Euro a cazut la minimul ultimelor 20 de luni iar investitorii au fugit de pe activele riscante dupa ce premierul italian Matteo Renzi a anuntat ca va demisiona dupa infrangerea usturatoare in referendumul constitutional ce ar putea destabiliza subredul sistem bancar al tarii, noteaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Esecul lui Renzi este o lovitura dura incasata de Uniunea Europeana, deja afectata de furia anti-sistem ce a dus la votul soc de iesire a Marii Britanii din blocul comunitar.

"Nu sunt greu de imaginat noi alegeri la orizont si nu este greu de imaginat ca Miscarea 5 Stele va lua puterea cu scopul declarat de a parasi UE, abandona euro sau amandoua", spune Mark Wills, director in cadrul grupului de solutii de business State Street Global Advisors.

"Pentru Italia, realizarea unei guvernari stabile si a unui plan pentru evolutia natiunii este de o importanta critica, tinand cont de fragilitatea economiei, de politicile dificile si de problemele de lichiditate din sistemul bancar", a explicat Wills.

Moneda europeana a cazut 1,4 procente, pana la 1,0505 dolari, inainte sa-si revina pana la 1,0555 dolari. Scaderea pana la minimul sedintei este cea mai abrupta din iunie si pana acum si deschide calea pentru retestarea pragului de 1,0457 dolari atins in martie 2015.

Analistii de la RBCCM argumenteaza ca, pe baza a ceea ce s-a intamplat in 2012 la varful crizei elene, riscul unei crize a zonei euro ar putea face ca moneda unica sa se tranzactioneze chiar si pentru 0,8 dolari.

“Poate suna extrem, dar daca loveste o a doua criza in eurozona, in conditiile unui dolar SUA ce porneste mult mai puternic, EUR/USD s-ar putea tranzactiona chiar si mai jos”, noteaza exprtii RBCCM.

Euro a alunecat si 2,1 procente fata de moneda japoneza, pana la 118,71 yeni, dar a recuperat din pierderi pana la o corectie de 1,2%, schimbandu-se pentru 119,79 yeni.

Dolarul a fost sprijinit de asteptarile privind o majorare a dobanzilor in SUA luna aceasta si - in continuare - anul viitor. Indicele dolarului, care urmareste evolutia acestuia versus un cos de sase valute majore, a sarit 0,6 procente.

In Europa, dealerii spun ca obligatiunile italiene sunt pe cale sa intre sub presiune, in conditiile in care puternicele bonduri americane si germane avanseaza. Randamentul hartiilor emise de Trezoreria SUA pentru zece ani a scazut la 2,3507, de la 2,39% vineri.

Investitorii si politicienii europeni se tem ca victoria taberei “Nu” din Italia ar putea sa provoace instabilitate politica si sa reinnoiasca problemele sistemului bancar, care a fost lovit de ingrijorari privind enorma expunere la credite proaste acumulate in timpul anilor de scadere economica.

"Formarea unui guvern stabil in Italia ar putea fi dificila, resuscitarea Monte Del Paschi (banca cu mari probleme) a generat efecte, exista ceva potential ca aceasta situatie ar putea crea ocazia pentru un partid politic secesionist", afirma Angus Gluskie, director al White Funds Management in Sydney.

Demisia lui Renzi reprezinta o noua lovitura pentru Uniunea Europeana, care se zbate sa treaca peste o serie de crize si care dorea ca Renzi sa continue efortul de reforma in cea de-a treia economie a zonei euro, plina de datorii.

Banca Centrala Europeana are o intrunire joi in contextul numeroaselor speculatii ca va anunta o extindere cu sase luni a programului de cumparare de active si ca va largi sfera tipurilor de obligatiuni pe care le poate cumpara.

"Exista speculatii ca BCE va face un pas in fata si va programa cumpararea de bonduri italiene daca pietele devin nervoase din cauza votului 'Nu', asa ca poate ideea furnizarii de lichiditate de catre banca centrala domina situatia din nou", a spus economistul Jo Masters de la ANZ.