Tendinta de relativa stabilitate a activitatii in industria prelucratoare si servicii, salariati in scadere in constructii si comert dar si o scadere moderata a preturilor in constructii- acestea sunt estimarile oamenilor de afaceri chestionati periodic de catre Institutul National de Statistica. Anchetele INS s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.151 agenti economici), constructiilor (1.671), comertului cu amanuntul (2.110) si serviciilor (2.546).

Industrie prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna decembrie 2016, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -5%). Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va inregistra tendinta de scadere mai semnificativa (sold conjunctural -36%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucratoare.

Constructii

Potrivit estimarilor din luna decembrie 2016, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -34%). Managerii estimeaza scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -21%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza scadere moderata a acestora (sold conjunctural -6%).

Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -14%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra scadere (sold conjunctural -18%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -16%).

Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza relativa stabilitate a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +2%).

Servicii

Conform estimarilor din luna decembrie 2016, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +3%).

In sectorul de servicii se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural 0%).

N.Red:Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Aceste rezultate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.151 agenti economici), constructiilor (1.671), comertului cu amanuntul (2.110) si serviciilor (2.546). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivel total sector.