Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghindeanu, a fost audiat, miercuri, de catre comisiile parlamentare de buget, in privinta rectificarilor bugetare efectuate de Guvernul Ciolos, el prezentand atributiile institutiei pe care o conduce si explicand ca ea nu are atributii in cazul rectificarilor, ci face doar statistici, informeaza News.ro.

Ghizdeanu a vorbit, la inceputul sedintei, aproximativ 10 minute pe tema atributiilor institutiei pe care o conduce, explicand ca ea are, potrivit legii, competente in elaborarea bugetului de stat.

"Conform prevederilor legale, (...) prognozele de toamna se folosesc pentru pregatirea bugetelor, care se depun pana la data de 1 noiembrie. Exista prevederi care spun ca trebuie sa fie prognoze actualizate si dupa investitura Guvernului trebuie sa facem prognoze intr-un interval de 25 de zile de la investire", a spus Ghizdeanu.

El a explicat ca institutia nu are decat rol de elaborare a unor statistici generale, alaturi de Ministerul Finantelor, in cazul rectificarilor bugetare, iar prognozele Comisiei nu sunt folosite in acest caz.

"Comisia Nationala de Prognoza intervine foarte mult si are atributii multiple in ceea ce priveste prognoza pentru proiectul de buget (...) Pe rectificarea bugetara si rectificarile din vara si din iarna, in general si practic Comisia Nationala de Prognoza intervine pe de o parte prin prezentarea (...) unei sinteze cu principalele modificari din punct de vedere statistic. Noi facem sinteza statistica a realizarilor economice. In principiu, Comisia Nationala de Prognoza nu are in atributii, nu se folosesc foarte mult prognozele in rectificarile bugetare", a afirmat el.

Cu toate acestea, parlamentarii au discutat mai bine de doua ore cu seful Comisiei de Prognoza pe tema atributiilor institutiei si pe tema atragerii fondurilor europene, ei adresand intrebari a caror raspunsuri veneau, adeseori, de la fostul ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovoci. El le-a oferit in mai multe randuri colegilor sai informatii privind efectuarea prognozelor si mecanismul pentru cheltuirea fondurilor structurale.

Pana la finalul sedintei, Ghizdeanu nu a putut oferi raspunsuri la o serie de intrebari care vizau activitatea guvernului Ciolos si situatia rectificarilor, explicand parlamentarilor din comisiile de buget ca atributiile in acest sens le are doar Ministerul de Finante.