Muncitorii romani care lucreaza in strainatate au trimis anul trecut in tara aproape 7 miliarde de euro, din care aproximativ 2 miliarde euro numai in cursul lunii decembrie, potrivit unui raport al Bancii Mondiale, citat de Rador. Din acest punct de vedere, Romania se afla pe locul zece in lume.

Raportul sustine ca fondurile transferate din strainatate nu reprezinta o suma prea mare comparativ cu Produsul Intern Brut al Romaniei, insa banii transferati in tara de cei peste 2 milioane de muncitori care lucreaza in strainatate sunt de un real ajutor pentru economia tarii.

"Luand in considerare dezvoltarea economica a Romaniei, importanta acestor bani nu este atat de mare. Totusi trebuie sa amintim ca in prezent deficitul balantei de cont curent a Romaniei este de 16 miliarde de euro, iar suma transferata de muncitorii care lucreaza in strainatate acopera 40% din acest deficit", a declarat profesorul de economie de la Universitatea Babes-Bolyai, Gyula Focze.

PIB-ul Romaniei este de aproximativ 110 miliarde de euro.

Potrivit estimarilor institutiei financiare internationale, suma cea mai mare trimisa de muncitori care lucreaza in strainatate a fost transferata in India si totalizeaza 27 de miliarde de dolari.

Romania se afla printre putinele tari in care suma provenita din strainatate a crescut in 2007 cu aproape 40% fata de anul trecut, sustine Banca Mondiala.