Ministerul Comunicatiilor elimina plafonul de 10.000 de dolari pe angajat pentru scutirea de impozit pe salarii aplicata programatorilor
Programatorii beneficiaza de scutiri de la plata impozitului pe salarii inca din 2004, masura fiind luata de Guvernul condus atunci de Adrian Nastase.
In 2015, Guvernul condus de Victor Ponta a luat decizia sa aplice aceasta scutire pentru toti angajatii din domeniu, indiferent de specializarea absolvita.
La inceputul lunii noiembrie, ministrul Comunicatiilor, Delia Popescu, a declarat, pentru News.ro, ca statul ar trebui sa ia mai multe masuri pentru a putea sa pastreze specialisti IT si a nu mai ajunge intr-o stare de captivitate in raport cu firmele private.
Totodata, ministrul considera ca, pentru incurajarea start-up-urilor, trebuie eliminata bariera de 10.000 de dolari de venit per angajat, conditie impusa firmelor care vor sa obtina scutire de la plata impozitului pe salariu pentru angajatii lor.
Programatorii vor beneficia de noile facilitati ca urmare a modificarii unui ordin de ministru, emis in martie 2015, privind incadrarea in activitatea de programare. Aceasta masura va intra in vigoare imediat dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial.
"Totodata, s-a eliminat restrictia care prevedea ca acest ordin se aplica acelor angajatori care au inregistrat in anul precedent un venit anual de cel putin 10.000 dolari americani, echivalent in lei, pentru fiecare angajat ce beneficiaza de facilitatea fiscala", se arata in comunicat.
In plus, a fost extins domeniul de aplicabilitate al ordinului si pentru anul infiintarii unei firme, iar ordinul se va aplica si la companiile care au trecut in cursul anului printr-o reorganizare.
Pentru simplificarea procedurilor, a fost prevazuta posibilitatea ca angajatorul sa pastreze documentele justificative in format electronic, cu conditia ca acestea sa fie semnate cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, acordat de un furnizor de servicii acreditat.
"Astfel, scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor se aplica lunar, numai pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, obtinute din desfasurarea unei activitati de creare de programe pentru calculator, in baza unui contract individual de munca, indiferent de momentul angajarii persoanei care beneficiaza de scutire", se arata in comunicat.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Asha... ce facem? Incurajam afacerile la negru? ori imi scapa mie ceva ori masura e una cu dedicatie pentru niste baieti smecheri.
Cat priveste afirmatia cu incurajarea afacerilor la negru, deja esti complet in craci...
In lumea reala, un IT-ist decent costa minim 1000 de euro net. Iar la un start-up tre sa platesti macar 10-15% in plus, altfel toti aleg multinationala, unde nu e extra-work, nu e stres, ai de la cine invata, e stabilitate, ai diverse beneficii, etc, etc.
Plafonul de 10.000 de dolari e chiar foarte mic. E la nivelul la nivelul anului 2002, cind a aparut legea. In realitate un inginer IT iti produce peste 50.000 de dolari pe an.