De la numirea Ancai Dragu in fruntea Finantelor, Ministerul a initiat si/sau emis 138 de acte normative cu impact fiscal. Inaintea ei, Teodorovici avea 100 de legi la care a contribuit sau ordine emise in cele 8 luni de ministeriat, Valcov avusese 44 de reglementari in cele 3 luni cat a fost ministru, iar Ioana Petrescu, 66 in 9 luni. Daca facem o evaluare strict cantitativa, Valcov a produs lunar peste 16 reglementari cu impact fiscal, urmat de Teodorovici, cu 12.5 reglementari emise lunar, in vreme ce Dragu are 11.5 reglementari /luna. Au fost luate in calcul doar reglementarile aparute in Monitorul Oficial (fie ca e vorba de legi, Ordonante ale Guvernului - de urgenta sau nu, sau Ordine ale Ministrului Finantelor Publice). Vezi in text o comparatie cu cei 3 ministri de Finante anteriori Ancai Dragu.

Anca Dragu, fost ministru al FinantelorFoto: Hotnews
  • Intrari de firme in piata

Sub mandatul Ancai Dragu , potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului s-au infiintat 97.000 de societati comerciale, adica o medie de 8084 de companii lunar. Pe vremea Ioanei Petrescu se infiintasera 72.332 firme, adica o medie de 8036 firme lunar. Valcov este ¬campionul¬ acestei categorii, in cele 3 luni cat a fost ministru, infiintandu-se aproape 30.000 de firme, adica 10.000 de inmatriculari lunar. In ceea ce il priveste pe Teodorovici, acesta a generat aproape 77.000 de firme noi, adica 9600 de inmatriculari lunar.

  • Venituri si cheltuieli bugetare

In materie de venituri si cheltuieli bugetare, Anca Dragu a reusit (in perioada decembrie 2015- 01 octombrie 2016) sa obtina venituri totale la buget de 189,69 miliarde de lei, cheltuind in acelasi timp 209.08 miliarde de lei. Practic, pentru fiecare leu incasat, bugetul a cheltuit 1,10 lei. Eugen Teodorovici, predecesorul Ancai Dragu a adus la buget 154,69 miliarde de lei, cheltuind 154,25 miliarde in cele 9 luni de mandate. Practic, la 1 leu incasat, bugetul a cheltuit 0.99 lei, aceeasi performanta fiind si sub mandatul lui Valcov, care a adus in cele 3 luni de ministeriat 55 de miliarde la buget si a cheltuit 50 de miliarde. In timpul Ioanei Petrescu, bugetul a avut venituri totale de 165 de miliarde si cheltuieli de176 de miliarde. Ceea ce face ca entru fiecare leu adus la buget, Statul a cheltuit 1.07 lei.

Datele au fost extrase din executiile bugetare publicate de MFP, corelandu-se cu perioadele ministeriatelor luate in calcul. Daca persoana a fosu numita in prima jumatate a lunii, s-a luat in calcul luna intreaga. Daca fotoliul de ministru a fost ocupat in a doua jumatate a lunii, s-a luat in calcul luna urmatoare intrarii in functie.

Un demers in favoarea actualei conduceri a Finantelor, dar pentru care meritul este mai degraba a actualei conduceri ANAF, este cel legat de simplificarea procedurilor de administrare si plata a impozitelor si taxelo. "ANAF este o institutie de o importanta cruciala, care se afla intr-un amplu proces de restructurare, menit sa raspunda cerintelor si exigentelor actuale. Vom continua implementarea programului cu Banca Mondiala, care ne va permite sa cream o organizatie moderna. Ne vom concentra pe simplificarea procedurilor de administrare si plata a impozitelor si taxelor si pe o interactiune cat mai facila cu platitorii de taxe si impozite. Unul dintre exemple este chiar formularul 088, avem in vedere o aplicare mai putin anevoioasa a acestuia. Vom fi parte activa a procesului inceput odata cu initiativa guvernamentala "comisia pentru taiatul hartiilor". ANAF trebuie sa fie o organizatie puternica, pregatita sa reactioneze prompt si cu profesionalism in toate situatiile", a declarat noul presedinte al ANAF, Dragos Doros.