Comisia Europeana plaseaza Romania in randul celor mai echilibrate economii din Uniunea Europeana, alaturi de alte 5 state, dar executivul comunitar avertizeaza ca datoria publica romaneasca poate creste din cauza majorarilor salariale din sectorul bugetar.

MIP2015Foto: Hotnews

Printre cele 19 tari care fac obiectul unei analize aprofundate in 2016, sase s-au dovedit a nu avea niciun dezechilibru (Austria, Belgia, Estonia, Ungaria, Romania si Marea Britanie), sapte au fost gasite cu dezechilibre (Finlanda, Germania, Irlanda, Olanda, Slovenia, Spania si Suedia) si sase s-au dovedit a avea dezechilibre excesive (Bulgaria, Croatia, Cipru, Franta, Italia si Portugalia), spune miercuri Comisia Europeana in raportul mecanismului de alterta 2017, transmis catre Parlamentul European si Consiliul UE.

De asemenea, Romania nu necesita analiza aprofundata si in anul 2017, nefiind semnalate riscuri majore fata de anul precedent, mentioneaza CE.

In context, analiza privid anul 2015 arata ca datoria publica a Romaniei se mentine relativ scazuta si pe o traiectorie descendenta. "Cu toate acestea, masurile fiscale si cresterile salariale ad-hoc pentru anumite categorii de bugetari se indreapta spre o relaxare fiscala si o politica fiscala pro-ciclica in 2016-2017, care ar putea deteriora dinamica datoriei", spune Comisia.

Analiza aprofundata pentru Romania in 2015

Totodata, analiza mai arata ca nivelul competitivitatii se poate inrautati daca salariile din tara vor creste peste cresterile de productivitate.

In privinta sectorlui bancar, CE mentioneaza ca, desi sunt pe o tendinta de scadere, creditele neperformante raman la un nivel ridicat, in timp ce "initiativele legislative recurente au impact asupra predictibilitatii legislative si ar putea afecta sabilitatea bancilor".

"In acest moment, Comisia nu va face noi analize aprofundate in contextul procedurii dezechilibrelor macroeconomice, dar va monitoriza indeaproape initiativele care ar putea afecta stablitatea financiara" a Romaniei, se mai arata in raportul de la Bruxelles.

Tabloul de bord 2015 - clic pt a extinde

Potrivit "Tabloului de bord" emis miercuri de Eurostat, dintr-un total de 14 indicatori luati in calcul, doar la unul singur a fost inregistrat dezechilibru in anul 2015, pozitia investitionala internationala neta: - 51,9% din produsul intern brut, in conditiile in care pragul admis este de -35% (adica stoc de pasive 35% din PIB). Practic, acest indicator exprima depedenta economiei romanesti de capitalul strain, in conditiile investitiilor masive straine in Romania fara o extindere a capitalului romanesc pe pietele externe.

Conform prognozei de toamna, emise saptamana trecut de Comisia Europeana, Romania va termina anul 2016 cu o datorie publica de 38,9% din PIB, in crestere cu 1 punct procetual fata de anul 2015, pentru ca in anul 2017 sa creasca pana la 40,2% din PIB.

De asemenea, deficitul bugetar va ajunge la 3,2% din PIB, in anul 2017, ca urmare a cresterilor salariale in sectorul bugetar si a relaxarilor fiscale, a mai estimat CE.