Proiectul de fuziune al Bancii Comerciale Carpatica cu Patria Bank a primit aprobarea prealabila din partea Bancii Nationale a Romaniei, permitand celor doua banci sa demareze formalitatile finale de inregistrare a noii banci si sa inceapa operatiunile necesare pentru a integrarea efectiva, au anuntat miercuri oficialii Patria Bank. Reamintim ca Patria Bank este fosta Nextebank, institutie care fusese detinuta de fondul de private equity Axxess Capital, care a achizitionat si participatia majoritara la Banca Carpatica.

"Suntem bucurosi ca proiectul de fuziune a intrat in linie dreapta, odata cu primirea aprobarii prealabile din partea Bancii Nationale, si suntem optimisti ca procesul de pozitionare a noii banci pe o traiectorie ascendenta va fi accelerat incepand cu anul 2017, dupa implementarea efectiva a fuziunii. In noua banca, Patria Bank, ramanem fideli misiunii noastre de a contribui la cresterea gradului de bancarizare al romanilor, prin introducerea de produse si servicii simple, sustinute de un model operational optim care permite deservirea tuturor categoriilor de clientela. Ne dorim, totodata, sa sustinem antreprenorii locali si sa contribuim la dezvoltarea pietei de capital autohtone" a declarat Dl. Horia Manda, Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Comerciale Carpatica si al Patria Bank.

In perioada imediat urmatoare vor fi demarate toate actiunile necesare integrarii celor doua bancii si pregatirii pentru a deveni o singura banca, o atentie deosebita fiind acordata realizarii unei tranzitii usoare pentru clienti si parteneri, urmarind mentinerea bunei relatii dezvoltate pana in prezent.

  • Cine este Horia Manda, omul care solicitase o licenta bancara inca din 2009 dar fusese refuzat de BNR?

Numele lui Horia Manda este asociat cu unele dintre cele mai mari tranzactii realizate de un fond de investitii pe piata locala, printre dealurile semnate de el numarandu-se vanzarea din 2003 a Bancii Romanesti, a companiilor de servicii financiare Ralfi/Estima Finance, Motoractive si Domenia Credit din 2006, a Domo din 2007 sau a Policolor din 2008, scrie ZF.

Odata cu achizitia Nextebank, Manda isi indeplinea visul de a avea din nou o banca in portofoliul fondurilor pe care le administreaza, dupa Banca Romaneasca si Banca Agricola.

Inca din 2009, Manca ceruse o licenta bancara pentru Patria Credit, societate de microfinatare, insa proiectul nu a fost aprobat de BNR. In vara anului 2013, Manda spunea ca nu a renuntat la ideea de a avea o banca si ca este in discutii pentru o astfel de preluare. La acel moment nu a oferit mai multe detalii..

Horia Manda, 55 de ani, este considerat unul dintre veteranii pietei locale de private equity dupa o experienta de mai bine de 15 ani in acest domeniu. Din pozitia de managing director al Axxess Capital, companie ce administreaza fondurile Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), Balkan Acccession Fund (BAF) si Emerging Europe Accession Fund, el coordoneaza intregul process investitional, de la initiere pana la semnarea tranzactiilor, finantarea si administrarea investitiilor de capital.

Atentia sa s-a concentrat pe sectorul financiar bancar si in anumite industrii din Romania, Bulgaria, Moldova si zona Balcanilor. Din portofoliul fondurilor administrate fac parte afaceri din zona transportului si logisticii (Edy International Spedition, companie in care a investit initial in 2005 si care acum este in insolventa), din domeniul inchirierii de echipamente (Industrial Access), din industria echipamentelor frigorifice (Frigotehnica), din domeniul jucariilor (Noriel). In regiune, fondurile administrate de Manda au afaceri in Bulgaria, Moldova sau Albania.

Cariera sa in industria de private equity incepe in 1996, din pozitia de investment officer in cadrul RAEF - Romanian American Enterprise Fund, o companie americana non-profit infiintata in anul 1995 de catre Congresul SUA pentru dezvoltarea initiativei private in Romania.

In 1997 este numit vicepresedinte si senior investment officer iar din 2002 a fost prim vicepresedinte si director de investitii. Intrarea Romaniei in Uniunea Europana a fost vazuta de Manda ca o oportunitate de dezvoltare a afacerilor fondurilor pe care le administreaza, astfel ca a lansat un nou fond, Balkan Accession Fund, cu o capitalizare de 110 milioane de euro. Anul 2010 a adus un nou fond, Emerging Europe Accession Fund (care acum a devenit noul proprietar al Nextebank).

Manda este licentiat in fizica la Universitatea din Bucuresti, in matematica la Universitatea Paris VII si are un MBA in finante obtinut in urma programului MBA Canadian administrat de Universitatea din Quebec, Montreal si Scoala de Management din Bucuresti.