
- Procesul de economisire a continuat tendinta din ultimii ani. Activele financiare s-au majorat cu 4% in perioada ianuarie - iunie 2016, comparativ cu 5% in anul 2015 si 7% in anul 2014. Categoriile de active financiare care au inregistrat cele mai importante cresteri in primul semestru al anului 2016 au fost depozitele (cu 7,8 miliarde lei, respectiv 5,2% in perioada ianuarie - iunie 2016, comparativ cu 13% in intervalul iunie - decembrie 2015), actiunile (cu 6 miliarde lei, din care 1,9 miliarde sub forma de actiuni cotate) si contributiile la fondurile de pensii (cu 3 miliarde lei in perioada ianuarie - iunie 2016), in timp ce instrumentele cu venit fix au inregistrat scaderi (cu 0,9 miliarde lei).
- Analiza in structura a detinerilor de active financiare de catre populatie confirma lipsa unei diversificari adecvate a instrumentelor de economisire si investitie. Depozitele continua sa reprezinte principala forma de economisire (59% in total active lichide sau 29% din total active financiare detinute de catre populatie, iunie 2016)
- Avem o pondere semnificativa a activelor cu un grad redus de lichiditate (aprox. 50%).
- Volumul depozitelor la nivelul sistemului bancar romanesc era de 241,9 miliarde lei la iunie 2016, din care 154,2 miliarde lei constituiau depozitele aferente persoanelor fizice. Majoritatea depozitelor detinute de populatie sunt denominate in lei (63%).
- In ceea ce priveste structura pe valute, cea mai mare parte a depozitelor sunt denominate in euro (31% din total), in timp ce volumul de depozite in CHF reprezinta sub 1% din total.
- Pe termen scurt, mentinerea ratelor de dobanda la nivelul actual (1,08% in medie pentru depozitele in lei, respectiv 0,4% pentru depozitele in euro, iunie 2016) ar putea sa reduca preferinta pentru economisire in favoarea consumului, desi sunt si analize care arata contrariul
- Pe de alta parte, pe termen mediu si lung, gradul redus de incluziune si de educatie financiara, accentuarea procesului de imbatranire a populatiei si intensificarea migratiei, in special in randul tinerilor, vor contribui la diminuarea ratei de economisire a populatiei
- Apelarea la servicii financiare in Romania este la un nivel redus. De altfel, statisticile internationale arata faptul ca Romania are printre cele mai scazute valori ale gradului de incluziune financiara intre tarile din regiune). Mai mult, un numar relativ mare al persoanelor care detin conturi la institutiile de credit apeleaza intr-un grad redus la servicii financiare, utilizand conturile deschise la institutiile de credit doar pentru incasarea unor sume (de exemplu salarii, pensii, burse), alte tranzactii fiind realizate in numerar (aprox. 4 milioane de deponenti au o detineri de pana in 100 de lei)
- Orientarea modelului de afaceri al bancilor catre oferirea unor servicii financiare care sa surprinda mai bine nevoile populatiei ar putea contribui la cresterea gradului de incluziune financiara in Romania.
- Economisirea bancara este caracterizata de inegalitati importante. Analiza in detaliu a detinerilor principalelor categorii de deponenti (cu sume de peste 100 de lei), indica o asimetrie importanta a distributiei sumelor depuse in conturi la institutiile de credit. Astfel, aproximativ 2 milioane de persoane au depozite de pana in 1000 de lei (depozitul mediu fiind de aprox. 400 de lei), in timp ce alte 1,2 milioane persoane au depozite cu valori intre 10.000 de lei si 50.000 de lei (valoarea depozitului mediu fiind de 23.000 lei). In acelasi timp, aproximativ 0,6 milioane deponenti (5,6% din numarul total de deponenti) au depozite mai mari de 50.000 lei si cumuleaza 73,3% din valoarea totala a depozitelor bancare din Romania.
- In ceea ce priveste garantarea depozitelor, acesta este la un nivel adecvat. Ponderea depozitelor peste plafonul de garantare (100.000 euro) este redusa (18% ca volum si de sub 1% ca numar de persoane). Mai mult, cele aprox. 250.000 de persoane cu economii ce depasesc plafonul de garantare au depozite de valori foarte mari, in medie de 2 ori peste plafonul de garantare a depozitelor.
"Avutia neta a populatiei a crescut in anul 2015 intr-un ritm sustinut (7,1% fata de anul anterior) Evolutia avutiei nete este rezultatul atat al majorarii venitului disponibil, cat si al evolutiei pozitive a preturilor activelor. Activele imobiliare au continuat sa reprezinte principala componenta a avutiei nete a populatiei", a mai spus marti Voinea.
Și acum cauza: nici măcar împuternicitul nu poate desființa contul, de la care se va lua comisionul de administrare până la desființare numai de titular.
Cine a făcut și cine a vizat o asemenea prevedere, care e valabilă și pt decedați.
Practic e cam tot același lucru ce se întâmplă în realitate: de la 4 milioane de conturi aproape pe zero care nu pot fi desființate se încasează câte 1 euro pe lună pt "administrare" deci un total de 4 milioane de euro, fără să facă nicio operație bancară.
El s-a remarcat în cele opt luni pe care le-a petrecut la minister prin propunerea de a prelua "modelul suedez al denunţătorului", menit să majoreze încasările la bugetul de stat. Voinea anunţa că statul ar urma să impoziteze piscinele şi casele moştenite, pentru a "reduce excepţiile", respectiv pentru a majora încasările la bugetul de stat. Mai mult, el a declarat că Fiscul i-ar putea răsplăti pe românii care oferă Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale altor persoane sau companii prin aşa-numite stimulente fiscale sau facilităţi.
În primul guvern format de Victor Ponta fusese secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, în perioada mai-decembrie 2012, iar înainte de Finanțe a fost membru neexecutiv în Consiliul de Administrație al Eximbank, din aprilie 2009.
PSD îl propunea pe ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, pentru funcția de viceguvernator la BNR.
Tom Begetel a fost propus de același partid să preia la un moment dat șefia Guvernului, după ce a făcut parte din echipa lui Ponta ca ministru delegat pentru Buget, cu un rol important în programul de guvernare.
În primul guvern format de Ponta Viorel fusese secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, în perioada mai-decembrie 2012, iar înainte de Finanțe a fost membru neexecutiv în Consiliul de Administrație al Eximbank, din aprilie 2009.
Slaba reprezentarea grafica!
Cine pana mea a facut graficul ala????
Un pic de atentie daca se poate.
Multumesc mult pentru intelegere.
deci se poate daca bancile vor, dar deocamdata in Romania sunt puse pe jaf si se mira de ce oamenii nu le folosesc