Radu Craciun: ​Propaganda antioccidentala in 15 pasi

de DP     HotNews.ro
Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 9:17 Economie | Finanţe & Bănci


Radu Craciun
Foto: Arhiva personala
1. Obiectivul dvs. va fi subminarea increderii in faptul ca Romania a beneficiat de pe urma integrarii in UE si a investitiilor straine directe, prin autovictimizare. Nu veti promova reorientarea geostrategica a Romaniei, ci mai degraba izolationismul pe principiul ca Romania nu are niciun partener adevarat cu care sa aiba o relatie reciproc avantajoasa, scrie Radu Craciun pe blogul sau.

Estimarile arata ca in perioada de preaderare la UE Romania a fost beneficiara unei asistente financiare nete de 26,5 miliarde de euro, in timp ce, in perioada post- aderare, Romania a mai beneficiat de o finantare neta (dupa scaderea contributiilor la UE) de 26 miliarde de euro, bani care au fost transferati de la tarile mai dezvoltate ale UE catre Romania. Dar acest lucru este cunoscut doar de o parte a populatiei, polarizarea economica creand zone defavorizate, care practic au beneficiat prea putin de aceste transferuri. Din acest motiv, in aceste zone veti gasi in primul rand contestatarii beneficiilor aderarii la UE.

 • 2. Atentie! Subminarea increderii in relatiile economice si politice cu Occidentul nu se va face prin sugerarea la schimb a altor parteneri externi.

Pentru ca pur si simplu nu exista o alternativa reala la finantarea dezvoltarii Romaniei si, din acest motiv, nu aveti nicio sansa sa o prezentati intr-un mod credibil. Privind la sumele imense, mentionate mai sus, de care a beneficiat Romania, devine limpede ca nicio economie nationala sau grup economic nu ar fi avut o motivatie suficient de puternica sau capacitatea de a furniza o finantare atat de generoasa.  Mai mult decat atat, prin sugerarea unei alternative nu va doriti sa fiti etichetati ca avocati ai altor coordonate geopolitice. Trebuie sa fiti vazuti ca avocati ai unui curent nationalist prin care puneti tara si poporul inainte de toate.

 • 3. Atribuiti-va eticheta de "nationalist" si purtati-o cu mandrie.

Nimeni nu o sa va acuze pentru asta. Mai mult, este un curent de opinie in crestere in Europa, care va prinde din ce in ce mai mult si in Romania. O astfel de eticheta va va pune la adapost de orice suspiciune de parti pris-uri, chiar daca nationalismul izolationist este un lux pe care nici cei bogati nu si-l mai pot permite, cu atat mai putin o tara in curs de dezvoltare precum Romania.

 • 4. Teza dvs. este ca esecurile si neimplinirile Romaniei din ultimele decenii sunt cauzate exclusiv de conspiratia tarilor dezvoltate, care si-au propus sa colonizeze Romania, sa o dreneze de resurse si sa ii distruga industria, care, daca ar fi ramas la locul ei, ar fi concurat de la egal la egal cu firmele occidentale, impiedicandu-le sa cucereasca piata romaneasca.

 In douazeci si cinci de ani multa lume a uitat decapitalizarea accelerata pe care politica ceausista de rambursare fortata a datoriei externe a produs-o in anii 80. Chiar daca in comparatie cu 1990 Romania exporta acum de aproape 11 ori mai mult, multi vor fi uitat deja starea reala a firmelor romanesti din 1990 si vor fi tentati, mai ales nostalgicii, sa va dea dreptate si sa va sustina. Eventual va puteti ajuta cu filmulete din perioada liberala a regimului Ceausescu, din anii 70, imagini romantate pe care multi tineri, care nu au cunoscut regimul comunist, le-ar putea extrapola si pentru perioada anilor 80.

 • 5. Faceti referire cu obstinatie la dezindustrializarea Romaniei,despre care veti sustine ca a avut loc in favoarea firmelor straine.

Investitiile straine directe din Romania in cei 10 ani de cand este membru al UE au fost de aproximativ 30 de miliarde de euro. O parte dintre ele, insa, in domenii imobilare si servicii. Din acest motiv, impactul vizual al fabricilor inchise va fi mult mai puternic decat aparitia unor blocuri de birouri in care opereaza programatori. E un aspect de care puteti profita, chiar daca in 2014, pentru prima data, valoarea adaugata produsa in sectorul IT a depasit valoarea adaugata produsa in agricultura. Mai mult, contributia industriei la PIB-ul Romaniei este peste media UE. Dar nu multa lume stie asta.

 • 6. Nu puneti esecurile si neimplinirile Romaniei pe seama deciziilor interne proaste.

 Daca sunteti confruntati cu exemple clare, pe care nu le puteti combate, sugerati ca acele decizii au fost luate doar datorita presiunii puse asupra Romaniei si guvernelor sale de catre tarile si corporatiile occidentale.

 • 7. Identificati privatizari dubioase sau discutabile si apoi dati-le ca exemplu pentru a generaliza astfel de situatii la nivelul tuturor privatizarilor realizate in Romania cu investitori straini, mai ales occidentali.

In cazul privatizarilor de succes, pledati pentru faptul ca investitorii straini au platit prea putin fata de cat ar fi trebuit, cumparand Romania pe nimic sau faceti referire la transferul de profit in strainatate, fara sa mai mentionati ca este o problema cu care se confrunta si Europa occidentala.

 • 8. Teza dvs. trebuie sa fie ca firmele de stat profitabile nu trebuie privatizate.

Chiar daca sunt numeroase exemplele in care firme de stat profitabile au sfarsit prin a se apropia sau a intra in insolventa, invocarea interesului strategic al Romaniei poate sa va ajute sa iesiti usor din orice incurcatura, fiind argumentul suprem, ce nu da gres. Nici privatizarea firmelor de stat aflate pe pierdere nu trebuie incurajata, argumente foarte utile aici fiind cele precum: interesul strategic, protectia fortei de munca sau suma prea mica pe care investitorii vor sa o ofere.

 • 9. Stimulati curentul de opinie al scaderii in continuare a taxelor si impozitelor.

Astfel de demersuri vor gasi in permanent audienta in randul unei parti semnificative a populatiei si mediului de afaceri. Cultivati ideea ca majorarea deficitului bugetar nu reprezinta de fapt niciun pericol pentru Romania si ca, de fapt, este o conditie impusa de occidentali, pe care ei insa nu o respecta. Cultivati sentimentul de persecutie la care sunt supusi romanii in pofida exceptionalismului lor. Evitati orice referire la distanta enorma de dezvoltare economica si credibilitate care fac pana la urma diferenta intre tarile dezvoltate si Romania in ochii investitorilor straini si care le permit sa finanteze deficite mai mari cu costuri mai mici. Sau sprijinul pe care Banca Centrala Europeana il poate da la nevoie acestor tari prin injectii de lichiditate si achizitia de titluri suverane.

 • 10. Faceti referire la cifre cat mai multe si cat mai aiuritoare.

Putina lume se va repezi sa le verifice, dar multi se vor grabi sa le distribuie mai departe, tocmai datorita faptului ca vor dori sa fie primii distribuitori ai "informatiilor" uimitoare pe care nimeni altcineva nu le cunostea.

 •  11. Invocati cat mai multe surse, chiar daca nu sunt credibile.

Profitati de site-urile cu tenta antioccidentala care au aparut in ultima vreme, chiar daca multe dintre ele nu au niciun fel de notorietate pentru credibilitate. Din nou, putina lume se va obosi sa le verifice. De altfel, influentarea rezultatelor alegerilor din SUA prin raspandirea de stiri false pe internet este acum studiu de caz si motiv de investigatie. Daca a functionat in SUA, poate functiona si in Romania.


 • 12. Folositi la maxim balbele decidentilor din UE si din Occident pentru a sadi neincrederea si circumspectia in ce priveste modelele de guvernanta occidentala.

UE si zona euro nu sunt nici pe departe institutii cu o functionalitate optima. Criza nu a facut decat sa scoata la vedere toate fisurile institutionale si economice si incapacitatea liderilor de a veni cu solutii. Nu pierdeti nicio oportunitate oferita.

 • 13. Dati ca exemplu de urmat abordarile politice si economice actuale neortodoxe ale tarilor din Europa Centrala.

Tentatia va fi intotdeauna de a cauta exemple care sa ne confirme opiniile deja formate. Romania a avut un apetit scazut de a urma reformele economice realizate de aceste tari in ultimii 20 de ani, dar agendele populiste si nationaliste vor prinde mult mai repede la publicul larg. Publicul va ignora investitiile straine occidntale masive de care aceste tari s-au bucurat si avansul de dezvoltare de cel putin 10 ani in fata Romaniei care le permite sa faca experimente pe care Romania nu si le poate permite.

 • 14. Raspanditi aceste idei in primul rand prin retelele de socializare, folosind mai multe categorii de distribuitori:

a. Naivii utili, adica cei ignoranti sau neinformati, care au de impresia ca le stiu pe toate.

b. Teribilistii, adica cei care vor tot timpul sa fie remarcati, motiv pentru care sustin si distribuie pe retelele de socializare orice idee care este impotriva ideilor "main stream".

c. Nationalistii.

d. Cei pe care intr-un fel sau altul ii puteti co-interesa.

 Veti ramane surprinsi sa constatati cate persoane care au beneficiat de educatie sau instruire occidentala sunt dispuse sa propage mesaje anti-occidentale, neasumandu-si responsabilitatea distriburii in masa a unor informatii false sau care frizeaza absurdul. O abordare de tipul "nu stiu daca e adevarat, dar eu va trimit oricum" va pune la adapost de orice posibila acuzatie de inducere in eroare.


 •  15. In final "calomniati, calomniati, ceva tot va ramane".

Comentati pe blogul lui Radu Craciun.


N.Red: Radu Craciun a fost economist sef al BCR, in prezent Presedinte Director General al BCR Pensii. Craciun este si fondatorul Asociatiei Administratorilor Independenti, dupa ce timp de 10 ani a coordonat departamentele de analiza si cercetare piata de capital de la ABN AMRO Securities (Romania) si ABN AMRO Bank (Romania), de unde a plecat ca director adjunct la Eureko, administrator a doua fonduri de pensii private
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8299 vizualizari

 • -4 (10 voturi)    
  Radu Craciun (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 10:05)

  IonelIon1 [anonim]

  Nu inteleg ce vrea sa insinueze acest redactoras de duzina, dar Radu Craciun are dreptate. Pentru ai demonstra acestui mîzgălitor de hîrtie ca economistul are dreptate il intreb: În 1939 maresalul Antonescu a fost propus pentru postul de ministu al aparari, functie pe care a refuzai-o. Stie acest intrigant cum a argumentat refuzul?
  • +2 (4 voturi)    
   cine si ce vrea sa insinueze ? (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 20:21)

   math_2 [utilizator] i-a raspuns lui IonelIon1

   Nu exista niciun comentariu negativ. Halatele ?
  • -3 (9 voturi)    
   Plătește tu mai multe taxe, (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 20:58)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui IonelIon1

   dacă Radu Crăciun are dreptate. Și spune-ne dacă ți-ai putut cumpăra o cutie de viteze de la Sebeș. Sau Mercedes te-a trimis să o cumperi din Germania, la preț triplu față de cel la care o exportă ei din RO?
 • +13 (15 voturi)    
  În sfârșit! (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 10:21)

  Spiky [utilizator]

  Mazeta are ghid/Mazeta are ghid/Uraaa, drăguța mea/ Mazeta are ghid!
  Postăceii FSB- ex-KGB erau zăpăciți întrucât nu aveau un ghid clar - șefii lor sunt la fel de în aer, știu doar agitație, propagandă, băgat fitile, obiective vagi, fără o strategie structurată a procesului de dezinformare(așa-numita maskirovka, camuflare mediatică). Ar trebui ca FSB-ul să vă ofere câteva mii.. pardon, am uitat deprecierea... zeci de mii de ruble pentru drepturi de autor, așa au și ei un manual de dezinfarmatzia mai de Doamne-ajută!
 • +13 (17 voturi)    
  Cat adevar! Multumesc d-le Craciun (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 11:31)

  UnOarecare [utilizator]

  Sper sa citeasca cu atentie si fara partizanat si cei care au cazut in mod naiv sub influenta acestei propagande a dusmanilor Romaniei...poate isi imbunatatesc perspectiva asupra realitatilor.
  • 0 (4 voturi)    
   Violenta juvenila creste de la an la an (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 15:01)

   Marius_23 [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   Conform studiilor serioase exista o legatura directa intre diferenta mare dintre clasele sociale si violenta manifestata de la varste fragede .
   Conteaza in viata ce faci nu ce spui ca faci .
   Intrebati orice profesor cum este sa lucrezi la clasa si intrebati oricine angajat la privat in relatie directa cu clientii cat este ceasul .
  • -2 (2 voturi)    
   Monopolul privat este escrocherie (Duminică, 27 noiembrie 2016, 13:45)

   Marius_23 [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   In criza escrocheriile nu au probleme in timp ce intr-o tara milioane de oameni sufera .
   Unii au nevoie de "indrumare" pentru a vedea lucrurile asa cum sunt si altii le vad pur si simplu asa cum sunt .
 • -9 (19 voturi)    
  Colea iata teapa lunga (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 11:37)

  Enoeth [utilizator]

  Jupane sef al camatarilor, nu doara ca esti din celiu ce voroveste vorbe necurate intru ameteala poporiului, dara frica de furtisagurile inca oblojite de hrisoave duble si mascarite te fac sa-ti zbantuie nadragii pe tine. Nu ave niciunele de griji ca cei al tau este pus bine in rastelul cu tepe si degeaba chirai ca bezumeticul ca nu ti-o ia nimeni. Al tau vraciu in tepecultura, Vlad.
  • +3 (5 voturi)    
   chiar nu poti sa ... (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 20:24)

   math_2 [utilizator] i-a raspuns lui Enoeth

   ... utilizezi litere chirilice ? M-ai dezamagit, postacule mic si viteaz.
 • +6 (14 voturi)    
  Radu Craciun plagiator! (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 11:47)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  A copiat instructiunile dupa care se conduce haita de la A3 si ni le prezinta ca si cand ar fi opera lui. Masculul Alfa al haitei il va da in judecata si va cere despagubiri pentru ca l-a plagiat.
 • +3 (15 voturi)    
  In general (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 12:07)

  ipolitic [utilizator]

  va dau dreptate, Romania a castigat enorm din calitatea de membru UE si nici nu pot concepe alta cale.
  Intr-un singur punct insa v-as contrazice:
  "Chiar daca in comparatie cu 1990 Romania exporta acum de aproape 11 ori mai mult, multi vor fi uitat deja starea reala a firmelor romanesti din 1990 si vor fi tentati, mai ales nostalgicii, sa va dea dreptate si sa va sustina."
  Asta pur si simplu NU este adevarat. Ca inginer, am cunoscut multe firme romanesti, nivelul lor tehnologic si calitatea profesionala a specialistilor-aici in special ma refer la muncitori de inalta calificare, tehnicieni, ingineri etc.- si afirm cu convingere ca dezindustrializarea a aruncat Romania inapoi cu zeci de ani, in comparatie, de exemplu, cu Cehia sau Polonia.
  Cine, de ce, in interesul cui? E treaba istoricilor sa desluseasca cauzele acestei caderi.
  • +5 (17 voturi)    
   firmele romanesti (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 12:38)

   Rhemax [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Tu cauti interese ascunse si conspiratii cand e destula coruptia, lacomia si incompetenta celor care conduceau pentru a explica dezastrul produs.
   Si referitor la calitatea specialistilor, da, erau cativa oameni exceptionlai, dar pe ansamblu stateam si stam foarte prost.
 • +4 (4 voturi)    
  mda... (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 12:34)

  adrian_rolland [utilizator]

  la punctul 7.. Aro va spune ceva (in afara de valoarea de 100$) ??
  • 0 (6 voturi)    
   Normal (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 13:40)

   Marius_23 [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   Societatea actuala este una bolnava . Care spala creierele copiilor iar atunci cand ajung la maturitate oamenii indoctrinati stiu una si buna : sa ajunga sa aiba "succes" . Masina sa iasa in evidenta, casa mare scumpa ca sa aiba sanse la imperechere ca altfel nu sunt de valoare si asa mai departe .
   Zeci sute de reclame agresive zilnic . Omul in sine nu mai are valoare ci doar bunurile cu care iese la inaintare asta este societatea capitalista iar te sdaca esti impotriva acestei constructii monstruoase ai probleme de perceptie ca altfel nu se poate, ceva e in neregula cu tine .
   Familia, echilibrul interior, un stil viata sanatos in detrimentul castigului material, respectul pentru ceilalti, astea toate sunt concepte depasite si trebuie lasate in urma . Individul trebuie sa produca cat mai mult . Dar surpriza, principalul benficiar nu va fi el . Ci cei care-l imping sa produca mult mai mult decat are nevoie .
   • 0 (0 voturi)    
    In Germania, de pilda, nu e asa (Duminică, 27 noiembrie 2016, 13:03)

    XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui Marius_23

    Acolo, acest fel de etalare a bunurilor materiale este considerata de prost gust.
    Tin minte si acum cum unul dintre managerii nemti cu care lucram pe un proiect in Germania, m-a inrebat daca este, totusi, adevarat ca salariile romanilor sunt mai mici decat ale nemtilor. Chiar era uimit, pentru ca vazuse ca aveau foarte multe lucruri de firma, printre care si ceasuri scumpe. Nu i-am mai spus ca romanii ar fi in stare sa faca imprumut la banca doar ca sa isi ia un ceas cu care sa se fuduleasca. Nu mai zic de masini. Sau cum o alta managera, de rang destul de mare (nu mai stiu daca era top sau middle spre top management) s-a scuzat la restaurant ca trebuie sa ne lase mai devreme, trebuia sa ia pe cineva de la aeroport si se grabea sa prinda cursa de autobuz spre aeroport de la o anumita ora.
    Sunt doar niste exemple.Iar Germania poate fi destul de spartana, uneori, insa nici in alte tari nu am vazut chiar disperarea asta de a te da mare cu fel de fel de branduri, chiar daca, de fapt, nu ti le poti permite cu usurinta.
    Eu sper ca e o chestie trecatoare si la noi - o tara care cam 50 de ani nu a avut acces la anumite marfuri poate sa o ia razna. Dar poate fi si o chestie mai profunda - consumerism nebun mai exista, din cate am inteles, si in SUA si China. Sunt tari in care nu am fost, vorbesc mai mult din auzite de la altii. Daca asa e, poate fi vorba de o lipsa a educatiei - si Romania, si China, sunt tari in care elitele intelectuale, dar si clasa de mijloc educata si cumpatata (interbelica, in cazul Romaniei) au fost eliminate in mod sustinut. Iar in SUA, clasa de mijloc mai educata si cumpatata a fost redusa de globalizare. In orice caz, nu este vorba DOAR de capitalism. Este vorba de formele de consumerism desantat pe care le ia acesta in unele societati, dar nu in toate - depinde de structura societatii respective, acolo e boala, de fapt, in societate, consumerismul e doar efectul.
    • -1 (1 vot)    
     Boala asta e indusa (Duminică, 27 noiembrie 2016, 14:04)

     Marius_23 [utilizator] i-a raspuns lui XXIstCentury

     Trebuie sa-ti cumperi tona de fiare pentru ca sa se uite duduia aia din reclama la tine . A-ti cumpara un lucru de care nu ai nevoie este ca si cum te-ai fura pe tine . Nu sunt impotriva consumul de bunuri de servicii, nici pe departe, dar deja s-a transformat intr-o manipulare de cea mai joasa speta .
     Am auzit si eu ca in Germania lumea e mai low profile asa adica si oamenii cu bani peste medie nu prea se arata, probabil ca multi o considera o sfidare, o treaba care-i jigneste pe ceilalti fara ca ei sa aiba ceva de castigat din asta .
   • +1 (1 vot)    
    Cati oameni instariti regreta ... (Duminică, 27 noiembrie 2016, 13:12)

    Marius_23 [utilizator] i-a raspuns lui Marius_23

    Prin specificul meseriei intru in contact cu multa lume si deoarece ma respect si ii respect pe ceilalti s-a intimplat nu odata ca oamenii de langa mine sa-mi spuna ca regreta acumularea de bunuri materiale in detrimentul sanatatii/familiei !
    De obicei regreta cand e tarziu . Nu faceti greseala, viata echilibrata e mai importanta decat orice suma de bani de pe lumea asta .
    A fi agresat sa-ti cumperi ceva este un atac la valoarea ta umana, nimeni de pe lumea nu-ti poate lua calitatea de OM .
 • -2 (14 voturi)    
  10 (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 14:18)

  U_swamp [utilizator]

  Minunat! Eu voi aplica, cu toata pretuirea, manipularea nr. 10 si in cazul blogului dvs. Cu atit mai mult cu cit lucrati intr-o divizie de pensii private a unei banci din Romania. Teapa pe care ING pensii mi-a tras-o in anii 2000-2015 m-a inteleptit.
 • -6 (16 voturi)    
  Si inca ceva, domnule blog-er (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 14:34)

  U_swamp [utilizator]

  Nu discut despre economie in principal, dar in multe alte domenii rau am facut - liderii politici, informali, poporul - ca ne-am ridicat minijupa in sus in fata Occidentului, am dat din fese, am coborit oleaca corsajul, dar i-am tratat cu dispret sau ignoranta pe cei din tarile foste comuniste. Cultural a fost aproape un autogol. De ce credeti ca s-a ajuns la grupul de la Visegrad? De ce Romania nu a vrut sa coalguleze in jurul ei un grup balcanic? Geostrategic am fi fost mai pe pozitii decit acum, cind ne cere alde Trump sa marim bugetul pentru inarmare/militarizare mai mult de 2% din PIB, cind Merkl sau Obama ne limiteaza cercetarile in dosarele coruptiei internationale sau cind SheClinton il trimite pe P. Gordon la Bucuresti sa faca ce-or sti el si serviciile sa nu fie schimbat Basescu de la cirma (2012).
  Cit despre manipularea prin cererea de micsorare a taxelor, oricui mai vine cu astfel de aberatii ii spun: exista si plata voluntara a taxelor si impozitelor. Matale si alti bancheri si corporatisti platiti 50% daca simtit ca nu faceti destul pentru tara voastra. Dintr-o leafa de 10000 euro va ramin 5000 care prea mult pentru un trai bun si dezvoltare personala. Mie insa imi sint pe plac taxele reduse, ca sa ma aleg si eu cu ceva in ziua de leafa. Am refuzat sa primesc salariul la chenzina si lichidare in favoarea platii unice, numai ca sa nu simt umilinta mai mult de o data lunar.
  • +3 (5 voturi)    
   Halatele ! Sa vina halatele ! (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 20:29)

   math_2 [utilizator] i-a raspuns lui U_swamp

   Ion Iliescu singurul care ne mai poate salva. Citez "celor cu 10000 Euro salariu nu li se va schimba nivelul de trai daca impozitul va fi 80%"
   Votati PSD !
   • -1 (3 voturi)    
    Zbiara in piata publica! (Duminică, 27 noiembrie 2016, 0:41)

    U_swamp [utilizator] i-a raspuns lui math_2

    Satulul nu crede flamindului. Si pe asta tot Iliescu a spus-o, becilasule? Cit despre vot, asta e o chestiune personala. Doar n-o sa iau model de la fite'cine de pe ast site.
    • +1 (1 vot)    
     Halatele ! (Luni, 28 noiembrie 2016, 9:10)

     math_2 [utilizator] i-a raspuns lui U_swamp

     Vrem halate albe gratuite si impozit 80% pentru bogati. Teleorman will be great again ! PSD va face dreptate cu sprijinul marelui frate de la rasarit ! Jos tiranul Basescu ! Ajutati-ma si pe noi cei cu 4 clase !
 • -6 (12 voturi)    
  Craciun si propaganda (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 18:38)

  OvidiuStoica [anonim]

  un articol ce el insusi unul de propaganda, scris de Radu Craciun, finantist in sistemul bancar "romanesc"
  (glumesc desigur, sistemul bancar e in intregime in propietatea strainilor, la ca si retailul, distributiile de energie/utilitatile, padurile, gazele si petrolul, pamantul agricol si ce a mai ramas din industrie).
  • -1 (3 voturi)    
   Si nu e corect asa ? (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 22:14)

   Marius_23 [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuStoica

   Unii sa bata pasul pe loc si altii sa acumuleze capital in nestire ? Asta e anormalitatea pe care noi nu vrem sa o intelegem si o sa acceptam .
 • 0 (0 voturi)    
  Propaganda (Duminică, 27 noiembrie 2016, 21:45)

  Pulsar [utilizator]

  Toate punctele pe care le-ati enumerat mai sus, dle Craciun, nu sunt altceva decat tehnici de manipulare tipic sovietice, KGB-iste, arme specifice conducerii de la kremlin: Denaturarea adevarului, rastalmacirea istoriei, traditionalismul si implicarea bisericii ca liant intre conducerea comunista si popor ne sunt foarte cunoscute, dupa aproape 5 decenii de comunism. Postacii pot sa comenteze cat vor, rubla e in scadere, barilul e jos, deci nu se anunta vremuri roz in indepartata Siberie!
 • -1 (1 vot)    
  nu era cumva (Duminică, 27 noiembrie 2016, 23:26)

  pb80tm [utilizator]

  si abn amro in gasca aia de banci ce au atacat leul cativa ani in urma? cand s-a inervat si isarescu ca speculanti sprijiniti de banci centrale, banca scotiei, si comercilae reprezentate si in ro ing abn ... au incercat o lovitura financiara dar au iesit pe minus.
  sau omw sau schweinfofer sau bataile de la pungesti pe gazu de sisst sau rosia montana sau mananca kkt cu polonicu limbricu asta.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by