Ministerul Finantelor propune prelungirea cu un an a Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 29 noiembrie 2016, 1:19 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune prelungirea cu un an a Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii, care expira in data de 5 decembrie 2016, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul Ministerului, potrivit Agerpres.

"Prin prezenta Ordonanta de urgenta se propune modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.92/2013 privind Programul de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii, aprobata cu modificari prin Legea nr.8/2014, prin modificarea art.1, alin.(2) in sensul prelungirii duratei Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii cu 12 luni, avand in vedere ca perioada de implementare a Programului va expira la inceputul lunii decembrie a acestui an, respectiv 05.12.2016, in ceea ce priveste componenta activa de acordare de garantii, iar perioada scurta de timp ramasa pana la termenul stabilit initial pentru derularea acestui Program poate priva sectorul IMM-urilor de un program care are rolul de a sustine activitatea acestora", se arata in proiectul de Ordonanta.

Programul de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii a fost implementat pe o perioada de 36 de luni, incepand cu data intrarii in vigoare a normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.92/2013, respectiv 5 decembrie 2013.

Plafonul total disponibil pentru intreaga perioada de implementare a programului, respectiv 2014 - 2016, este de 2 miliarde de lei. De la lansarea Programului, in anul 2014, si pana la finele lunii octombrie anul curent, in cadrul programului, au fost acordate un numar de 382 de garantii a caror valoare cumulata este de 63,7 milioane de lei, ceea ce a permis sustinerea unui volum al finantarilor in valoare de 169,9 milioane de lei.

Programul a avut ca obiectiv acordarea de facilitati de garantare de catre stat pentru liniile de credit pentru capital de lucru acordate intreprinderilor mici si mijlocii de catre institutiile de credit. Acestea sunt garantate de catre stat in procent de maximum 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare, iar valoarea maxima a unui credit garantat este de 5.000.000 lei/IMM pe o perioada de maximum 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu pana la 12 luni in vederea rambursarii liniei de credit.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

255 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Apa de ploaie (Marţi, 29 noiembrie 2016, 8:07)

  pustiul [utilizator]

  Atat garantiile de stat, cat si cele acordate prin programele UE sunt extrem de prost intelese si folosite de catre banci.

  Ca sa iei un credit, oricate garantii ar oferi statul sau UE banca tot cere sa garanteze si administratorul cu toata averea lui. Adica banca sa isi asume zero riscuri si sa castige bine din dobanzi.

  Ar putea bancile sa isi asume un pic de risc, ca doar firma garanteaza si ea cu tot ce are si mai garanteaza si statul in plus.

  Dar de, asa se face banking in Romania.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by