A aparut procedura de scutire de impozitul pe venitul din salarii pentru programatori/ A fost eliminata conditia ca firma sa fi avut venituri din vanzarea de softuri de 10.000 USD

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 10 ianuarie 2017, 12:17 Economie | Finanţe & Bănci


A fost eliminat plafonul scutirii de impozit pe salariile programatorilor
Foto: sxc.hu
Luni a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul Ministrului Finantelor nr. 2903/2016 care reglementeaza procedura de acordare a scutirii la impozitul pe venitul din salarii pentru programatori. Principala modificare este eliminarea conditiei ca angajatorul sa fi realizat in anul precedent venituri din vanzarea de softuri de 10.000 USD. Practic se poate acorda aceasta scutire inca de la inceputul unei activitati ce presupune crearea de programe pentru calculator.
Ce trebuie sa retinem din actul normativ publicat luni:
 • Ordinul se aplica incepand cu 01.02.2017 (luna urmatoare publicarii in monitorul oficial.)
 • Scutirea se acorda la angajatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), cu respectarea mai multor conditii cumulative:
a) posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa la ordin;
b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
c) detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta,
d) angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creatie de programe pentru calculator.
Documentele justificative pentru scutirea de impozit sunt:a)actul constitutiv, in cazul operatorilor economici;
b)organigrama angajatorului;
c)fisa postului;
d)copia cu mentiunea "conform cu originalul" a diplomei acordate dupa finalizarea studiilor  
e)copia cu mentiunea "conform cu originalul" a contractului individual de munca;
f)statul de plata intocmit separat pentru angajatii    
g)comanda interna, aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului,  
h)balanta analitica in care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creatie de programe pentru calculator.

 • Ocupatiile pentru care se acorda scutirea de impozit sunt: Administrator baze de date, Analist, Inginer de sistem in informatica,Inginer de sistem software,Manager de proiect informatic, Programator, Proiectant de sisteme informatice, Programator de sistem informatic. Material realizat pe baza analizei consultantului fiscal Adrian Benta.
Programatorii beneficiaza de scutiri de la plata impozitului pe salarii inca din 2004, masura fiind luata de Guvernul condus atunci de Adrian Nastase.

In 2015, Guvernul condus de Victor Ponta a luat decizia sa aplice aceasta scutire pentru toti angajatii din domeniu, indiferent de specializarea absolvita.

La inceputul lunii noiembrie 2016, ministrul Comunicatiilor, Delia Popescu, a declaratca statul ar trebui sa ia mai multe masuri pentru a putea sa pastreze specialisti IT si a nu mai ajunge intr-o stare de captivitate in raport cu firmele private.

Totodata, ministrul considera ca, pentru incurajarea start-up-urilor, trebuie eliminata bariera de 10.000 de dolari de venit per angajat, conditie impusa firmelor care vor sa obtina scutire de la plata impozitului pe salariu pentru angajatii lor.

In plus, a fost extins domeniul de aplicabilitate al ordinului si pentru anul infiintarii unei firme, iar ordinul se va aplica si la companiile care au trecut in cursul anului printr-o reorganizare.

Pentru simplificarea procedurilor, a fost prevazuta posibilitatea ca angajatorul sa pastreze documentele justificative in format electronic, cu conditia ca acestea sa fie semnate cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, acordat de un furnizor de servicii acreditat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26232 vizualizari

 • +3 (9 voturi)    
  o prostie (Marţi, 10 ianuarie 2017, 12:34)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  acum sa vezi invazie de programatori in firmele de distributie de tigari.
 • +1 (3 voturi)    
  dubioasa miscare... (Marţi, 10 ianuarie 2017, 13:07)

  bogdan1477 [utilizator]

  Nu inteleg logica acestei modificari... Se vrea sa se angajeze paznicul ca prestator de servicii IT? 10.000 de dolari pe al inseamna 800 de dolari pe luna. Bani din care angajatul trebuie macar sa-si plateasca salariul, darile la stat, costurile de operare si administrare.
  • +5 (5 voturi)    
   logica poate fi urmatoarea (Marţi, 10 ianuarie 2017, 14:10)

   averageJoe [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   invadezi piata de "programatori" si peste un an de zile tragi linie spui boborului ca jde milioane de euro se pierd prin aceasta scutire de impozit. bani de care ar putea beneficia cei cu venituri mici. Automat se observa si solutia si anume renuntarea la scutire. Reteta PSD: diluare si etichetare.
   • +2 (2 voturi)    
    problema e alta (Marţi, 10 ianuarie 2017, 16:40)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui averageJoe

    Masura asta a fost decisa de fostul guvern in ultima lui sedinta. Daca venea de la PSD puteam crede ca au asemenea intentii, dar de la tehnocrati?!?
 • 0 (2 voturi)    
  Masura este pentru startupuri. (Marţi, 10 ianuarie 2017, 13:42)

  dinica [utilizator]

  a. Masura este pentru startupuri.
  Sunt de acord, dar numai in primul an de functionare.
  Si-asa banuiesc ca ajutorul pentru startupuri nu este tocmai cuser... si ca e un fel de ajutor pentru postacii someri.
  Primesc 20000-40000 E, ii mananca in doi trei ani si gata, inchid firma.
  Urmareste cineva activitatea start-up-urilor?
  Ma gandesc ca daca cineva primeste 40000 de Euro pentru a porni o afacere si nu o porneste decat fictiv, e vreun fel de spalare de bani? Eu zic ca daca nu plateste taxe de orice fel pana la dizolvare egale cu suma acordata drept ajutor, diferenta ar trebui recuperata.
  b. O sa ma interesez la Politehnica, sa-mi dau diferentele si sa-mi iau o diploma corespunzatoare. Apoi ma mut pe una din pozitiile din anexa, cu un supersalariu si tai una doua facturi la prieteni de vreo 100 de euro, la stilul software pentru-nfipt zambila-n branza.
  • 0 (0 voturi)    
   nici pentru start-up-uri (Marţi, 10 ianuarie 2017, 16:41)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui dinica

   Nu exista programator care sa nu produca de 800 de dolari pe luna.
 • -3 (3 voturi)    
  sa fim serios (Marţi, 10 ianuarie 2017, 14:03)

  IulianVacaru [anonim]

  orine lucreaza in it suport poate fi botezat rapid "progamator". e deschisa usa pentru evaziune fiscala pe banda rulanta.
  • 0 (0 voturi)    
   da' si aia produc suma respectiva (Marţi, 10 ianuarie 2017, 16:44)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui IulianVacaru

   800 de dolari pe luna, in cazul in care inginerul produce doar fix cit e platit + costurile administrative si de operare, presupune sa aiba salariu sub 400 de dolari pe luna. Ori inclusiv la suport IT, inclusiv la customer suport level 0, unde raspunde indianul si te intreaba daca ai bagat stecherul in priza inainte de a te redirectiona catre altcineva, pina si acolo salariul e de peste 1700 de lei.
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 10 ianuarie 2017, 14:11)

  [anonim]

  • +1 (3 voturi)    
   Well .. ba se poate ... te opereaza pe tine! (Marţi, 10 ianuarie 2017, 15:07)

   MiticaPalarierul [utilizator] i-a raspuns lui

   "Patria si Dreptul Meu!"
   .
 • 0 (0 voturi)    
  startup (Marţi, 10 ianuarie 2017, 14:19)

  jorj_bv [utilizator]

  Dupa cum scrie in motivare: permite dezvoltarea de servicii informatice part-time, freelance sau a startup-urilor. Care nu pot fi profitabile din prima zi.
  • 0 (0 voturi)    
   pai si astea puteau si reglementate (Marţi, 10 ianuarie 2017, 16:48)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

   part-time poate fi definit separat si limitat separat, free-lancer-ul in general nu e angajat ci e PFA sau firma, iar la start-up tot produci 10.000 de dolari pe an.

   Da' sa vii sa zici ca pentru part-time scoti limita la toata lumea, e periculos. Limita aia forta ca orice bebeficiar de scutire sa aiba facturi anual de 10.000 de euro, adica impiedica macar partial munca la negru.
 • +1 (1 vot)    
  mai are logica ? (Marţi, 10 ianuarie 2017, 14:45)

  jescu [utilizator]

  Logica initiala (persoana sa detina diploma la anumite facultati si firma sa exporte soft sau servicii IT peste valoarea X) a fost ca cei mai buni programatori sa fie disponibili pentru firmele care fac export. Adica la firmele care aduc cei mai multi bani in tzara. Restul de programatori mai putin competenti(ca medie) sa fie disponibili pentru nevoile interne. Dupa numeroase modificari, legea nu prea mai are logica.
  • 0 (0 voturi)    
   IT suport la buget (Marţi, 10 ianuarie 2017, 15:37)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   Daca firmele de profil au scutire de impozit, in organigrama institutiilor de stat IT suport e un post oarecare ... si platit cu te miri ce (daca nu e cu contract externalizat umflat). Asa se pot trece un numar de posturi pe IT suport si se pot pastra oameni minim calificati ca si tehnicieni in universitati, primari, etc .
   • 0 (0 voturi)    
    adica statul isi da singur facilitati fiscale? (Marţi, 10 ianuarie 2017, 16:57)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Nush cum sa zic, dar e nitel ilogic. Adica statul se scuteste singur de plata impozitului catre stat? Pai asta nu e oricum mutat banii din buzunarul sting in ala drept? daca vrea sa mareasca salariul la departamentul IT, poate s-o faca la fel de bine si cu impozit 50%, pe care oricum si-l plateste lui insusi.
  • 0 (0 voturi)    
   total gresit (Marţi, 10 ianuarie 2017, 16:54)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   Limita asta e de pe vremea lui Nastase, si pina si atunci un programator producea 800 de dolari pe luna.

   Azi, un programator incepator spre mediu, cu 1000 de dolari net pe luna, genereaza costuri de 1000 net + 550 taxe + minim 500 costuri de operare si administrare (chirie, internet, calculator, concediu, contabil, etc.etc).Hai sa zicem minim, minimorum 2000 de dolari/luna, adica 24.000 de dolari pe an. la asta trebuie adaugat si costurile generale ale firmei management, marketing, deplasari, participari la tirguri, etc, etc. Si la final profitul, ca nu face nimeni munca patriotica.

   Deci pina si custumer suportul de nivel de baza (indianul care te intreaba daca ai bagat stecherul in priza) genereaza cei 10.000 de dolari
 • 0 (0 voturi)    
  analiza pe text (Miercuri, 11 ianuarie 2017, 9:46)

  fanealucian [utilizator]

  Dragnea a afirmat public ca va fi eliminat din lege obligativitatea comenzii interne ...dar e tot acolo...putin modificata!

  Totusi cum de nimeni nu a observat ca la art 2 s-a introdus "smechereste" un text in plus!!!!

  Firma trebuie sa justifice activitatea prin realizarea unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinate comercializarii!!!!

  Tare as fi curios sa vad cum se vor putea justifica aceste lucruri!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by