Cresterea economica de 4,9% din primele noua luni ale acestuia an se simte si in buzunarul romanilor, avand in vedere ca se observa o crestere a veniturilor populatiei, dar si a economisirii, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, la conferinta de bilant la un an de guvernare. Sa ne uitam insa putin mai in detaliu la cifre. Pentru ca lucrurile arata nuantat. Foarte nuantat.

Anca Dragu, ministrul Finantelor PubliceFoto: Guvern

Mai jos aveti dinamica salariilor din diferite sectoare de activitate in perioada noiembrie 2015-august 2016. Click pe imagine pentru a o mari.

Prin urmare, avem asa:

  • In intermedieri financiare avem o scadere salariala de aproape 5%. In  domenul postei si curieratului, scadere de 3.53%. Media nationala este pe la 8% (crestere), dar 7 domenii sunt sub aceasta medie si alte 14 sunt peste medie, ca ritm de crestere. In tranzactii imobiliare si in domeniul maritim avem cele mai mari cresteri care trag in sus media.Asta daca facem un calcul pe salariile august 2016 fata de noiembrie 2015 (august e cea mai recenta luna cu informatii disponibile, iar noiembrie e luna in care Anca Dragu a preluat portofoliul Finantelor.
  • Daca ne uitam la datele pe primele 8 luni din acest an (august la ianuarie 2016), avem o singura contractie salariala, in domeniul depozitarii. Posta, curieratul trece pe plus, dar cu un anemic 1%. Tot pe acolo sunt asiguratorii, putin peste 1%.Avem 9 domenii sub media nationala a ritmului de crestere (care coboara la sub 7%) si 12 domenii peste ritmul mediu.
  • Nici daca "rearanjam" datele si ne uitam la august 2016/august 2015 nu stam mai stralucit. Media urca la 14.27% (crestere salariala), dar sub medie sunt 14 domenii, deasupra stand confortabil doar 7.

Dar sa schimbam putin perspectiva si sa ne uitam geografic, pe salariul mediu net din judetele patriei.

Crestere de peste 13% are doar un judet, Covasna . Restul sunt sub 13%, iar cel mai prost stau Giurgiu, Iasi si Hunedoara. In Bucuresti, chiar daca sunt cele mai mari salarii din tara, ca ritm de crestere e modest.

Si mai e ceva: caculul salariilor pe judete include atat lefurile angajatilor de la Stat cat si pe cele ale angajatilor din mediul privat. Potrivit unui raport al Consiliului Fiscal, confirmat de datele INS, diferenta dintre salariul mediu la Stat si la privat era de circa 400 de lei, inainte de majorarile salariale ale bugetarilor. Cresterea salariilor bugetarilor cu 10% ar mari acest decalaj, asa incat daca am judeca ipotezele avansate joi de ministrul Dragu doar pentru salariile angajatilor din mediul privat, nu stiu in ce masura s-ar mai sustine. Si asta pentru ca in mediul privat cresterea salariului vine insotita doar de cresterea eficientei angajatului, in vreme ce la Stat ea vine printr-o Ordonanta de Urgenta.

Pe scurt, cresteri exista, dar nu sunt uniforme nici profesional nici geografic. Iar aceste cresteri le simtim diferentiat. Vorba Poetului: Erau pe cand nu le simteam/Astazi o simt, dar nu e...