Statul va garanta in proportie de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achizitia de locuinte noi si/sau consolidate in cadrul programului guvernamental "Prima casa", in timp ce creditele pentru locuintele care nu se incadreaza in aceste categorii vor fi garantate de stat in proportie de maxim 40%, potrivit unei Ordonante de Urgenta aprobate in sedinta de joi a Executivului. In ambele cazuri, procentul de garantare este raportat exclusiv la creditul care se doreste a fi contractat prin Programul Prima casa.

Actul normativ modifica si completeaza in acest sens Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului "Prima casa". Prin diferentierea categoriilor de locuinte care pot fi achizitionate in cadrul acestui program si individualizarea procentelor de garantare in functie de categoria locuintelor achizitionate se urmareste crearea de conditii favorabile atat pentru cresterea fondului locativ, cat si pentru imbunatatirea celui existent, in concordanta cu obiectivele stabilite de Executiv in cadrul Strategiei programului "Prima casa" pentru 2017-2021, aprobata in sedinta de guvern din 29 noiembrie a.c..

Noile reglementari au fost adoptate prin ordonanta de urgenta, pentru implementarea in regim de urgenta, incepand cu 1 ianuarie 2017, a liniilor directoare si a obiectivelor stabilite pentru urmatorii 5 ani in cadrul Strategiei programului "Prima casa", al carei pilon principal este cresterea calitatii vietii prin imbunatatirea conditiilor de locuire in Romania. In acest sens, va fi modificata si legislatia secundara aferenta Programului "Prima casa" pentru a fi armonizata cu legislatia primara si cu principiile si liniile directoare mentionate in strategie.

Conform actului normativ adoptat astazi de Guvern, prin locuinta noua, in sensul programului "Prima casa", se intelege orice imobil care respecta conditiile pentru a fi incadrat in categoria imobilelor cu destinatia de locuinta, receptionat la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat. De asemenea, vor fi asimilate in categoria locuintelor noi si locuintele supuse cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau a reducerii riscului seismic.

Pentru a asigura functionalitatea programului "Prima casa" si pentru a avea timpul necesar realizarii noilor dezvoltari ale aplicatiei informatice dedicate implementarii programului, actul normativ introduce o dispozitie tranzitorie conform careia solicitarile de acordare a unei finantari garantate transmise cu incadrarea in limita plafonului de garantare alocat pana la data intrarii in vigoare a noii ordonante de urgenta se solutioneaza prin aplicarea dispozitiilor legale in vigoare la data depunerii lor.

Pentru anul anul 2016, Ministerul Finantelor Publice a alocat un plafon total de garantare de 2.940,3 milioane de lei, din care 2.550 milioane de lei plafon nou alocat prin Hotarari de Guvern, restul reprezentand diferenta ramasa nealocata/neutilizata din anul 2015.

In perioada ianuarie-octombrie 2016, au fost acordate 30.044 de garantii, in valoare totala de 2,8 miliarde de lei. In cadrul Programului, rata creditelor neperformante este de 0,3%, din totalul garantiilor acordate. Pana in prezent au fost executate 508 garantii.

Din 2009, cand a fost lansat Programul "Prima casa", si pana la finalul lunii octombrie 2016 au fost acordate 201.080 de garantii, in valoare totala de 17,2 miliarde de lei, pentru finantari in valoare de aproximativ 34,4 miliarde de lei.