DOCUMENT. Proiectul de modificare a Codului Fiscal. Principalele schimbari pentru microintreprinderi, impozitul pe venit si contributii sociale

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 6 ianuarie 2017, 17:23 Economie | Finanţe & Bănci


Viorel Stefan
Foto: cdep.ro
 documente
(06 Ian 2017) PDF, 124KB
"Firmele care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare -dezvoltare facilitatea de scutire a impozitului pe profit se aplica in primii 10 ani de activitate. De asemenea, pentru contribuabilii nou infiintati care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare- dezvoltare, definita potrivit legii, aceeasi  facilitatea se acorda pe o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta", se arata intr-un proiect al Finantelor care urmeaza sa modifice Codul Fiscal. Vezi documentul in atasament.

"Prin masura propusa, se urmareste stimularea d sfasurarii activitatilor de inovare si cercetare - dezvoltare, prin scutirea de la plata impozitului pe profit obtinut. Aceasta masura ar trebui sa conduca la o stimulare a dezvoltarii activitatilor respective, cu consecinte directe in ceea ce priveste reducerea exportului de forta de munca specializata , valorizand astfel potentialul uman remarcabil de care dispune tara noastra, cu specializari in diferitele domenii de activitate", se arata in Nota de Fundamentare a documentului.

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor
Ce se schimba:
 •  1. Modificarea uneia dintre conditiile ce trebuie indeplinita de persoanele juridice romane pentru incadrarea in definitia microintreprinderii in sensul majorarii limitei veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 100.000 euro la 500.000 euro.
 •  2. In vederea stimularii crearii de noi locuri de munca si pentru asezarea echitabila a sarcinii fiscale se stabileste o cota de impozitare de 1% pentru pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati si in aceste conditii se abroga cotaactuala de 2 % pentru microintreprinderile cu un salariat.
 • 3. Introducerea de reguli tranzitorii pentru persoanele juridice romane, platitoare de impozit pe profit, care la data de 31 decembrie 2016 indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru incadrarea in definitia microintreprinderii si care sunt obligate la plata impozitului pe venituri le microintreprinderilor ince pand cu data de 1 aprilie 2017.
Impozitul pe venit
 •  1. Eliminarea impozitului datorat de persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatilor cu caracter sezonier, in baza contractului individual de munca, incheiat pe durata determinata in conditiile stabilite potrivit prevederilor legis latiei in materie. Masura va avea ca si consecinta fidelizarea fortei de munca autohtone, stabilitatea raporturilor contractuale de munca si diminuarea migrarii personalului specializat pentru aceste activitati, cu un impact semnificativ in plan social.
 • 2. Modificarea modalitatii de stabilire a impozitul ui datorat pentru venitu ile obtinute din transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, astfel: " se introduce un plafon neimpozabil in cazul veniturilor ob tinute ca urmare a transferului dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, in suma de 450.000 lei. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 3%
 •  3. Deducerea de la calculul impozitului pe venituri le din salarii si asimilate salariilor a primelor de asigurare voluntara de sanatate conform Legii nr. 95/2006, republicata, precum si a contravalorii abonamentelor medicale suportate de angajati, in limita echivalentului in lei al sumei de 400 euro anual.
Contributii sociale obligatorii
 • 1. Eliminarea plafonului reprezentand valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu 6 brut, aferent bazei lunare de calcul a contributii lor de asigur ari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor.
 • 2. Se elimina plafonul maxim al bazei lunare de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate, reprezentand contravaloarea a 5 castiguri salariale medii brute, prevazut in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor, investitii si din alte surse. Astfel, contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza asupra venitului realizat.
 • 3. Se introduce exceptia potrivit careia, persoanele care realizeaza venituri din investitii si/sau din alte surse nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri daca, in cursul anului fiscal realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din pensi i, venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunur ilor, venituri din asocierea cu o persoana juridica sau venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. Pe langa masurile fiscale introduse au fost re glementate si masuri tehnice de corelare a acestora cu cadrul normativ in vigoare
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19124 vizualizari

 • 0 (20 voturi)    
  Niste chestii interesante pentru firmele mici (Vineri, 6 ianuarie 2017, 17:58)

  pustiul [utilizator]

  In ciuda asteptarilor zero, vad ca sunt si niste chestii bune aici:

  1. Marirea plafonului de micro la 500k euro + 1% cu doar 1 angajat. Ceea ce pentru multe firme o sa insemne cateva mii bune de euro pe an salvate.

  2. Eliminarea CASS pe dividende daca platesti deja pe salariu, daca inteleg eu bine ultimul punct din articol.

  Nu ma astept sa tina mult, probabil doar anul asta, dupa care o sa se revina. Too good to be true.
  • +2 (10 voturi)    
   dap (Vineri, 6 ianuarie 2017, 18:45)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pustiul

   La pct 1 in schimb ar fi trebuit sa introduca optiunea de trecere la profit. Stiu ca vor sa reduca plafonul de capital social care sa permita asta, insa daca ai un magazin online cu marja mica de adaos, te cam omoara.

   Nu stiu cum dracu se face ca psd-ul da legi mai de dreapta ca pnl-ul cateodata. E aiurea, dar sa fie primit
   • -3 (5 voturi)    
    E simplu (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 13:22)

    Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Dau legii bune deoarece sunt competenți.
  • -3 (9 voturi)    
   ma rog (Vineri, 6 ianuarie 2017, 21:12)

   vangall [utilizator] i-a raspuns lui pustiul

   fiecare vede ce vrea. eu vad ca 1% din 500.000 eur este mai mult ca si 3% din 100.000 eur.
   • +1 (9 voturi)    
    Mai socoteste odata (Vineri, 6 ianuarie 2017, 22:35)

    pustiul [utilizator] i-a raspuns lui vangall

    Iti propus sa socotesti la 200k euro ce rata a profitului trebuie sa ai ca sa fie mai convenabil 16% din profitul respectiv decat 1% din cifra de afaceri.
   • +3 (5 voturi)    
    vangali, compari mere cu pere (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 11:29)

    tba [utilizator] i-a raspuns lui vangall

    pai daca faceai afaceri de 100.000 cu 3% impozit cum zici, acum faci aceiasi afacere cu 1% impozit.
    sau, conform unor operatii simple, aritmetica se cheama, poti sa cresti afacerea la 300.000 euro si platesti cel mult impozitul la nivelul pe care l-ai platit pentru 100.000 in anul trecut.
  • +8 (12 voturi)    
   Tu chiar nu intelegi ce se intampla? (Vineri, 6 ianuarie 2017, 21:57)

   Anges [utilizator] i-a raspuns lui pustiul

   Se impoziteaza munca si comptenta de niste oameni care in viata lor nu au stat 1 ora peste program si habar n-au sa conduca eficient o mare organizatie. Imi explica si mie cineva care e impactul benefic la nivel social al ridcarii plafonului la micro? Face cumva vreun mic mesarias 500.000 euro pe an. Da' la imobiliare? Cumva nu le mai merge rechini cu toate primele case pompate in ei?
   • +3 (7 voturi)    
    Nici un impact benefic la nivel social (Vineri, 6 ianuarie 2017, 22:38)

    pustiul [utilizator] i-a raspuns lui Anges

    Sunt masuri luate pe genunchi ca sa arunce praf in ochi oamenilor. Din cauza asta si zic ca nu o sa tina.

    Din intamplare, pentru anumite categorii este benefic. Posibil sa fi fost cu dedicatie. Vedem daca fac si impozitul pe dividende zero, atunci vom stii cu siguranta ca a fost cu dedicatie.

    Oricum, nu iti imagina ca masurile sunt parte a unei gandiri globale pe termen "lung" sau "mediu". Nu cred ca o sa vedem asa ceva in urmatorii 4 ani din pacate.
    • +1 (3 voturi)    
     pai e clar cu dedicatie. (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 13:51)

     ouyang [utilizator] i-a raspuns lui pustiul

     pentru ponti si sovi care vand consultanta 10000 de euro pe luna la diverse companii de stat. nu? firme cu un angajat care produce 500000 de euro nu cred ca exista. sunt sigur ca baietii astia “destepti” aveau nevoie mare de ridicarea plafonului. chiar si asa, masura e buna. intrebarea e de ce 500000? de ce nu 300000? de 5 ori plafonul? pai a crescut economia de 5 ori? sau au crescut manariile astora de 5 ori? ce e mai probabil?
     • 0 (0 voturi)    
      ouyang, iak de ce (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 17:35)

      tba [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

      eu unul am companie, nu-s avantajat ca redevin micro, si-mi va lua 1%.
      probabil guvernu a descoperit ca intre 100 si 500.000 euro sunt cele mai multe firme fara profit, deci nu colecteaza bani de la ele, adica impozit pe profit.
      adik, am afacere de 250.000 de euro cu profit 1000 euro, statul primeste impozit 160 euro. daca imi va lua 1% din venit, imi ia 2500 euro. daca n-am profit mare, e nasol rau!
      • +1 (1 vot)    
       Felicitari (Duminică, 8 ianuarie 2017, 9:20)

       pustiul [utilizator] i-a raspuns lui tba

       Felicitari ca ai o afacere cu cifra de afaceri peste 250.000 euro.

       Pe de alta parte, poate ar trebui sa iti pui problema daca e afacerea potrivita, daca nu reusesti sa scoti profit mai mare de 1% din cifra de afaceri.
     • 0 (0 voturi)    
      nu e asa (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 17:51)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

      Consultanta e exclusa. Peste un prag, intri automat la imp profit
  • +6 (10 voturi)    
   Tu chiar nu intelegi ce se intampla? (Vineri, 6 ianuarie 2017, 21:57)

   Anges [utilizator] i-a raspuns lui pustiul

   Se impoziteaza munca si comptenta de niste oameni care in viata lor nu au stat 1 ora peste program si habar n-au sa conduca eficient o mare organizatie. Imi explica si mie cineva care e impactul benefic la nivel social al ridcarii plafonului la micro? Face cumva vreun mic mesarias 500.000 euro pe an. Da' la imobiliare? Cumva nu le mai merge rechini cu toate primele case pompate in ei?
 • +7 (13 voturi)    
  Prea multa munca strica (Vineri, 6 ianuarie 2017, 21:43)

  Iomen [utilizator]

  Esti fraier si muncesti pt o promovare pe salariu mai mare, pt ore suplimentare, pt bonus, sau la al 2-lea serviciu...meriti sa fii impozitat. Cine face combinatii pe micro cu 1 angajat, imobiliare, investitii financiare are in schimb scutiri. Pai cum credeti ca se iau Porschanele parcate in spic in fata la terase in Dorobanti si Primaverii? Din salarii!? Cu siguranta Stelu si Simu au platit CAS si CASS fara plafon la retrocedari. Vorba batranilor, in boul care poa' sa traga dai mai tare cu biciul.
 • +9 (15 voturi)    
  Motivatia la Cas si Cass e halucinanta (Vineri, 6 ianuarie 2017, 22:15)

  ids [utilizator]

  Se ridica plafonul pt eliminarea inechitatilor. Adica era inechitabil ca cineva platea de 5 ori media pt aceleasi servicii medicale mizere. Echitabil e sa plateasca de 7, 8, 10 ori. Auziti tovarasi, un salariu mare la o firma privata ascunde pregatire si multa munca. Oamenii astia ar trebuie incurajati sa devina tot mai multi. Echitatea sociala se asigura pe seama milionarilor de carton care nu traiesc din salariu. Socialism de caviar...
  • +9 (13 voturi)    
   Mda, am gasit sursa inechitatii sociale (Vineri, 6 ianuarie 2017, 23:52)

   Anarb [utilizator] i-a raspuns lui ids

   Nu e Ghita, nu e Voiculescu, nu e Vanghelie (pe persoana fizica doar), nu e esarfa Burberry a lui Nastase, probabil aruncata in dressing la Cornu sau pe Zambaccian. Sursa inechitatii sociale sint managerii din multinationale pusi acolo de niste privati straini care vin din societati inechitabile, corupte si lipsite de meritocratie. Tari la nivelul carora fereasca sfantul sa ajungem.
   • +3 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 9:23)

    [anonim] i-a raspuns lui Anarb

  • +1 (3 voturi)    
   Pedepsirea votantilor anti-PSD (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 12:24)

   Precup [utilizator] i-a raspuns lui ids

   Dar cum se face ca la salariati era inechitabil sa existe plafon, dar la pensii este foarte echitabil sa nu plateasca nimic?
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 7:47)

  [anonim]

 • +4 (8 voturi)    
  Faliment!!! (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 8:58)

  Blue_James [utilizator]

  Guvernul GRINDEANU a facut praf finantele tarii!Adio crestere economica, adio stabilitate macro, bine ai venit deficit excesiv, datorii, somaj, saracie!!!O sleahta de impostori, populisti, curve, pupincuristi!!!
 • +2 (8 voturi)    
  Chiar asa? (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 10:04)

  YesBUT [utilizator]

  Calculele socialistilor sunt simple: luam de unde reculul poate fi cel mai mic. Aditional, cred ca au mai adaugat si o minciuna pentru a minimiza efectul psihologic: "sunt doar 38000" de chiaburi care dezavantajeaza pe toti ceilalti 20 milioane de beneficiari ai serviciilor sociale! 38k care au muncit si muncesc mult mai mult decat cei care celebreaza la anuntul acestei schimbari "echitabile". 38k care oricum rareori apeleaza la serviciile medicale publice sau care isi platesc separat contributii pentru o pensie privata. Asta este echitate, PSD? Scuze, PCR.
 • -2 (2 voturi)    
  Plafonare baza de calcul! (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 12:13)

  mfilip91 [utilizator]

  Am citit documentul atasat si am citit ca baza de calcul a contributiilor sociale se va plafona la 5 salarii medii. Gresesc eu, oare?
  • +1 (1 vot)    
   Cel corect il gasiti aici: (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 16:03)

   YesBUT [utilizator] i-a raspuns lui mfilip91

   http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/masuri-pentru-sustinerea-mediului-de-afaceri-i-eliminarea-unor-inechitati-sociale
   • 0 (0 voturi)    
    Multumesc mult. (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 20:00)

    mfilip91 [utilizator] i-a raspuns lui YesBUT

    Documentul atasat acestui articol este gresit. Spune exact contrariul. Verificati, va rog.
 • +2 (2 voturi)    
  Un citat. (Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, 14:07)

  YesBUT [utilizator]

  „Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber iar bogatul in afara libertatii. Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva.
  Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea, si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci prietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni.”


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by