Aproape jumatate din populatia adulta a Rusiei are datorii la banci. Expertii au calculat ca in ultimii doi ani bancile au eliberat credite de consum si ipotecare in valoare de minim 3 mii de miliarde de ruble. In prezent, platesc rate la banci circa 60 de milioane de persoane, scrie agentia Utro.

Acest lucru explica, de altfel, si noile recorduri din comert. Potrivit datelor Biroului national pentru statistica, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a depasit o mie de miliarde de ruble, in conditiile in care, potrivit tuturor sondajelor de opinie, o mare pare din populatia activa a tarii se plange de salarii mici si insuficiente pentru nevoile unei existente decente.

„Productia creste mai incet decat sumele de bani din portofelele oamenilor, ceea ce conduce la inflatie. In aceste conditii, populatia prefera sa se imprumute pentru a cumpara ce se poate acum. Multi nu au bani de case, de aceea achizitioneaza tot felul de aparaturi tehnice si masini. Acesta este si motivul cresterii cifrei de afaceri in comertul cu bucata si a creditarii de consum”, a explicat directorul Institutului bancar din cadrul scolii superioare de economie, Vasili Solodkov, citat de publicatia Komsomolskaia pravda.