"Cel mai probabil, cresterea economica va incetini in 2017 la aproximativ 3,2% de la un nivel estimat de 4,5% in 2016. Stimulul fiscal foarte generos din 2016 nu va mai putea fi repetat in 2017 iar pe plan extern vorbim despre riscuri care merg de la evolutiile din Uniunea Europeana, inclusiv votul britanicilor pentru parasirea blocului comunitar, pana la incetinirea Turciei, un partener comercial important pentru exporturile romanesti. Consumul populatiei ar putea fi in continuare principalul pilon al cresterii economice, urmat de investii, in timp ce exportul net este prognozat a avea o contributie negativa la PIB in conditiile unei cresteri mai alerte a importurilor fata de exporturi", a declarat pentru HotNews.ro Florin Eugen Sinca, analistul sef al BCR.

Florin Eugen Sinca- BCRFoto: Hotnews

Cat despre cursul leului, cotatia EURRON este estimata la 4,50 in medie pe parcursul anului 2017, cu perioade de volatilitate care il pot impinge spre 4,45 dar si spre 4,55. Exista toate datele ca leul sa ramana cea mai stabila moneda din regiune, adancimea relativ redusa a pietei valutare si politica de flotare controlata a cursului de schimb urmata de BNR fiind argumente importante in acest sens. Cursul USDRON ar putea varia in intervalul 4,10 - 4,20 in 2017, principalele elemente de influenta fiind fluxurile globale de capital in dolari in contextul noilor politici economice ale lui Donald Trump si a intaririi politicii monetare a FED.

Potrivit acestuia, deficitul de cont curent s-ar putea adanci usor in 2017, estimarea BCR fiind de 2,5% din PIB de la 2,2% in 2016. Acest nivel de 2,2% prognozat pentru 2016 este oricum dublu fata de cel din 2015, dar cu toate acestea deficitul de cont curent se afla intr-o zona care nu genereaza riscuri la adresa cursului de schimb sau stabilitatii financiare.

Principala provocare pentru 2017 va fi mentinerea deficitului bugetar la 3% din PIB, in conditiile in care veniturile bugetare ar putea fi afectate de o noua scadere a TVA-ului si a accizelor in ianuarie iar partea de cheltuieli a bugetului de stat resimte constrangerea cresterii cheltuielilor salariale si sociale. Mentinerea sub control a deficitului bugetar s-ar putea face prin inlocuirea partiala a investitiilor locale cu investitii finantate cu fonduri europene, cresterea gradulului de colectare a taxelor si eficientizarea cheltuielilor publice cu bunuri si servicii unde eforturile se vad inca din acest an.

Rata somajului conform definitiei Biroului International al Muncii s-ar putea mentine in apropierea nivelului de 6% dupa scaderea importanta cunoscuta in 2016. Dincolo de rata somajului, un indicator care de multe ori reactioneaza slab sau contraintuitiv la evolutiile din economie, am putea mentiona faptul ca numarul de salariati din economie ar putea depasi pentru prima data nivelul din 2008, respectiv 4,8 milioane salariati.