Reamintim ca economia pare sa decelereze usor, chiar daca ritmul de crestere ramane la cote ridicate. INS a transmis marti ca dupa primele 9 luni din acest an, PIB-ul a crescut cu 4,9%, pe seria brută şi cu 4,8%, pe seria ajustată sezonier.
Cresterea potentiala reprezinta ritmul de crestere sanatoasa, sustenabila, fara afectarea altor indicatori macroeconomici (inflatie, deficit extern, datorie publica) la care poate spera o tara pe baza dotarii de care dispune la un moment dat cu cei trei factori de productie care intra in componenta PIB: capitalul, forta de munca, productivitatea (totala a factorilor). Or, spune Lazea, acesti trei factori au cunoscut in ultimii ani o involutie, dupa cum urmeaza:
- investitiile straine directe, componenta esentiala a factorului capital, au scazut de la o medie anuala de 7,3 miliarde euro in perioada 2004-2008 la o medie anuala de 2,5 miliarde euro in perioada 2009-2015;
- forta de munca nou intrata in campul muncii, la implinirea varstei de 18 ani, se situa, in medie, la 365 mii oameni anual in perioada 2004-2008, in timp ce forta de munca nou intrata in perioada 2009-2015 s-a redus la circa 250 mii oameni/an, ca urmare a prabusirii natalitatii dupa 1990;
- productivitatea, al treilea factor de productie, depinde in mod covarsitor de calitatea sistemului educational. Or, in anul 2012, conform testului international PISA, efectuat in randul liceenilor de 15-16 ani in 65 de tari, Romania ocupa locul 45 la matematica, locul 49 la stiinte si locul 50 la citire si intelegerea textului.
2. BNR nu se ocupa de banii romanilor, ci de rezerva valutara (care a ajuns la 33-35 mld eur) si de stabilitatea sistemului bancar incluzind aici si piata valutara.
3. Pina la proba contrarie BNR n-a fost implicat in nici un scandal de coruptie. Si faptul ca a crescut rezerva valutara de la aproape zero in '98-2000 la 33 mld eur in 2016 arata si ceva performante.
4. argumentul cu longevitatea guvernatorului nu are sens atit timp cit BNR performeaza. Intreaba-te de ce nici un parlament nu a intentionat sa-l schimbe.
5. Ma indoiesc ca sunt in Romania 10 profesionisti mai performanti decit Isarescu, mai ales tinind cont de experienta lui si de relatiile pe care si le-a creat in lumea bancara europeana. Compara stabilitatea monedei in perioada de criza sau evolutia rezervei valutare intre Romania si oricare din tarile din jur si vei vedea ca BNR a fost cea mai performanta.
Si in concluzie: la noi oricind ceva merge bine, se gasesc 5 gigei sa conteste. Exact cum Belu si Bitang au fost debarcati de la lotul de gimnastica dupa denigrari in presa, asha se incearca si cu Isarescu. La un moment dat va pleca, si vei avea posibilitatea sa evaluezi mult mai obiectiv perioada Isarescu. Ca asha suntem noi romanii, ne apreciem valorile doar post-mortem.