"Cresterea potentiala a Romaniei este de 3%. Economia nu poate creste cu 5% doar pe baza unor stimuli fiscali care mai devreme sau mai tarziu vor trebui retrasi", a spus marti economistul sef al BNR, Valentin Lazea, cu ocazia conferintei anuale a Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR). Motivul? Toti cei trei factori de productie care intra in componenta PIB: capitalul, forta de munca, productivitatea au suferit contractii.

Valentin LazeaFoto: Hotnews

Reamintim ca economia pare sa decelereze usor, chiar daca ritmul de crestere ramane la cote ridicate. INS a transmis marti ca dupa primele 9 luni din acest an, PIB-ul a crescut cu 4,9%, pe seria brută şi cu 4,8%, pe seria ajustată sezonier.

Cresterea potentiala reprezinta ritmul de crestere sanatoasa, sustenabila, fara afectarea altor indicatori macroeconomici (inflatie, deficit extern, datorie publica) la care poate spera o tara pe baza dotarii de care dispune la un moment dat cu cei trei factori de productie care intra in componenta PIB: capitalul, forta de munca, productivitatea (totala a factorilor). Or, spune Lazea, acesti trei factori au cunoscut in ultimii ani o involutie, dupa cum urmeaza:

  • investitiile straine directe, componenta esentiala a factorului capital, au scazut de la o medie anuala de 7,3 miliarde euro in perioada 2004-2008 la o medie anuala de 2,5 miliarde euro in perioada 2009-2015;
  • forta de munca nou intrata in campul muncii, la implinirea varstei de 18 ani, se situa, in medie, la 365 mii oameni anual in perioada 2004-2008, in timp ce forta de munca nou intrata in perioada 2009-2015 s-a redus la circa 250 mii oameni/an, ca urmare a prabusirii natalitatii dupa 1990;
  • productivitatea, al treilea factor de productie, depinde in mod covarsitor de calitatea sistemului educational. Or, in anul 2012, conform testului international PISA, efectuat in randul liceenilor de 15-16 ani in 65 de tari, Romania ocupa locul 45 la matematica, locul 49 la stiinte si locul 50 la citire si intelegerea textului.