Publicatia The Economist estimeaza o crestere a economiei romanesti cu 3,4% in 2017, cel mai mare avans din Europa, sustinut in special de consum, dar avertizeaza ca statul are prea multi angajati, iar deficitul bugetar va depasi plafonul de 3% din produsul intern brut (PIB), transmite News.ro.
In publicatia speciala de final de an "The World in 2017", The Economist estimeaza ca Romania va incheia 2017 cu un deficit bugetar de 3,2% din PIB si o rata a inflatiei de 2,2%.
Romania ar urma sa ajunga la un nivel al PIB/locuitor de 10.335 dolari, la valoarea nominala, si de 24.780 dolari, valoare ajustata la paritatea puterii de cumparare.
Romania ar urma sa aiba, anul viitor, cea mai mare crestere economica din Europa si va fi urmata, din acest punct de vedere, de Turcia (3,3%), Bulgaria (3,2%) si Irlanda (3%).
Totusi, The Economist, o publicatie cu pozitii liberale, subliniaza vulnerabilitatile economiei romanesti in urmatorul an.
"Guvernul interimar instalat dupa ce protestele au rasturnat in 2015 executivul rezultat dupa alegeri va fi inlocuit dupa alegerile de la finalul lui 2016, probabil de catre o coalitie larga, dar slaba, ce reflecta nemultumirea fata de politicieni larg raspandita in randul electoratului. Numarul de bugetari este excesiv, iar regresul privind reformele modeste realizate dupa criza financiara va majora deficitul bugetar, desi cresterea corespunzatoare a consumului va permite economiei sa creasca, deocamdata, mai repede decat restul statelor din UE", comenteaza publicatia.
In estul Uniunii Europene, Polonia ar urma sa inregistreze un avans economic de 2,9%, Ungaria - de 2,4%, iar Cehia - de 2,5%, potrivit The Economist.
Marile economii ale continentului vor inregistra cresteri modeste. The Economist anticipeaza o crestere economica de 1,3% in Germania, 1,1% in Franta, 0,9% in Italia si doar 0,6% in Marea Britanie.
Oare cand o sa se simta si in buzunarul cetatenilor?
Stiu, niciodata pentru ca daca tarisoara asta mica nu e saraca, nu mai pot castiga rechinii europeni!
Sau cat ar fi putut ajunge daca pana acum era gata aia autostrada Pitesti-Sibiu; iar Dacia si Ford cresteau productia in loc sa o creasca in Maroc si Turcia ?
crestere bazata aproape exclusiv pe consum, coroborata cu lipsa cvasitotala a investitiilor, cresterea inflatiei, un numar prea mare de angajati in sectorul de stat, depasirea deficitului bugetar de 3% din PIB.
Cand ii auzi pe politicienii acestor partide ca lupta pt bunastarea noastra, dar de la an la an declaratiile lor de avere se modifica in plus, nu in minus, cand aflii (de la DNA, ANI sau DIICOT)nca singura realizare a mandatului lor a fost vreun "tun" dat pe baza de trafic de influenta si luare/dare de mita in contracte incheiate cu statul, vreo incompatibilitate cu rezultate banoase, ori vreo spalare de bani, evaziune fiscala, etc., rastimp in care Romania a ramas si nu doar a ramas ci si-a betonat ultimul loc pe care il ocupa in UE in mai toate clasamentele la investitii, infrastructura, productivitate, sanatate, invatamant etc si pe primul/primele la saracie, analfabetism, abandon scolar, natalitate,mortalitate infantila, speranta de viata, iti dai seama, sau, ma rog, ar trebui sa-ti dai seama ca nu acestia, ci altii, niste politicieni noi pot vedea Romania mai departe de "azi pe maine" , pot vedea Romania de maine, adica Romania noastra si a copiilor nostri.
Pt aceasta este imperios ca actuala clasa politica sa plece iar acest lucru se poate face IN MOD DEMOCRATIC prin vot !
Dupa cresterea consumului vor incepe sa apara si banii pentru investitii