Viitorul Guvern va avea legitimitatea necesara pentru stabilirea nivelului salariului minim pe economie garantat in plata in anul 2017, in conditiile in care partidul care a castigat alegerile din 11 decembrie 2016 si-a asumat nivelul salariului minim in programul de guvernare, a declarat, luni, premierul Dacian Ciolos in Consiliul National Tripartit, potrivit unui comunicat de presa.

"Partidul care a castigat alegerile si-a stabilit o cifra clara in programul de guvernare, pe care si-a asumat-o politic. Daca acest guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele si patronatele, cu o saptamana sau doua inainte de instalarea noului guvern, ar putea fi acuzat ca abuzeaza de responsabilitatea pe care o are. Pe de alta parte, in cazul in care acest guvern ar promova o Hotarare cu acea suma, ar insemna ca ne-am asumat-o fara a avea vreo analiza in spate", a declarat Dacian Ciolos.

Potrivit comunicatului de presa, premierul a mai transmis partenerilor sociali ca, intr-un alt context decat cel al alegerilor, guvernul actual ar fi stabilit nivelul salariului minim pe economie garantat in plata pentru anul 2017, la un nivel apropiat de cel propus de confederatiile sindicale.

Seful Executivului a mai spus ca va discuta cu conducerea partidului politic care a castigat alegerile pe mai multe teme de guvernare, intre care si salariul minim, precizand ca in acest moment are in vedere doua scenarii. Daca noul guvern se va instala pana la sfarsitul anului, atunci va avea posibilitatea sa isi asume formal nivelul promis in programul de guvernare, iar daca preluarea guvernului se va face la inceputul anului viitor, actualul guvern va aproba, in ultima sedinta din 2016, o hotarare prin care sa mentina nivelul actual al salariului minim si in luna ianuarie 2017, urmand ca pentru restul anului sa fie stabilit un alt nivel. Potrivit prevederilor legale, Guvernul are obligatia sa stabileasca pana la sfarsitul anului in curs, nivelul salariului minim garantat in plata pentru anul viitor.

In cadrul Comisiei de Dialog Social, care va avea loc joi, la Ministerul Muncii, se va discuta si pe marginea mecanismului transparent de stabilire a salariului minim, care este in prezent elaborat de o echipa de experti de nivel inalt, in cadrul unui contract finantat de Comisia Europeana.

Guvernul, impreuna cu sindicatele si patronatele au convenit sa publice proiectul Legii salarizarii unitare, conform principiilor transparentei promovate de actualul guvern, pentru a putea fi consultat, ca un demers complementar procesului de dezbatere publica.