Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a evitat sa faca orice fel de referire la planurile fiscale extrem de ambitioase ale actualului Executiv, marginindu-se sa declare ca asteapta sa vada constructia bugetara a Finantelor. "Asteptam constructia bugetara. Am vazut unele masuri, intelegem ca vor urma si altele si asteptam sa vedem cum sunt cuprinse ele in constructia viitorului buget", a spus vineri Guvernatorul, indiferent de unghiul din care erau puse intrebarile jurnalistilor.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Hotnews

Desi Isarescu s-a referit la riscurile interne si externe, comunicatul de presa presa detaliaza doar riscurile externe. Rugat sa abordeze ideea riscurilor interne, Guvernatorul a desclarat ca riscurile interne sunt legate de situatia post electorala, de discutiile pe care le vedem in fiecare zi la televizor- discutii, controverse ... Nu stim care va fi constructia bugetara", a spus Isarescu.

In Raportul privind inflatia din noiembrie, la capitolul riscuri interne era notat: "Pe plan intern,

riscurile se conturau în sfera politicii fiscale și de venituri.Pe pl an intern, persistă incertitudinile privind implementarea consecventă a mixului de politici macroeconomice necesare menținerii

macrostabilității și asigurării unei creșteri economice durabile. Este preocupant impactul pe care actele legislative adoptate sau aflate în curs de adoptare – și care vizează aplicarea

de noi stimuli fiscali ori măsuri în domeniul politicii veniturilor – l-ar putea avea asupra configurației viitoare a parametrilor fiscali. În acest context, posibila trenare a realizării investițiilor publice și implementării reformelor structurale este de natură a conduce la deteriorarea potențialului de creștere și a competitivității economiei românești. În plus, o reversare a procesului de consolidare fiscală și implicit deteriorarea poziției externe ar putea

determina reevaluarea gradului de risc asociat de investitorii străini economiei interne"

Ce a mai spus vineri, Mugur Isarescu:

  • Rata anuala a inflatiei a scazut in luna noiembrie 2016 la -0,7 la suta, usor sub nivelul prognozat, dupa ce in luna octombrie ajunsese la -0,43 la suta. Readancirea ratei anuale a inflatiei in teritoriu negativ s-a datorat, in principal, scaderii dinamicii pretului produselor din tutun si impactului reducerii tarifelor politelor RCA. Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a avut o traiectorie relativ similara, situandu-se in luna noiembrie 2016 la 0,47 la suta.
  • Rata medie anuala a inflatiei s-a mentinut in noiembrie 2016 la nivelul consemnat in intervalul anterior (-1,6 la suta), iar cea calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum a urcat la -1,1 la suta (de la -1,2 la suta in octombrie 2016).
  • Cresterea economica a incetinit in trimestrul III 2016, temperarea fiind mai pronuntata decat cea previzionata. Dinamica anuala a PIB s-a redus la 4,4 la suta (6 la suta in trimestrul II), exclusiv ca urmare a decelerarii cresterii cererii interne, pe seama ambelor componente, consum si investitii. Contributia negativa a exportului net s-a restrans semnificativ, pe fondul scaderii mult mai ample a dinamicii importurilor in raport cu cea a exporturilor de bunuri si servicii. Din perspectiva ofertei, serviciile au redevenit cel mai dinamic sector, continuand sa detina cea mai mare contributie la cresterea economica.
  • In trimestrul III 2016, majoritatea sectoarelor economice au inregistrat reduceri ale castigurilor de productivitate in termeni anuali, in timp ce dinamica anuala a salariului mediu net s-a mentinut inalta, in jurul nivelului atins in trimestrul anterior.
  • Conditiile monetare reale si-au pastrat caracterul stimulativ. Creditul acordat sectorului privat si-a accelerat usor cresterea in primele doua luni ale trimestrului IV, in principal pe seama celui acordat societatilor nefinanciare. Ponderea in total a creditului in lei a continuat sa urce, atingand 56,9 la suta la finele lunii noiembrie 2016 , in conditiile in care componenta in lei si-a mentinut dinamica ridicata, iar cea in valuta si-a atenuat marginal variatia negativa. Aceasta evolutie certifica imbunatatirea transmisiei politicii monetare, contribuind totodata la atenuarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare.
  • Cele mai recente evaluari reconfirma perspectiva revenirii ratei anuale a inflatiei in teritoriu pozitiv in primul trimestru al anului 2017, simultan cu reluarea cresterii ei, pe fondul epuizarii impactului tranzitoriu al reducerii la 20 la suta a cotei standard a TVA, al excedentului de cerere agregata si cresterii costurilor salariale unitare. Palierul pe care rata anuala a inflatiei este asteptata sa se pozitioneze este totusi inferior celui evidentiat in cea mai recenta prognoza pe termen mediu.
  • Riscurile la adresa perspectivei inflatiei provin din mediul intern si extern. Pe plan extern, se remarca riscuri legate de cresterea economica a zonei euro, problemele sistemului bancar european, negocierile pentru Brexit, precum si riscurile privind evolutia pretului petrolului si al altor materii prime.
  • Pe baza datelor disponibile in prezent si in contextul acestor incertitudini, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
  • Deciziile CA al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile. Consolidarea situatiei economice reclama asigurarea unui mix echilibrat de politici macroeconomice, precum si progresul reformelor structurale.
  • BNR monitorizeaza atent evolutiile mediului intern si international, fiind pregatita sa utilizeze toate instrumentele de care dispune in aceasta perioada de incertitudini sporite.
  • Potrivit hotararii CA al BNR, sinteza (minuta) deliberarilor privind adoptarea deciziei de politica monetara in cadrul sedintei de astazi va fi publicata pe website-ul BNR in data de 13 ianuarie 2017, la ora 15:00.
  • Salutam declaratia noului ministru de finante, pe care o consideram a fi chiar un angajament, de a mentine deficitul bugetar in limita de 3%
  • Programul guvernamental are multe aspecte care indeamna la o constructie bugetara cu multe noutati.
  • Acestea sunt numai unele masuri, urmeaza si altele, un adevarat calendar. Sunt masuri care s-au luat astazi dupa-amiaza. Sedinta noastra s-a terminat la 12

Bugetul prezentat de PSD inainte de alegeri se fundamenteaza pe o crestere economica de 5,5% in 2017 si un deficit de 2,7%