Romania va incheia cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) un Acord de imprumut in valoare de 60 milioane euro, destinat sprijinirii Proiectului "Imbunatatirea serviciilor judiciare", potrivit unui memorandum aprobat joi de Guvern.

Imprumutul este destinat imbunatatirii functionarii instantelor si a institutiilor aflate in subordinea Ministerului Justitiei precum si a infrastructurii IT la nivel national, se arata intr-un comunicat al Guvernului. imbunatatirii activitatii Oficiului National al Registrului Comertului (hardware si sistem de arhivare electronica), imbunatatirii activitatii parchetelor si a infrastructurii informatice la nivelul Ministerului Public. Toate aceste activitati sunt incluse in Planul de actiune pentru implementarea strategiei pentru dezvoltarea sistemului judiciar 2016-2020.

Costul total estimat al proiectului este de 65 milioane euro, din care 60 milioane euro din imprumutul acordat de BIRD si 5 milioane euro contributia partii romane, prin bugetul Ministerului Justitiei. Proiectul este prevazut a se implementa in 6 ani, Ministerul Justitiei fiind desemnat ca agentie de implementare.

Imprumutul este acordat pe o perioada de 10 ani, din care 6 ani perioada de gratie, la o dobanda egala cu rata EURIBOR la sase luni, plus marja variabila.

Dupa semnarea de catre parti, Acordul de imprumut va fi supus ratificarii, conform legislatiei romane in vigoare.