Romania a urcat 5 pozitii pana pe locul 50 in clasamentul global PwC Paying Taxes 2017, care masoara usurinta platii taxelor si impozitelor pentru o companie tipica in 190 de economii din intreaga lume. "Se observa ca multe dintre statele din Europa Centrala si de Est au facut progrese in ultimul an in ceea ce priveste usurarea platii taxelor. Astfel, Cehia a facut un salt de pe locul 122 pana pe pozitia 53 in clasament, Polonia a urcat de pe locul 58 pe pozitia 47, Slovacia a urcat de pe locul 73 pe 56, Ungaria a urcat de pe locul 95 pe 77, iar Bulgaria de pe 88 pe 83", considera Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

Mihaela MitroiFoto: Hotnews

"O evolutie spectaculoasa a avut si Moldova, care a urcat pe pozitia 31 in clasamentul Paying Taxes, fata de locul 78 inregistrat anul trecut. Acest lucru subliniaza ca suntem intr-o competitie regionala din ce in ce mai intensa privind usurarea platii taxelor si a reducerii poverii fiscale, iar Romania ar trebui sa continue si sa intensifice ritmul masurilor fiscale pozitive luate in ultimii ani pentru a se pozitiona ca o destinatie mai atractiva pentru investitii", mai spune Mitroi.

In privinta ratei totale de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, acesta a fost de 38,4% in Romania in editia din acest an, sub media statelor din Uniunea Europeana (40,3%) si cea globala (40,6%).

La timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, Romania este printre performerii Europei Centrale si de Est cu 161 de ore de munca pe an, comparativ cu o medie a Uniunii Europene de 164 de ore si un nivel global de 251 de ore.

In privinta numarului de plati de impozite si taxe, o companie de talie medie din Romania trebuie sa efectueze 14 plati de taxe anual, fata de o medie globala de 25,6 de plati si una a Uniunii Europene de doar 11,8 plati anual.

Paying Taxes 2017 ia in calcul toate taxele si contributiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat in decurs de un an. Taxele si contributiile calculate includ impozitul pe profit, contributiile sociale si taxele cu forta de munca platite de angajator, impozitele pe proprietati, taxele pe transferuri de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe castigurile de capital, taxele pe tranzactii financiare, taxele de colectare a deseurilor, impozitele pe flota si taxele pentru drumuri si alte mici taxe si impozite.

Raportul Paying Taxes analizeaza usurinta platii taxelor in 190 de economii din intreaga lume prin luarea in calcul a trei mari indicatori: rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, adica numarul de ore pe care le aloca firma in cauza pentru a respecta obligatiile de raportare si de plata a taxelor impuse, si numarul de plati pe care trebuie sa le faca o companie pentru a-si indeplini obligatiile fiscale. Anul trecut, Romania s-a clasat pe pozitia 55.