O relativa stabilitate a activitatii in industria prelucratoare si servicii, un recul al numarului de angajati din constructii si comert, dar si preturi stabile in economie- acestea sunt estimarile oamenilor de afaceri chestionati periodic de catre Institutul National de Statistica. Anchetele Statisticii s-au efectuat pe esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.151 firme), constructiilor (1.671firme ), comertului cu amanuntul (2.110 firme) si serviciilor (2.546firme).

Industrie prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna ianuarie 2017, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +3%). Pentru activitatea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +31%), in timp ce pentru activitatea de fabricare a hartiei si a produselor din hartie, tendinta va fi de scadere (sold conjunctural -23%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +3%).

Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucratoare.

Constructii

Potrivit estimarilor din luna ianuarie 2017, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -22%). Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -15%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural -1%).

Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de scadere a activitatii economice (sold conjunctural -22%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra scadere (sold conjunctural -17%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -20%).

Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza relativa stabilitate a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural 0%).

Servicii

Conform estimarilor din luna ianuarie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural 0%).

In sectorul de servicii se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +2%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +2%).

N.Red: Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.