Sunt cateva modificari intr-adevar la legea privind combaterea evaziunii. Vom avea acest proiect aprobat in maxim doua saptamani. Il vom pune in consultare publica probabil saptamana viitoare, a declarat joi ministrul Finantelor Anca Dragu. Informatia fusese lansata de seful ANAF in cadrul unei conferinte organizate de Deloitte, Doros spunand ca ANAF se afla in faze avansate pentru modificarea Legii evaziunii fiscale, pentru ca legislatia din Romania sa permita o mai usoara investigare a potentialelor infractiuni.

"Suntem in proces sa modificam, suntem in dialog cu Ministerul Justitiei, cu Ministerul Public, cu Parchetele Generale precum si celelalte divizii ale Parchetului din Romania sa facem in asa fel incat legislatia din Romania sa permita o mai usoara investigare a potentialelor infractiuni. Vreau sa apar inspectorul fiscal in sensul in care legislatia din Romania in acest moment obliga inspectorul fiscal sa faca o plangere penala de cate ori are o suspiciune. Atunci aceasta prevedere destul de laxa si de larga cuplata cu practica noastra care de cativa ani este mai incisiva pe domeniul acesta duce si la exagerari. Si pe noi ne deranjeaza. Avem foarte multe plangeri penale care stau in nelucrare la Parchete si asa nu e ok", a spus Doros.

Potrivit acestuia, o plangere penala in materie de evaziune fiscala trebuie rezolvata cat mai repede.

"Este in interesul nostru si al contribuabilului care face obiectul acelei plangeri penale sa se lamureasca repede ca sa poata sa isi continue activitatea, sa incasam sumele la care ne gandim si sa se aplice sanctiunile asa cum decide instanta de judecata. Suntem in proces de modificare a legii evaziunii fiscale si a altor proceduri care sa rezulte intr-un curs al evenimentelor mai facil, mai rapid si care sa urmareasca banii, nu hartiile. Ne gandim din perspectiva statului cat de mult costa sa instrumentezi o plangere penala care sa ajunga in instanta si sa aiba o decizie. Acesta este un principiu care nu a fost avut in vedere pana acum si acum ne uitam la aceste costuri ale statului, la resursele care se cheltuiesc si la ce rezulta din asta. Sper ca pana la sfarsitul anului sa se intample, suntem in faze inaintate ale procesului si obiectivul este sa diminuam semnificativ stocul de plangeri penale si sa ne ducem catre bani", a mai spus presedintele ANAF.