Ungaria intentioneaza sa coboare la 9% impozitul pe profit incepand de la 1 ianuarie 2017, a anuntat vineri premierul Victor Orban, citat de BBJ.hu. Aceasta ar fi cel mai redus nivel din Uniunea Europeana. In prezent, companiile maghiare cu cifra de afaceri de sub 500 de milioane de forinti (echivalent a 1,6 milioane de euro) sunt impozitate cu 10%, iar firmele cu afaceri peste acest nivel au de achitat o cota de impozit pe profit de 19%.

Viktor OrbanFoto: Agerpres / Tanjug

Decizia de reducere a cotei de impunere a fost luata joi, dupa ce Orban s-a consultat cu ministrul Economiei Mihaly Varga. "Cu noul nivel, Ungaria va oferi cele mai bune conditii fiscale din Uniunea Europeana", a declarat Orban.

Pana in prezent, Bulgaria, Irlanda si Cipru aveau avut cele mai mici rate de impozit pe profit in UE.

Ungaria isi va folosi fondul de rezerva de circa 200 de miliarde de forinti pentru a acoperi "gaura" de 145 de miliarde de forinti care s-ar crea prin reducerea cotei de impunere, pentru ca relaxarea fiscala sa aiba un impact bugetar neutru.

Orban a mai precizat ca va incerca sa creasca salariul minim "cat mai mult posibil", fara sa indice un anumit nivel. In prezent, salariul minim in Ungaria este de 111.000 de forinti (360 euro). Salariile mici dn Ungaria au impins multi cetateni sa isi caute de munca in strainatate, ceea ce a dus la deficite ale fortei de munca in anumite sectoare.

Cu Ungaria avand o cota de impunere a profitului de 9%, cu Bulgaria avand o cota de 10%, cota de 16% a Romaniei nu va reusi probabil sa "seduca" companii europene care sa isi reloce activitatile aici.