Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea din acest an a fost de 188,89 miliarde de lei (preturi curente), in crestere - in termeni reali - cu 0,6% fata de trimestrul al doilea din 2016 si cu 4,6% fata de trimestrul al treilea din 2015, a anuntat marti Institutul National de Statistica. Datele confirma estimarile semnal transmise de INS luna trecuta. PIB-ul estimat pentru perioada 1.I-30.IX 2016 a fost de 563,45 miliarde lei fiind mai mare cu 4,8% fata de perioada similara a anului trecut.

HotNews.roFoto: Hotnews

Contributia categoriilor de resurse si de utilizari la modificarea PIB

Categorii de resurse

La cresterea PIB, in primele 9 luni din acest an (fata de perioada similara a anului trecut) au contribuit toate ramurile economiei, contributii pozitive mai importante avand urmatoarele ramuri:

  • Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,9%), cu o pondere de 17,4% la formarea PIB si al carui volum de activitate s-a majorat cu 11,9%;
  • Informatiile si comunicatiile (+0,8%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (6,3%), dar  care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (13,7%);
  •  Industria (+0,4%), cu o pondere de 22,7% la formarea PIB si al carei volum  de  activitate s-a majorat cu 1,8%;
  • Activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport (+0,4%), cu o pondere de 7,3% la formarea PIB si al caror volum  de  activitate s-a majorat cu 6,0%;
  • Impozitele nete pe produs (+0,4%), cu o pondere de 10,6% la formarea PIB si al caror volum  de  activitate s-a majorat cu 2,9%.

Categorii de utilizari

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal:

  •  cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 8,9% contribuind cu +5,6% la cresterea PIB;
  • formarii brute de capital fix, cu o contributie de +1,3%, consecinta a cresterii cu 5,3% a  volumului sau.

O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-1,3%), consecinta a cresterii cu 6,8% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii (9,9%).

Datele INSarata ca cererea interna a initiat un proces de normalizare, de convergenta catre potential, in trimestrul III. Acest aspect este reflectat de dinamica volumului vanzarilor din comertul cu amanuntul (barometru pentru consumul privat, principala componenta a PIB): decelerare de la 17.1% an/an in T2 la 11.4% an/an in T3.

"De asemenea, climatul investitional resimte incertitudinile determinate de acumularea de necunoscute din sfera politicii economice (perspectiva pe termen scurt si mediu), atat in Statele Unite si Uniunea Europeana, dar si in Romania.

Practic, o serie de companii interne au amanat temporar unele investitii, evolutie distorsionata si de asteptarea intrarii in vigoare a masurilor din Noul Cod Fiscal (eliminarea taxei pe constructii speciale si a accizei suplimentare la carburanti, concomitent cu diminuarea cotei generale de TVA de la 20% la 19% incepand cu 1 ianuarie 2017). Aceste evolutii sunt semnalate si de temperarea dinamicii anuale a productiei industriale, de la 2% in T2 la 1.6% in T3. In primele noua luni ale anului industria a crescut cu doar 1.4% an/an, pe fondul resimtirii semnalelor de final de ciclu in industria prelucratoare globala, dar si a problemelor structurale din minerit si energie. Pe de alta parte, se noteaza o atenuare a decalajului dintre dinamica importurilor si ritmul exporturilor in trimestrul III", se arata intr-o analiza a BT.