
De la numirea Ancai Dragu in fruntea Finantelor, Ministerul a initiat si/sau emis 138 de acte normative cu impact fiscal. Inaintea ei, Teodorovici avea 100 de legi la care a contribuit sau ordine emise in cele 8 luni de ministeriat, Valcov avusese 44 de reglementari in cele 3 luni cat a fost ministru, iar Ioana Petrescu, 66 in 9 luni. Daca facem o evaluare strict cantitativa, Valcov a produs lunar peste 16 reglementari cu impact fiscal, urmat de Teodorovici, cu 12.5 reglementari emise lunar, in vreme ce Dragu are 11.5 reglementari /luna. Au fost luate in calcul doar reglementarile aparute in Monitorul Oficial (fie ca e vorba de legi, Ordonante ale Guvernului - de urgenta sau nu, sau Ordine ale Ministrului Finantelor Publice).
Vezi in text o comparatie cu cei 3 ministri de Finante anteriori Ancai Dragu.- Intrari de firme in piata
Sub mandatul Ancai Dragu , potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului s-au infiintat 97.000 de societati comerciale, adica o medie de 8084 de companii lunar. Pe vremea Ioanei Petrescu se infiintasera 72.332 firme, adica o medie de 8036 firme lunar. Valcov este ¬campionul¬ acestei categorii, in cele 3 luni cat a fost ministru, infiintandu-se aproape 30.000 de firme, adica 10.000 de inmatriculari lunar. In ceea ce il priveste pe Teodorovici, acesta a generat aproape 77.000 de firme noi, adica 9600 de inmatriculari lunar.
- Venituri si cheltuieli bugetare
In materie de venituri si cheltuieli bugetare, Anca Dragu a reusit (in perioada decembrie 2015- 01 octombrie 2016) sa obtina venituri totale la buget de 189,69 miliarde de lei, cheltuind in acelasi timp 209.08 miliarde de lei. Practic, pentru fiecare leu incasat, bugetul a cheltuit 1,10 lei. Eugen Teodorovici, predecesorul Ancai Dragu a adus la buget 154,69 miliarde de lei, cheltuind 154,25 miliarde in cele 9 luni de mandate. Practic, la 1 leu incasat, bugetul a cheltuit 0.99 lei, aceeasi performanta fiind si sub mandatul lui Valcov, care a adus in cele 3 luni de ministeriat 55 de miliarde la buget si a cheltuit 50 de miliarde. In timpul Ioanei Petrescu, bugetul a avut venituri totale de 165 de miliarde si cheltuieli de176 de miliarde. Ceea ce face ca entru fiecare leu adus la buget, Statul a cheltuit 1.07 lei.

Datele au fost extrase din executiile bugetare publicate de MFP, corelandu-se cu perioadele ministeriatelor luate in calcul. Daca persoana a fosu numita in prima jumatate a lunii, s-a luat in calcul luna intreaga. Daca fotoliul de ministru a fost ocupat in a doua jumatate a lunii, s-a luat in calcul luna urmatoare intrarii in functie.
Un demers in favoarea actualei conduceri a Finantelor, dar pentru care meritul este mai degraba a actualei conduceri ANAF, este cel legat de simplificarea procedurilor de administrare si plata a impozitelor si taxelo. "ANAF este o institutie de o importanta cruciala, care se afla intr-un amplu proces de restructurare, menit sa raspunda cerintelor si exigentelor actuale. Vom continua implementarea programului cu Banca Mondiala, care ne va permite sa cream o organizatie moderna. Ne vom concentra pe simplificarea procedurilor de administrare si plata a impozitelor si taxelor si pe o interactiune cat mai facila cu platitorii de taxe si impozite. Unul dintre exemple este chiar formularul 088, avem in vedere o aplicare mai putin anevoioasa a acestuia. Vom fi parte activa a procesului inceput odata cu initiativa guvernamentala "comisia pentru taiatul hartiilor". ANAF trebuie sa fie o organizatie puternica, pregatita sa reactioneze prompt si cu profesionalism in toate situatiile", a declarat noul presedinte al ANAF, Dragos Doros.
Wait, what?!!
Fara A3, gadea si Iliescu!
Una era "greaua mostenire" primita de madam Petrescu si alta este cea primita de madam Dragu.
Indicatie: Tehnocrat nu inseamna persoana apolitica! Si tanti Ioana Petrescu tot tehnocrata e!
Franta 2015 date oficiale INSEE, total venituri 392 miliarde euro, total cheltuieli 463 miliarde, ministrul francez de finante a cheltuit 1,18 euro la 1 euro venit la buget.
Dna Dragu e mai performanta decat ministrul francez, asa ar rezulta daca ne oprim strict la niste statistici numai bune de aruncat la jurnalisti.
Belgia 2016, date oficiale 2016 ajustate, total venituri 55,7 miliarde euro, total cheltuieli 68,2 miliarde euro, ministrul belgian de finante a cheltuit 1,22 euro la 1 euro venit la buget.
Dna Dragu s-ar zice ca gestioneaza mai bine bugetul ei decat o face ministrul belgian.
Si se poate continua asa cu majoritatea tarilor din UE.
Comisia Europeana a supus recent analizei aprofundate 19 tari din UE, Romania e in grupul restrans al celor care au fost considerate cele mai stabile economii ale Europei, la nivelul Austriei sau UK.
Macroeconomic nu ne descurcam rau deloc, din pacate nu avem doar tehnocrati, ci si politicieni care cel mai adesea sunt niste habarnisti corupti si demagogi.
Idealul la buget ar fi sa fim la echilibru, sa fim pe plus nu e neaparat de dorit, sa fim pe minus nu e neaparat dramatic. Totul e sa pastram marje rezonabile, sustenabile, sa nu depasim limite care sa ne creasca datoria publica prea mult si sa nu facem politici de cheltuieli iresponsabile cu scop electoralist.
Lucrez in domeniul financiar si Dragu este de la o posta cea mai capabila si profesionista comparativ cu toti ceilalti.
Pentru cei care mai inteleg un pic din viata sau finante, corespondentul nevestei patronului e in cazul nostru minunatul parlament care scade taxe si mareste cheltuieli prin legi fara sa indice sursa de finantare, asa cum cere inclusiv constitutia.
Eficient, "ministrul lui Ponta"? Ma leshi?
Să se plătească doar pentru armată, educație, sănătate, justiție și poliție. Autostrăzile realizate din fonduri publice independente de guvern și puse pe bursă, alte sisteme similare pentru probleme similare. Statul minimal este soluția pentru Romania, dacă statul ex-comunist nu este capabil.
============================
"Cu prostul sa nu mergi nici la castig...." spune o vorba veche romaneasca. Ah, da, stiu, "zero coruptie".
2. cresterea negativa a lui basescu se referea la crestere economica, nu la deficit, dar ca sa diferentiezi cele doua notiuni ai nevoie, intr-adevar, de ceva mai multa inteligenta decit etalezi tu.
3. Acum, ca ai aflat si tu ca avem deficit bugetar de 3%, poate vei vedea in alta lumnina afirmatiile lui Ciolos referitoare la cresterile de salarii votate de psd. Desi am serioase dubii.
Scopul ministerului e sa creasca PIB-ul si in acelasi timp bugetul tarii pentru a genera bani de investitii si locuri de munca.
Sa vedem pe ce anume au cheltuit banii si ce vor genera banii aia, ca eu sunt de acord sa mergem pe deficit daca facem investitii, in loc sa iesim pe plus doar platind pensii si salarii dar fara nici un drum sau loc de munca nou.
Asta nu inseamna ca spun ca doamna ministru e competenta, doar ca articolul este unul FOARTE PROST.
Oricum cine crede ca economia e aritmetica, comenteaza degeaba.
Idiotenie marca Dan Popa.
Dupa grafice aiuritoare vine si cu o asemenea formulare.
Realitatea cred ca este insa: ANAF a incasat 189,69 miliarde
Executia bugetara a fost de 209,08 miliarde.
Executia bugetara sunt de fapt cheltuielile facute in baza bugetului, a legilor adoptate. Ati uitat replica idiotului de la comisia de buget finante cand a fost intrebat de sursa de finantare ? ”Bugetul de stat” ”Impactul - DEVASTATOR”.
Ati uitat ca de fapt bugetul a fost construit de Ponta pe un deficit de 2,99 dar care va exploda ca urmare a masurilor cu impact salarial si al reducerilor de taxe? Pai DEFICITUL sunt bani cheltuiti care nu i-a colectat ANAF deci trebuie imprumutati.
1. Comparatiile ar trebui facute ontr ministrii de finante pe functie in ani electorali.
2. Actualul guvern a corectat gauri din sistemul de salarizare in forma compensarii unor inechitati existente de peste 10 ani (corectii cu plus la salariu) in sitemul de sanatate si invatamant (fara sa le acopere in totalitate deocamdata) dar nu a avut timp sa intre in rezolvarea unor probleme de salarizare ce presupun si corectii in minus. Aceste ultime corectii se pot face numai prin adoptarea unei legi unitare de salarizare prin care se vor stabili nivelul de plata functie de competente, experienta si performanta!
3. Analiza ar trebui sa ia in considerare si defalcarea pe categorii de cheltuieli si atunci se va observa clar cat de gospodar a fost fiecare ministru. Ponta a taiat sau blocat cu ministrii lui aproape toate investitiile in derulare si mai ales cele pe fonduri EU (din alea nu se putea fura asa usor) plus nu a dezvoltat nici un proiect major de investitii cu intentia de promovare pe exercitiu bugetar European al urmatorilor 7 ani.
In concluzie se poate observa ciclicitatea risipirii banului public pe perioada guvernarilor PSD &co numai daca se ia in considerarae atat structura veniturilor cat si cheltuielior.
Sa fiu mai pe intelesul PSDeilor... Daca nea Ion cumpara anul asta tracor in Rate si plateste avansul normal ca anul viitor va avea mai putine cheltuieli platind numai rata si mai cresc si veniturile din serviciile prestate si costuri reduse cu munca (crestere productivitate), Dar nea Ion pleaca la munca in Spania si ramane nevasta care primeste bani din Spania (de la nea ION) pentru rata la tractor (fonduri UE pe proiectul finantat din fonduri personale de nea ION)
si la sfarsitul anului termina toate lucrarile agricole mai ieftin (datorita tractorului angajeaza mai putini oameni) mai repede si productie mai mare...si uite asa nevasta devine mai performanta!!!!