Industria romaneasca a crescut in septembrie cu 3,3%, in ciuda continuarii declinului din sectorul minier
Pana in august, productia industriala a inregistrat anul acesta cel mai mare avans in luna aprilie, de 3,4% fata de aceeasi luna din anul trecut, dupa un debut de an modest.
Pe date ajustate in functie de influentele sezoniere, cresterea productiei din septembrie a fost de 1,4% fata de a noua luna a anului trecut.
Pe sectoare, industria extractiva a inregistrat si in septembrie un declin accentuat, de 14%, in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a redus cu 4,2%.
Statisticile reflecta problemele pe care le inregistreaza, in prezent, sectorul minier din Romania si cel al companiilor de utilitati, controlat in mare parte de stat si care este subminat de lipsa reformelor si de competitivitatea slaba.
Industria prelucratoare, care are cea mai mare pondere in industria romaneasca, a urcat cu 4,5% fata de septembrie 2015. In august, industria de prelucrare avansase cu 7,1%.
Comparativ cu luna august, productia industriala a crescut cu 23% pe serie bruta si cu 1% pe seria ajustata in functie de influentele sezoniere si numarul de zile lucratoare, indicatorul urmarit cel mai atent de economisti.
Cumulat pe primele noua luni, productia industriala din Romania a crescut cu 1,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, avans sustinut de industria prelucratoare, care a consemnat un plus de 2,3%.
Industria extractiva a scazut, insa, cu 18,1%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat - cu 1,9%.
Pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, industria a inregistrat o crestere nesemnificativa, de 0,3% in primele noua luni.
In 2015, productia industriala a urcat cu 2,7%, dupa un avans de 6,1% in 2014 comparativ cu anul precedent. Industria a contribuit, in 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut (PIB) al Romaniei.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Nu ne mai incurajati cu cresteti de procente dintr un total absolut minuscul. Acele procente se concretizeaza in sume minuscule, mult mai mici decat pierderile. In final, rezulta cifre negative, adica pierderi. cresterile aceleaminuscule nu sunt un rezultat al declinului in alte sectoare.