent universitar cu salariul de 1500 de lei sa-i cresti salariul cu 225 de lei, iar profesorului care are salariul de 8000 de eli sai dai in plus 1200 de lei? Si asta pe spinarea deficitului bugetar? oare n-ar fi fost mai inteligent sa-i daia aluia cu salariu 1500 inca 1000 de lei si aluia cu salariu de 8000, 200 de lei in plus?

   Da' asha e romanul, pune botul imediat la orice manipulare care anunta ca se da ceva, fara sa gindeasca.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by