Impactul salariului minim asupra productivitatii muncii este negativ, o crestere a salariului minim de 10% ar determina scaderea productivitatii muncii cu 2,3% (analiza a Ministerului Muncii)

de DP     HotNews.ro
Marţi, 29 noiembrie 2016, 10:31 Economie | Finanţe & Bănci


Impactul salariului minim asupra productivitatii muncii este negativ, o crestere a salariului minim de 10% ar determina scaderea productivitatii muncii cu 2,3%, se arata intr-o analiza a Ministerului Muncii. "In anul 2015 existau 140.980 de firme considerate vulnerabile (in care salariul mediu brut anual este situat in jurul salariului minim brut anual, cu o abatere de pana in 10%), in care lucrau un numar de 468.804 salariati. In ultimul an al seriei, ponderea salariatilor din firmele vulnerabile in totalul salariatilor din firmele selectate era de 11,7%", se arata in document.

S-a lucrat cu trei scenarii privind raportul dintre cresterea salariului minim si cea a salariului mediu. In primul scenariu s-au luat in calcul pentru 2017 cresterea salariului minim cu diferite ritmuri: 4,8,12,16 si 20%. Una dintre concluzii este ca ponderea angajatilor platiti cu salariul minim va creste direct proportional cu procentul cu care creste salariul minim, scrie News.ro. Astfel, majorarea salariului minim de la 1250 la 1450 de lei va face ca ponderea celor cu salariul minim sa depaseasca 25%.

In scenariul in care salariul minim si cel mediu pe economie vor inregistra cresteri comparabile este posibil ca ponderea celor cu salariul minim in numarul total al angajatilor sa scada usor. A treia varianta presupune ca ponderea salariului minim in 2017 ramane aceeasi ca in 2016, adica de 21%.

Efectele asupra veniturilor ale cresterii salariului minim au fost evaluate ca pozitive. "Cresterea nivelului salariului minim brut garantat in plata are un efect pozitiv asupra venitului disponibil al gospodariei si contribuie la imbunatatirea nivelului de trai al familiilor din care fac parte salariatii care sunt retribuiti la salariul minim", se arata in studiu.

Pe de alta parte, in anumite cazuri, cresterea salariului minim va determina o scadere a beneficiilor sociale in cazul anumitor gospodarii care nu ar mai fi eligibile pentru anumite forme de sprijin acordate de stat. De asemenea, reducerea inegalitatii totale intre cei cu salarii foarte mari si cei cu salarii foarte mici va fi minima, de numai 1,6%

Efectele asupra saraciei vor fi mici in cazul majorarii salariului minim intrucat ponderea salariatilor saraci este redusa. La o crestere de 10% a salariului minim, rata saraciei in munca va scadea cu 5,4%, iar la o majorare cu 20%, cu 6,7%

Ce mai arata studiul:

 • Pana la inceputul anului 2011, dimensiunea economiei subterane a scazut lent, in timp ce din 2011 pana la sfarsitul anului 2013, putem mentiona o tendinta usor ascendenta. Pentru ultimele trimestre, a fost inregistrata o scadere usoara reliefand o pondere a dimensiunii economiei informale de 29% din PIB-ul oficial Analizand evolutia salariului minim real si a activitatii economice informale de-a lungul perioadei 2000-2015, se poate constata existenta unei relatii de "miscare in tandem" reliefand o posibila relatie de echilibru pe termen lung
 • Chiar daca castigul salarial nominal brut va depasi valoarea de 6% cu cat s-a presupus ca va creste salariul minim brut, acest lucru ar putea sa conduca la scaderea ponderii angajatilor platiti la nivelul salariului minim, care in prezent este mult prea mare in numeroase activitati din economia nationala. Agentii economici micro si mici sunt puternic afectati de nivelul salariului minim actual. Scaderea ponderii salariatilor incadrati la nivelul salariului minim in numarul total al salariatilor se poate realiza printr-o crestere mai lenta a salariului minim comparativ cu castigul salarial mediu brut (de exemplu, cand se estimeaza pentru un orizont de timp de un an o crestere a castigului salarial mediu brut de 7%, salariul minim brut pe tara va creste doar cu 5-6%).
 • Romania inregistreaza o valoare a salariului minim raportata la salariul median (valoarea aflata in mijlocul seriei de date studiata) de 53,1%, cu 14,7% mai mult decat cel raportat la salariul mediu (media aritmetica a seriei de date studiata). Asta inseamna ca salariul median este mult mai scazut decat salariul mediu, reprezentand 69,3% din acesta, conform datelor OECD. Mai mult decat atat, ponderea persoanelor cu un castig orar mai mic de 2/3 din castigul orar median, in 2014, este printre cele mai ridicate, comparativ cu alte tari.

Profilul salariatului incadrat cu salariului minim:
 Barbat, in grupa de varsta 35-44 de ani si cu nivel educational mediu;
- Locuieste in Regiunile Sud Muntenia si Bucuresti-Ilfov;
- Contract pe durata nedeterminata (96,8%);
- Vechime in munca de sub in 1 an, in firme de mici dimensiuni, de 10-49 salariati sau vechime cuprinsa intre 1-5 ani de munca, in cadrul firmelor de dimensiuni medii;
- Angajat in urmatoarele domenii: administratie publica si aparare, asigurari si asistenta sociala; industrie alimentara; comert cu amanuntul; industrie extractiva, constructii, industria prelucratoare si transporturi; personal de ingrijire; conducatori de vehicule si operatori la instalatii si utilaje mobile;

Ocupatii detinute de salariatii remunerati cu salariul minim: Muncitori necalificati in industria extractiva, constructii, industria prelucratoare si transporturi (18,6%), Personal de ingrijire (9,1%),  Conducatori de vehicule si operatori la instalatii si utilaje mobile (7,9%). Acestea sunt ocupatiile cu cei mai numerosi salariati, din total salariati, remunerati la nivelul salariului minim. I


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3997 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 29 noiembrie 2016, 10:57)

  [anonim]

 • +1 (5 voturi)    
  Tpic (Marţi, 29 noiembrie 2016, 11:13)

  tudor74 [utilizator]

  In loc de pomeni electorale mai bine ar micsora piata muncii la negru ! Dar mna, nimeni in Romanistan nu o sa voteze un partid care ii trimite la munca. Ala care munceste la negru beneficiaza si de asistenta sociala ca doar asa i-a invatat PSD-ul de 25 de ani incoace. Plus, cei cu salarii medii sau peste medie vor vedea ca salariul lor s-a micsorat, ca se mareste baza de impozitare, marfa nu ?

  Maresti salariul minim, firmele ii dau afara si trag obloanele, ce castigi din impozitele de pe urma salariilor marite ii dai alora care tocmai au intrat in somaj.
 • 0 (4 voturi)    
  Perpetuam saracia (Marţi, 29 noiembrie 2016, 12:42)

  klevi66 [utilizator]

  In concluzie , ramanem competitivi cu salarii mizerabile demne de Africa Subsahariana , ca nu cumva niste firme absolut penibile sa-si inchida portile .Asa e mai bine ???
  • +3 (3 voturi)    
   pai ... (Marţi, 29 noiembrie 2016, 16:30)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui klevi66

   Salariul minim nu e obligatoriu pentru toata lumea. E doar minim. Daca tu stii sa faci ceva care aduce plus-valoar suficienta, firma te va plati bine, ca sa nu te piarda, si odata cu tine, sa nu piarda profitul. Acu, daca tu stii doar sa dai la hirlets, esti la concurenta cu escavatorul. Daca se face salariul minim suficient de mare, firma va da afara pe cei 10 sapatori si-i va inlocui cu un escavator. Altfel va da faliment. In Romania sunt si salarii de 1000, 2000, 4000, 5000, 10000 de euro in privat. Depinde ce stii sa faci.
 • +1 (1 vot)    
  Eu zic așa (Marţi, 29 noiembrie 2016, 14:24)

  Un cititor [utilizator]

  Să scadem salariul minim la 0, astfel incât productivitatea muncii să creacă la infinit. Și cu asta să le dăm peste nas la toți.
  • -2 (4 voturi)    
   in alte tari asha e (Marţi, 29 noiembrie 2016, 16:35)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   In Germania de exemplu nu exista salariu minim (sau e cum spui tu zero) si productivitatea e printre cele mai mari din lume. Si asta cu un salariu mediu decent.
   Tot marind salariul minim vei alunga toate firmele pentru care acea crestere le face nerentabile spre tari mai ieftine.

   Vezi tu, bunastarea nu se obtine dind o lege, daca ar fi asha usor ar trai toata lumea bine. Bunastarea se obtine prin educatie, munca, infrastructura, credibilitate, previzibilitate, etc. Adica tot ce ne lipseste noua. Dar nu-i nimic, las ca vine pesedeaua la putere, ca ei sunt experti in marit salarii, si vei vei invata pe propria piele ce bine o duce romanul mindru ca e roman cu un salariu minim de 2000 de lei si 3 mil de angajati care sa plateasca facturile celorlalti 15 mil.
   • +1 (1 vot)    
    Germania a introdus salariul minim de 8,5 euro (Marţi, 29 noiembrie 2016, 18:05)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    pe ora incepand cu 1 01 2015.
    SUA are si ea un salar minim pe ora.
 • -2 (2 voturi)    
  2 salarii minime (Marţi, 29 noiembrie 2016, 14:33)

  TinuF [utilizator]

  Sunt de parere ca sunt necesare 2 salarii minime pe economie: unul pt.bugetari si unul pt.salariatii de la privat. Oricum majoritatea salariilor de la bugetari sunt cu mult mai mari decat cele de la privat si aici e problema care trage in jos productivitatea. Oricum productivitatea celor de privati este cu mult mai mare, nimeni nu te plateste sa stai, la privat.
  • 0 (0 voturi)    
   te inseli (Marţi, 29 noiembrie 2016, 16:15)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui TinuF

   Pe tara probabil 80% din bugetari castiga sub 1500 lei net. Leafa media mare la sector de stat vine de la super-lefoaiele directorilor de regii strategice, lefuri si de 10.000-12.000 euro pe luna.
 • 0 (4 voturi)    
  Sa vina angajatii cu bani de acasa (Marţi, 29 noiembrie 2016, 14:33)

  jackalphonse [utilizator]

  si sa i dea patronului ca sa i lase sa munceasca. Banuiesc ca asta ar fi schema pentru un maxim de productivitate calculat de analistii Ministerului Muncii.
  De ce sa l cresti cand este mai usor sa l scazi?
 • 0 (2 voturi)    
  angajatul sa aduca bani pentru patron (Marţi, 29 noiembrie 2016, 14:35)

  jackalphonse [utilizator]

  ...de acasa, de la banca, de unde s-o pricepe. Ce sa mai cresti salariul, cand poti sa nu l mai dai deloc? Banuiesc ca asta ar fi schema analistilor de la Ministerul Muncii in ceea ce priveste maximizarea productivitatii.
 • 0 (2 voturi)    
  deci (Marţi, 29 noiembrie 2016, 15:47)

  Toni_Romania [utilizator]

  Impact, targeturi, studii, structuri, granturi, focusari, brenduire....
  Si estimp, pe tara, cca 80% din romani traiesc cu sub 1000 lei pe luna, la preturi de Ue.
 • 0 (2 voturi)    
  Multinationalele (Marţi, 29 noiembrie 2016, 16:16)

  Toni_Romania [utilizator]

  Multinationalele dau leafa min pe economie la angajati pt. ca LEGEA DIN ROMANIA PERMITE ASTA. De ce nu ar profita?
 • +1 (1 vot)    
  Bravos magarii??? (Marţi, 29 noiembrie 2016, 20:21)

  Miky113 [utilizator]

  Oare ce gonoy a descoperit aceasta formula ? Te pomeni ca e liniara ?!
  Adica la o crestere de 100% el pierde 23% !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by