Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal a declarat ca masurile anuntate vineri de Guvern referitoare la majorarile salariale ale bugetarilor, cresterea punctului de pensie etc vor conduce la o crestere a deficitului bugetar la peste 4% din PIB, transmite Mediafax.

"Masurile anuntate vineri de Executiv au un impact financiar foarte mare si vor conduce la o crestere a deficitului bugetar la peste 4% din PIB", a declarat presedintele Consiliului Fiscal.

Romania trebuie sa se incadreze intr-o tinta de deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, altfel risca sa fie sanctionata de catre Comisia Europeana pentru deficit bugetar excesiv.

Romania ar putea fi sanctionata de Bruxelles. Odata intrata in procedura de deficit excesiv, statul membru al UE trebuie sa adopte masuri, in baza unor recomandari Consiliului Uniunii Europene, in cel mult sase luni. Daca nu sunt adoptate masuri, in termen de doua luni de la adoptarea decizi prin care se constata neadoptarea vreunei actiuni urmate de efecte, Consiliul poate notifica statul membru in cauza sa ia masuri de reducere a deficitului. Cel tarziu in patru luni dupa notificare, daca statul membru nu se conformeaza deciziilor Consiliului, acesta decide aplicarea unor sanctiuni financiare.