Romania a urcat pe locul 50 in clasamentul global Paying Taxes 2017 calculat de PwC
"O evolutie spectaculoasa a avut si Moldova, care a urcat pe pozitia 31 in clasamentul Paying Taxes, fata de locul 78 inregistrat anul trecut. Acest lucru subliniaza ca suntem intr-o competitie regionala din ce in ce mai intensa privind usurarea platii taxelor si a reducerii poverii fiscale, iar Romania ar trebui sa continue si sa intensifice ritmul masurilor fiscale pozitive luate in ultimii ani pentru a se pozitiona ca o destinatie mai atractiva pentru investitii", mai spune Mitroi.
In privinta ratei totale de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, acesta a fost de 38,4% in Romania in editia din acest an, sub media statelor din Uniunea Europeana (40,3%) si cea globala (40,6%).
La timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, Romania este printre performerii Europei Centrale si de Est cu 161 de ore de munca pe an, comparativ cu o medie a Uniunii Europene de 164 de ore si un nivel global de 251 de ore.
In privinta numarului de plati de impozite si taxe, o companie de talie medie din Romania trebuie sa efectueze 14 plati de taxe anual, fata de o medie globala de 25,6 de plati si una a Uniunii Europene de doar 11,8 plati anual.
Paying Taxes 2017 ia in calcul toate taxele si contributiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat in decurs de un an. Taxele si contributiile calculate includ impozitul pe profit, contributiile sociale si taxele cu forta de munca platite de angajator, impozitele pe proprietati, taxele pe transferuri de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe castigurile de capital, taxele pe tranzactii financiare, taxele de colectare a deseurilor, impozitele pe flota si taxele pentru drumuri si alte mici taxe si impozite.
Raportul Paying Taxes analizeaza usurinta platii taxelor in 190 de economii din intreaga lume prin luarea in calcul a trei mari indicatori: rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, adica numarul de ore pe care le aloca firma in cauza pentru a respecta obligatiile de raportare si de plata a taxelor impuse, si numarul de plati pe care trebuie sa le faca o companie pentru a-si indeplini obligatiile fiscale. Anul trecut, Romania s-a clasat pe pozitia 55.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Cum s-au simplificat cand trebuie sa faci expertiza la apartament?
Tin minte ca prin 96, firma avea actionariat austriac si statul austriac le cerea audit si am avut contract cu o companie foarte inteligenta, careia ii plateam anual salariul meu de director tehnic pe vreo patruzeci de luni.
Dupa care au venit inspectorii de la fisc si ne-au pus sa platim diferente la greu. Pai aia de la... ne-au spus sa facem asa... Sa nu va mai luati niciodata dupa aia, folosesc studenti, sunt doar cativa cu glagorie....