Viceguvernator BNR: Din cele 10 milioane de romani cu depozite bancare, 40% detin in medie doar 21 de lei, iar 5% din deponenti detin trei sferturi din totalul depozitelor

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 13 decembrie 2016, 13:50 Economie | Finanţe & Bănci


Liviu Voinea, viceguvernator BNR
Foto: Hotnews
"Economisirea bancara este caracterizata de mari inegalitaticu privire la nivelul sumelor depuse in banci de catre romani: Din cele aproximativ 10 milioane de persoane care au depozite, 40% detin in medie doar 21 de lei. Aproximativ 2 milioane de persoane au depozite de pana in 1000 de lei (depozitul mediu fiind de circa 400 de lei), iar 5% din deponenti detin trei sferturi din totalul depozitelor", a spus marti Liviu Voinea, cu ocazia prezentarii editiei de iarna a Raportului privind Stabilitatea. Voinea a mai precizat ca 136 de persoane au depuse in banci in medie 25,8 milioane lei/depozit). Reamintim ca in Romania, depozitele sunt garantate in limita a 100.000 de euro.

 • Procesul de economisire a continuat tendinta din ultimii ani. Activele financiare s-au majorat cu 4% in perioada ianuarie - iunie 2016, comparativ cu 5% in anul 2015 si 7% in anul 2014. Categoriile de active financiare care au inregistrat cele mai importante cresteri in primul semestru al anului 2016 au fost depozitele (cu 7,8 miliarde lei, respectiv 5,2% in perioada ianuarie - iunie 2016, comparativ cu 13% in intervalul iunie - decembrie 2015), actiunile (cu 6 miliarde lei, din care 1,9 miliarde sub forma de actiuni cotate) si contributiile la fondurile de pensii (cu 3 miliarde lei in perioada ianuarie - iunie 2016), in timp ce instrumentele cu venit fix au inregistrat scaderi (cu 0,9 miliarde lei).
 • Analiza in structura a detinerilor de active financiare de catre populatie confirma lipsa unei diversificari adecvate a instrumentelor de economisire si investitie. Depozitele continua sa reprezinte principala forma de economisire (59% in total active lichide sau 29% din total active financiare detinute de catre populatie, iunie 2016)
 • Avem o pondere semnificativa a activelor cu un grad redus de lichiditate (aprox. 50%).
 • Volumul depozitelor la nivelul sistemului bancar romanesc era de 241,9 miliarde lei la iunie 2016, din care 154,2 miliarde lei constituiau depozitele aferente persoanelor fizice. Majoritatea depozitelor detinute de populatie sunt denominate in lei (63%).
 •  In ceea ce priveste structura pe valute, cea mai mare parte a depozitelor sunt denominate in euro (31% din total), in timp ce volumul de depozite in CHF reprezinta sub 1% din total.
 • Pe termen scurt, mentinerea ratelor de dobanda la nivelul actual (1,08% in medie pentru depozitele in lei, respectiv 0,4% pentru depozitele in euro, iunie 2016) ar putea sa reduca preferinta pentru economisire in favoarea consumului, desi sunt si analize care arata contrariul
 • Pe de alta parte, pe termen mediu si lung, gradul redus de incluziune si de educatie financiara, accentuarea procesului de imbatranire a populatiei si intensificarea migratiei, in special in randul tinerilor, vor contribui la diminuarea ratei de economisire a populatiei
 • Apelarea la servicii financiare in Romania este la un nivel redus. De altfel, statisticile internationale arata faptul ca Romania are printre cele mai scazute valori ale gradului de incluziune financiara intre tarile din regiune). Mai mult, un numar relativ mare al persoanelor care detin conturi la institutiile de credit apeleaza intr-un grad redus la servicii financiare, utilizand conturile deschise la institutiile de credit doar pentru incasarea unor sume (de exemplu salarii, pensii, burse), alte tranzactii fiind realizate in numerar (aprox. 4 milioane de deponenti au o detineri de pana in 100 de lei)
 • Orientarea modelului de afaceri al bancilor catre oferirea unor servicii financiare care sa surprinda mai bine nevoile populatiei ar putea contribui la cresterea gradului de incluziune financiara in Romania.
 • Economisirea bancara este caracterizata de inegalitati importante. Analiza in detaliu a detinerilor principalelor categorii de deponenti (cu sume de peste 100 de lei), indica o asimetrie importanta a distributiei sumelor depuse in conturi la institutiile de credit. Astfel, aproximativ 2 milioane de persoane au depozite de pana in 1000 de lei (depozitul mediu fiind de aprox. 400 de lei), in timp ce alte 1,2 milioane persoane au depozite cu valori intre 10.000 de lei si 50.000 de lei (valoarea depozitului mediu fiind de 23.000 lei). In acelasi timp, aproximativ 0,6 milioane deponenti (5,6% din numarul total de deponenti) au depozite mai mari de 50.000 lei si cumuleaza 73,3% din valoarea totala a depozitelor bancare din Romania.
 • In ceea ce priveste garantarea depozitelor, acesta este la un nivel adecvat. Ponderea depozitelor peste plafonul de garantare (100.000 euro) este redusa (18% ca volum si de sub 1% ca numar de persoane). Mai mult, cele aprox. 250.000 de persoane cu economii ce depasesc plafonul de garantare au depozite de valori foarte mari, in medie de 2 ori peste plafonul de garantare a depozitelor.

"Avutia neta a populatiei a crescut in anul 2015 intr-un ritm sustinut (7,1% fata de anul anterior)  Evolutia avutiei nete este rezultatul atat al majorarii venitului disponibil, cat si al evolutiei pozitive a preturilor activelor. Activele imobiliare au continuat sa reprezinte principala componenta a avutiei nete a populatiei", a mai spus marti Voinea.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2674 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  ATENȚIE la cauze (Marţi, 13 decembrie 2016, 14:01)

  nick24 [utilizator]

  4 milioane de depozite în medie de 21 lei, care peste 2-3 luni vor fi pe minus, dincauza reținerii comisionului DE ADMINISTRARE al contului. Nu e coincidență că tot 4 milioane de români sunt plecați din țară.
  Și acum cauza: nici măcar împuternicitul nu poate desființa contul, de la care se va lua comisionul de administrare până la desființare numai de titular.
  Cine a făcut și cine a vizat o asemenea prevedere, care e valabilă și pt decedați.
  • +6 (6 voturi)    
   corect (Marţi, 13 decembrie 2016, 14:30)

   falcoind [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   sunt în situația de a avea un cont de genul , nu îl pot desființa deși sunt împuternicit pe el iar deținătorul a decedat în 2007 , mai un pic și se fac 10 ani contul sta în continuare acolo cu suma minima blocata în el și BRD-ul își trage comisioanele lunar din el.
   • +2 (2 voturi)    
    AM ÎNTREBAT LA BANCĂ (Marţi, 13 decembrie 2016, 19:12)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

    ce se întâmplă dacă, nu pot desființa contul meu de 0 lei, 1 milion de luni și are comision de administrare 1 euro pe lună? Sunt dator cu 1 milion de euro? Adică banca s-a îmbogățit cu 1 milion de euro, madministrând un cont zero, fără mișcare. Răspuns : da, teoretic, da.
    Practic e cam tot același lucru ce se întâmplă în realitate: de la 4 milioane de conturi aproape pe zero care nu pot fi desființate se încasează câte 1 euro pe lună pt "administrare" deci un total de 4 milioane de euro, fără să facă nicio operație bancară.
  • +6 (6 voturi)    
   dar cu CASS-ul de 5,5% cum rămâne? (Marţi, 13 decembrie 2016, 14:55)

   Marcel2 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   după 1 ian 2017, conform noului Cod fiscal, toți acești beneficiari de dobânzi, vor îngroșa cozile la fisc să plătească CASS de 1 leu...
 • +2 (4 voturi)    
  Asta-i rezultatul PSDului,ce-l "reprezinti "in BNR (Marţi, 13 decembrie 2016, 14:40)

  Plagarus [utilizator]

  " Tehnocratul " PSDului este cel care a avut ideea electoratei şi în mandatul căruia s-a introdus supraacciza la carburanţi.
  El s-a remarcat în cele opt luni pe care le-a petrecut la minister prin propunerea de a prelua "modelul suedez al denunţătorului", menit să majoreze încasările la bugetul de stat. Voinea anunţa că statul ar urma să impoziteze piscinele şi casele moştenite, pentru a "reduce excepţiile", respectiv pentru a majora încasările la bugetul de stat. Mai mult, el a declarat că Fiscul i-ar putea răsplăti pe românii care oferă Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale altor persoane sau companii prin aşa-numite stimulente fiscale sau facilităţi.
  În primul guvern format de Victor Ponta fusese secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, în perioada mai-decembrie 2012, iar înainte de Finanțe a fost membru neexecutiv în Consiliul de Administrație al Eximbank, din aprilie 2009.
  PSD îl propunea pe ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, pentru funcția de viceguvernator la BNR.
  Tom Begetel a fost propus de același partid să preia la un moment dat șefia Guvernului, după ce a făcut parte din echipa lui Ponta ca ministru delegat pentru Buget, cu un rol important în programul de guvernare.
  În primul guvern format de Ponta Viorel fusese secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, în perioada mai-decembrie 2012, iar înainte de Finanțe a fost membru neexecutiv în Consiliul de Administrație al Eximbank, din aprilie 2009.
 • +3 (3 voturi)    
  pe scurt (Marţi, 13 decembrie 2016, 14:56)

  ..13 [utilizator]

  Romanii, in marea lor majoritate, nu prea economisesc - ce reprezinta in medie 400 de ron economisiti de cca 2.1 mil de persoane??? aproape nimic. - este o mare concentrare relativa mare in mana unui numar de cca. 4 mil de romani - nu este lichiditate in sistem, dar nu ne temem pentru ca sunt garantate in majoritatea lor conturle...

  Slaba reprezentarea grafica!
  Cine pana mea a facut graficul ala????
 • +4 (4 voturi)    
  zero economisire, dar creste avutia (Marţi, 13 decembrie 2016, 15:30)

  jackalphonse [utilizator]

  Ai zice ca romanul nu economiseste pentru ca investeste. Daca s-ar pune si un grafic al datoriilor, s-ar vedea, probabil, ca cresterea avutiei urmeaza aceeasi linie cu cea a datoriei. Pe scurt, creste avutia bancii...
 • +1 (1 vot)    
  va rog frumos... (Marţi, 13 decembrie 2016, 16:43)

  ..13 [utilizator]

  Data viitoare introduceti corect imaginile in text -
  Un pic de atentie daca se poate.
  Multumesc mult pentru intelegere.
 • +3 (3 voturi)    
  80% (Marţi, 13 decembrie 2016, 16:43)

  Toni_Romania [utilizator]

  PE TARA, cam 80% din romani au venit sub 1000 lei pe luna, la preturi de Ue.
 • +2 (2 voturi)    
  eu am (Marţi, 13 decembrie 2016, 20:20)

  cladob [utilizator]

  la dkb in germania. 0 la administrare, 0 comision la scos numerar de la orice automat in lume (aici e numai rata de schimb)

  deci se poate daca bancile vor, dar deocamdata in Romania sunt puse pe jaf si se mira de ce oamenii nu le folosesc


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by