"Acordarea primei de stat reprezinta o investitie pentru Stat. Coeficientul de multiplicare poate ajunge de pana la 3 - 3.5 ori a investitiei Statului prin prima de stat", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania -ABDLR . Pentru aproximativ 500 milioane lei investiti de stat pe o perioada de 5 ani in sistemul Bauspar prin acordarea primei de stat, Statul incaseaza inapoi cel putin 1.757 mil. lei numai din taxe si impozite. Momentan, sistemul a luat o pauza dupa ce un control al Curtii de Conturi a descoperit nereguli aparente, contestate de bancile pentru locuinte. Parlamentarii din comisiile de specialitate admit ca problema trebuie urgent rezolvata, dar campania electorala pare mult mai presanta.

Potrivit IRSOP, 75% dintre cei care economisesc in sistemul Bauspar, utilizeaza fondurile (economii, dobanzi, prima de la stat) pentru imbunatatirea spatiului locativ al familiei, prima prioritate a 600.000 de familii de romani fiind imbunatatirea confortului locativ, intr-o tara cu cel mai invechit stoc de locuinte din UE (conform Eurostat).

De precizat ca veniturile medii ale romanilor sunt circa la jumatate cat incaseaza un ceh, slovac sau croat, in timp ce costul materialelor de constructii este relativ similar cu cel din Romania.

In Cehia, fiecare al saselea contract de economisire- creditare este semnat in favoarea unui minor, ne-existand nicio restrictie de varsta. "Din momentul in care copilul se naste si primeste un Cod Numeric Personal, el poate deveni client al sistemului Bauspar", a explicat Jiri Plisek, CEO-ul Stavebni sporitelna Ceske sporitelny, cea mai mare banca de economisire creditare din Cehia. Interventia lui Plisek vine in contextul in care recent, Curtea de Conturi din Romania a derulat un control la cele doua banci de locuinte locale (Raiffeisen BpL si BCR BpL), acuzand ca au permis incheierea de contracte pe numele unor minori.

Sistemul risca insa sa se blocheze din cauza controlului Curtii de Conturi, care printre altele, spune ca este ilegal sa inchei un asemenea contract pe numele minorilor (desi in toata Europa se practica acest lucru ). Actul de control al Curtii a fost contestat, faza urmatoare fiind apelarea la instantele de judecata.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a inceput activitatea in anul 2005, iar BCR Banca pentru Locuinte in anul 2008,fiind controlate anual de catre Banca Nationala, fara a fi vreodata sanctionate. Curtea de Conturi a efectuat insa un control la Ministerul Dezvoltarii Regionale (cel care asigura plata primei de la stat pentru sistemul Bauspar) in perioada in care acesta era condus de Elena Udrea si Liviu Dragnea, control care a fost extins la cele doua banci pentru locuinte din Romania. Inspectorii trimisi de Nicolae Vacaroiu au consemnat in raportul de control faptul ca in mod ilegal cele doua banci pentru locuinte ar fi incheiat contracte de economisire pe numele unot minori, dar si pentru ca din banii economisiti, clientii nu isi cumpara case la finalul perioadei contractuale.Concluziile controlului au fost contestate ierarhic la autoritatea care a dispus controlul, urmand ca, daca nu se va ajunge la o stingere a conflictului in urma unei medieri intre reprezentantii bancilor pentru locuinte si conducerea Curtii de Conturi, sa se apeleze la instantele de judecata.

Cehia este (dupa Austria) tara in care acest sistem de economisire-creditare este cel mai avansat, 60% dintre cehi fiind clienti Bauspar.

Sistemul de economisire-creditare este unicul sistem bancar care beneficiaza de sprijin financiar din partea statului, clientii bancilor pentru locuinte primind anual o prima din partea statului. Prima de stat reprezinta, in prezent, 25% din sumele economisite pe parcursul unui an de un client, dar nu poate depasi insa echivalentul in lei a 250 euro.

"Primii 4-6 ani sunt anii de constructie ai sistemului, in care clientii tatoneaza. Abia dupa 6-7 ani de functionare, am putut spune ca am pus bazele unei afaceri de succes. Totul e bazat pe incredere. Clientul trebuie sa aiba incredere ca banca isi va onora promisiunea, banca trebuie sa aiba incredere ca Statul isi va onora promisiunile iar Statul trebuie sa aiba incredere ca acei clienti isi vor pastra banii in sistem, permitand bancilor sa acorde credite. Daca la un moment dat aceasta incredere se rupe, sistemul colapseaza", a mai explicat Plisek.

Executivul bancii cehe a aratat ca, la fel ca in Romania, nici in Cehia nu toti clientii iau credit dupa cinci ani. "Unii apeleaza la credit, in vreme ce altii prefera sa imprumute sume mici de bani cu care sa-si imbunatateasca confortul locuintei. Altii insa pur si simplu isi retrag banii si din punctul nostru de vedere pot sa plece cu ei in Bahamas, daca asta isi doresc. Sunt banii lor, fac ce considera cu ei", mai spune Plisek. Intregul sistem de economisire creditare se bazeaza pe insasi faptul ca nu toti clientii care economisesc vor apela in mod automat la un credit. Trebuie sa economiseasca intre 3-5 persoane pentru ca unul sa ia un credit, mai spune CEO-ul bancii pentru locuinte citat.

Acesta a mai aratat ca fiecare 100 de milioane de coroane cehe (echivalentul a 16.6 milioane lei) investit in industria constructiilor de locuinte genereaza intre 3.2 si 3.5 locuri de munca, dar si 55.5 milioane coroane (echivalentul a 9,26 milioane lei) in taxe si alte venituri bugetare

In Romania, rata de penetrare a sistemului Bauspar este de circa 3%, in vreme ce in Cehia ea ajunge la 60%.

Cu unul din 10 contracte semnate in numele titularilor minori, Romania se inscrie in tendinta pietelor din UE unde sistemul de economisire-creditare functioneaza de zeci de ani, iar ponderea contractelor incheiate in numele copiilor este chiar dubla. Astfel, in Austria fiecare al cincilea contract de economisire creditare este semnat in favoarea unui copil, iar in Cehia fiecare al saselea contract.

Astfel, investitia economiilor si accesarea unui credit pentru a fi investit in locuinta comuna devine un act de solidaritate intre generatii-, reiese din studiile de piata derulate de IRSOP. Romanii vor sa economiseasca pentru copii, motivatia economisirii fiind insa diferita fata de pietele mai dezvoltate din UE: 60% dintre cei care economisiesc pun bani deoparte pentru situatii neprevazute, 34% pentru viitorul copiilor lor, iar 26% pentru renovarea/modernizarea locuintei.