Mai jos aveti dinamica salariilor din diferite sectoare de activitate in perioada noiembrie 2015-august 2016. Click pe imagine pentru a o mari.

Prin urmare, avem asa:
- In intermedieri financiare avem o scadere salariala de aproape 5%. In domenul postei si curieratului, scadere de 3.53%. Media nationala este pe la 8% (crestere), dar 7 domenii sunt sub aceasta medie si alte 14 sunt peste medie, ca ritm de crestere. In tranzactii imobiliare si in domeniul maritim avem cele mai mari cresteri care trag in sus media.Asta daca facem un calcul pe salariile august 2016 fata de noiembrie 2015 (august e cea mai recenta luna cu informatii disponibile, iar noiembrie e luna in care Anca Dragu a preluat portofoliul Finantelor.
- Daca ne uitam la datele pe primele 8 luni din acest an (august la ianuarie 2016), avem o singura contractie salariala, in domeniul depozitarii. Posta, curieratul trece pe plus, dar cu un anemic 1%. Tot pe acolo sunt asiguratorii, putin peste 1%.Avem 9 domenii sub media nationala a ritmului de crestere (care coboara la sub 7%) si 12 domenii peste ritmul mediu.
- Nici daca "rearanjam" datele si ne uitam la august 2016/august 2015 nu stam mai stralucit. Media urca la 14.27% (crestere salariala), dar sub medie sunt 14 domenii, deasupra stand confortabil doar 7.
Dar sa schimbam putin perspectiva si sa ne uitam geografic, pe salariul mediu net din judetele patriei.
Crestere de peste 13% are doar un judet, Covasna . Restul sunt sub 13%, iar cel mai prost stau Giurgiu, Iasi si Hunedoara. In Bucuresti, chiar daca sunt cele mai mari salarii din tara, ca ritm de crestere e modest.
Si mai e ceva: caculul salariilor pe judete include atat lefurile angajatilor de la Stat cat si pe cele ale angajatilor din mediul privat. Potrivit unui raport al Consiliului Fiscal, confirmat de datele INS, diferenta dintre salariul mediu la Stat si la privat era de circa 400 de lei, inainte de majorarile salariale ale bugetarilor. Cresterea salariilor bugetarilor cu 10% ar mari acest decalaj, asa incat daca am judeca ipotezele avansate joi de ministrul Dragu doar pentru salariile angajatilor din mediul privat, nu stiu in ce masura s-ar mai sustine. Si asta pentru ca in mediul privat cresterea salariului vine insotita doar de cresterea eficientei angajatului, in vreme ce la Stat ea vine printr-o Ordonanta de Urgenta.
Pe scurt, cresteri exista, dar nu sunt uniforme nici profesional nici geografic. Iar aceste cresteri le simtim diferentiat. Vorba Poetului: Erau pe cand nu le simteam/Astazi o simt, dar nu e...
Daca unii asteapta sa le creasca salariul cu 50% in urma unei cresteri economice de 5%, e problema lor.
Si... cresterile n-au cum fi nici profesional nici geografic intr-o economie de piata. Cel putin in mediul privat ele sunt rezultatul cererii si a ofertei.
In concluzie nu inteleg titlul pesimist al articolului. Nu e o stire senzationala, nu am devenit toti milionari, dar atit timp cit cresterea de salarii e sensibil peste cresterea economica, n-ar trebui sa fim nemultumiti.
Hm. Unii nu stiu se pare ca, pe tara, cam 80% din romani au venit sub 1000 lei, la preturi de UE.
Daca e sa-u credem pe astia:
http://www.analizeeconomice.ro/2015/07/avem-clasa-mijlocie-in-romania.html, sunt minim 35% cu salariu peste 1000 de lei in 2015
Acuma, ca sunt o gramada cu salarii mcii e adevarat, dar asta se datoreaza in primul rind faptului ca in sonele respective nu sunt fabrici si uzine europene pentru ca accesul e sosea e la pamant (moldova si oltenia). Si pe de alta parte forta de munca e preponderent necalificata, ne-responsabila, neserioasa, etc.
Pai ASTA e problema care omoara romanii. Bine ca o lasi, strategic, la coada mesajului. Adica o bagi sub mocheta. Si tu, mai lasa cifrele de la guvern, ca-s Made by Pinocchio.
Dar asta nu are legatura cu cresterea de 5%... Asta e cu totul alta problema...
Din datele prezentate in articol reiese doar ca au existat cresteri salariale in toate judetele
(ca medie) si in majoritatea domeniilor de activitate si atat...
Coboara-n jos lushiafar band
S-ajunji cu chishioarile pi pamant
sigur ca se simte, se aude...
acolo, la ei.
du'te la tzara sa vezi cum este. acolo traieste peste jumatate din populatia tzarii.
da, ai sa vezi case noi sau reamenajate, dar cu banii castigati la munca, afara....
sau mergi in multele orase mici. unde nu sunt gaze, unde primaria n'a mai putut tzine incalzirea centrala si tremura oamenii, cu godine si sobe improvizate. sau fara canalizare si apa curenta. chiar in bucuresti, strazi din sectorul cinci mai sunt inca neasfaltate, cu closetul in curte, fara canalizare, fara gaze. vezi strazile alea intre antiaeriana si margenaului. sa nu mai vorbim in soseaua alexandriei, in zona ..cantonamentului rahova.
deci, cum spui, cine o duce bine, o duce ca a mostentit din munca..bunicilor..
ori esti propagandist, ori esti rupt de realitate.
...auzi, in ultimii zece cinspe ani ...au plecat peste trei milioane, ei tin parintii si bunicii de la tzara.
iete, dracie ! nu stiam cat e de bine in ro.
totusi se pleaca, nu se revine in tzarisoara....
aia n'au simtul patriotic, nu's mandri ca sunt romani...
Realitatea (in ochii mei binenteles) se prezinta in felul urmator. Cresterea economica nu numai ca se vede in buzunarele oamenilor, ci acolo isi are sursa. Mai exact, cresterea consumului populatiei a fost vectorul principal al cresterii economice. Cresterea salariului mediu cu vreo 8%, rata inflatiei negativa, vreo -1.5%, au determinat cresterea economica de 5%. Cine a beneficiat de cresterea asta cu precadere? Patura de jos si lower middle class. De unde stim? Pai cel mai mult a crescut consumul de alimente, tras in sus de cresterea salariului minim.
IMHO.
e mai groasa ca salteaua...
oamenii n'au cumparat mai mult, au cumparat mai scump. ma refer la cei cu buzunare care zornaie, nu al cei cu buzunare care fosnesc...
la cei care cheltuiesc mai multi bani la bacanie si in piata, nu in magazinele de bunuri scumpe.
Cred ca mai degraba vorbeste inclinatia politica din tine.
io cred ca, is the other way around, ca cei ce vad binele, il vad din ziare, de la sedintele de partid.
io nu fac politica, sunt pensionar.
cand votez, votez ochiul. dar, mai mult stau acasa in ziua votului.
nu pun botul la minciuni, cum se zice in limbajul de azi...
si traiesc si io in tzara asta, printre romani.
nu a fost eradicata saracia, se vede cu ochiul liber :-))
se pare ca cresterile de lefuri nu tine pasul cu mercurialul....
Dar de fapt tu nu te bazezi pe nimic, ci doar impresii personale, speculatii, manate de probleme si frustari persoanle.
Stocul de credite pt populatie s a redus considerabil din 2008 incoace. Tocmai asta e si marea diferenta fata de perioada de boom, ca nu se creste pe datorie, si asta nu o spun doar eu, ci toata lumea.
Cum am mai spus si mai sus, in fata aceleasi realitati, vedem lucruri diferite, in functie de emotiile noastre, emotii care nu au nici o legatura cu ansamblul economiei la nivel macro.
Nu ti ajung astea ca sa vezi ce saracie e in tara?
63 mii joburi false. Sunt neocupate ca nu exista! (Vineri, 18 noiembrie 2016, 13:09)
dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui merace
La târgurile de joburi nu vin firme reale ci agenții de recrutare care nu au disponibile locurile de munca afișate. Acestea doar strâng niște CV-uri pentru a-și tine actualizate bazele de date cu potențiali angajați, ca în situația când, peste luni de zile sau chiar ani, prind cite un contract cu vreo companie reala sa aibă de unde alege câteva persoane. Pe de alta parte mi s-a întâmplat sa depun un CV pentru un anumit loc de munca și la 48 ore m-am trezit cu un telefon de la o firma de asigurări care avea date despre mine din acel CV. Asta este înșelătorie.
In general, asa este peste tot în lume, Canada fiind un exemplu ilustrativ, târgurile de joburi sunt falsuri organizate de guvern cu scop propagandistic pentru a induce ideea ca sunt locuri de munca.
In general, asa este peste tot în lume, Canada fiind un exemplu ilustrativ, târgurile de joburi sunt falsuri organizate de guvern cu scop propagandistic pentru a induce ideea ca sunt locuri de munca.
1. inflatie - nu ati avut dreptate pentru ca inflatia nu e o chestiune de perceptie personala "a crescut pretul la gaze si la benzina cu 15-20%", inflatia a fost negativa.
2. ati spus ca cresterea consumului se bazeaza pe datorie, v-am demonstrat ca nu e adevarut, stocul de credite nu a crescut.
3. acuma spuneti ca de fapt locurile de munca nu au crescut. Daca locurile de munca au crescut mai putin decat se arata in statistici asta subliniaza si mai mult facptul ca consumul a crescut datorita cresterilor salariilor si a pensiilor.
Orice spuneti e propaganda si e irelevant sau tangential relevant pentru discutie. Ori sunteti platiti sa manipulati ori sunteti niste frustati.
Daca nici cand creste consumul de alimente cu 30% nu putem afirma a crescut puterea de cumparare, cand preturile la alimente au scazut cu 12% an/an iar inflatia a fost -1.5% inseamna ca va mintiti singuri dintr-un motiv sau altul. Iar eu nu incerc acum sa va conving de una sau de alta, ca stiu ca nu am sa reusesc.
"Structura salariaţilor pe categorii de venituri ilustrează o discrepanţă majoră pe piaţa muncii din România, în care foarte mulţi salariaţi câştigă foarte puţin şi foarte puţini salariaţi au venituri mari.
Astfel, circa 44% dintre angajaţii români au venituri de sub 1.000 de lei net pe lună (adică peste 2 milioane de salariaţi), iar 28% câştigă între 1.000 şi 1.700 de lei net pe lună (adică peste 1,3 milioane de persoane).
Totodată, aproape un sfert (23% dintre angajaţi, adică 1,1 milioane de persoane) câştigă între 1.700 şi 4.000 de lei net pe lună, în timp ce 5% dintre salariaţii români (adică circa 250.000 de oameni) câştigă peste 4.000 de lei net pe lună."
cu cat a crescut productivitatea muncii si cu cat salariile in ultimii 8 ani?